7 moduri prin care putem gestiona mai ușor stresul din viața noastră

sursă foto: bedbible.com

Stresul este considerat una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme ale secolului XXI. Pe termen lung, el poate avea consecințe negative asupra sănătății fizice și emoționale deopotrivă – este, printre altele, una dintre cauzele burnout-ului.

Fiecare dintre noi se confruntă, într-o formă sau alta, cu stresul, generat de emoțiile resimțite înaintea unui examen sau a unei conferințe unde suntem speakeri, de multitudinea de decizii, consumatoare de timp, pe care trebuie să le luăm pe parcursul unei zile sau de conflictele pe care se întâmplă să le avem cu cineva important pentru noi.

Deși nu putem evita întotdeauna situațiile de stres, putem învăța să le gestionăm mai ușor. Iată 7 moduri prin care putem gestiona mai ușor stresul din viața noastră:

Conectarea la noi înșine

Conectarea la propriile emoții este un prim pas – de altfel, esențial – spre mai buna gestionare a situațiilor stresante cu care ne confruntăm. În loc să fugim de emoțiile noastre, mai ales de cele mai puțin confortabile, și să amplificăm astfel starea de neliniște pe care o resimțim, putem face un pas înspre noi înșine și să ne dăm voie să simțim și tristețea, și furia, și frica

Conectarea la noi înșine ne ajută să înțelegem care sunt nevoile noastre reale și, ulterior, să avem o perspectivă mai clară asupra factorilor de stres. De exemplu, dacă ne-am asculta mai mult și mai des, ne-am putea da seama că obișnuim să le spunem „da” celorlalți când, de fapt, simțim să spunem „nu” – ceea ce, în timp, ajunge să se transforme într-un motiv de stres și de frustrare. 

Mai mult, ne-am putea da seama că alegem să ne asumăm tot felul de proiecte personale și profesionale, mult mai multe decât am putea duce de fapt, doar din nevoia de a ne demonstra că putem, că suntem suficient de buni. Este vorba, așadar, despre o nevoie acută de perfecțiune care, pe termen lung, se transformă într-o povară.

Blândețea față de noi înșine

Faptul că nu am reușit să facem tot ce ne-am propus sau că am obținut un rezultat sub așteptări, deși am lucrat mult pentru atingerea obiectivului respectiv, se poate transforma într-un serios factor de stres, mai ales dacă tindem să punem multă presiune pe noi și să ne autoînvinovățim constant – ceea ce, din nou, poate indica nevoia nerealistă de a atinge perfecțiunea.

De aceea, este esențial să acceptăm că există și zile mai puțin bune, și rezultate mai puțin bune. În loc să ne autoînvinovățim, merită și merităm să învățăm să fim mai blânzi cu noi înșine.

Sigur, blândețea față de noi și asumarea responsabilității nu se exclud reciproc. Putem să dăm dovadă de autocompasiune și, totodată, să analizăm factorii care au dus la o anumită situație: de pildă, poate că eșecul trăit este o consecință a unor obiective nerealiste pe care le-am stabilit tot noi. 

Alimentația echilibrată

Când suntem stresați, tindem să mâncăm pe fond emoțional, lucru care, în timp, ne poate afecta și mai mult sănătatea. De aceea, este important să ne formăm obiceiuri alimentare sănătoase și să optăm, în general, pentru alimente hrănitoare și echilibrate din punct de vedere nutrițional. 

Desigur, pentru a gestiona mâncatul emoțional, este necesar, mai întâi, să ne conectăm la emoțiile proprii: de aici pornește totul. Doar conștientizând care sunt legăturile dintre nevoile noastre emoționale, alimentele pe care le mâncăm și obiceiurile alimentare pe care le urmăm, putem începe să facem o schimbare în acest sens.

Activitatea fizică regulată

Se spune că atunci când suntem stresați, este bine să ne mișcăm – fiecare în ritmul propriu: poate fi vorba doar despre o plimbare în parcul de lângă bloc, despre o sesiune de yoga sau despre o plimbare mai lungă cu bicicleta. Important este să ne mobilizăm, să ne conectăm la propriul corp și, astfel, să eliberăm stresul resimțit. 

De asemenea, putem încerca diferite tehnici de mindfulness care ne ajută să ne conectăm la corpul nostru și să ascultăm ce are să ne spună.

Pauzele de la muncă

Dincolo de faptul că ne ajută să fim mai productivi, pauzele de la muncă sunt absolut necesare pentru sănătatea fizică și emoțională. Ele sunt un bun prilej de deconectare de la sarcinile de lucru și de conectare la noi înșine. 

Sigur, pentru aceasta, este necesar să le și valorificăm cum se cuvine, adică să stabilim o anumită frecvență (poate fi vorba, de pildă, despre 10 minute la fiecare 50 de minute) cu care ne simțim confortabil și, mai ales, să fim prezenți în prezent: să lăsăm deoparte telefonul sau să savurăm mâncarea în pauza de masă.

Odihna de calitate

Nu de puține ori, se întâmplă să neglijăm numărul de ore de somn recomandat (7-8 în fiecare noapte), din dorința de a bifa cât mai multe sarcini de pe lista zilnică. În astfel de perioade, în care ajungem să tăiem odihna de pe lista priorităților zilnice, nivelul de stres crește considerabil și ne poate afecta inclusiv relațiile cu ceilalți – pentru că, din cauza lipsei de odihnă, putem deveni mai irascibili sau chiar absenți.

Tocmai de aceea, odihna suficientă și de calitate ar trebui să ocupe un loc prioritar pe lista noastră zilnică. Să nu uităm că somnul ne ajută să fim mai productivi, „mai” prezenți în ceea ce urmează să facem a doua zi. 

Comunicarea cu cei dragi

Menținerea conexiunii cu persoanele apropiate ne ajută să depășim mai ușor perioadele stresante. Faptul că știm că avem în viața noastră relații autentice și persoane pe care ne putem baza și în perioadele mai dificile ne creează confort mental: știm că nu suntem singuri și că avem cui să povestim ceea ce simțim, inclusiv lucrurile care ne provoacă disconfort (precum trăirea unui eșec). 

Sigur, acest lucru nu înseamnă că toate întâlnirile cu cei dragi se transformă doar într-un continuu monolog. Este important ca și noi să fim atenți la nevoile și poveștile prietenilor și familiei – adică să arătăm empatie. Să nu uităm că fiecare dintre noi se confruntă, într-o formă sau alta, cu stresul. Să nu uităm că și cel de lângă noi are nevoie să fie ascultat.

De asemenea, întâlnirile cu cei dragi sunt un bun prilej de a face tot felul de activități care ne aduc tuturor bucurie și care ne leagă: de la plimbări în natură, până la maratoane de filme acasă.

Gând de final

Așadar, conexiunea cu noi înșine și cu cei dragi, stilul de viață echilibrat și pauzele regulate de la muncă ne ajută să facem față mai ușor perioadelor stresante și să avem grijă de sănătatea noastră fizică și emoțională. Tocmai de aceea, este important să le transformăm într-o prioritate zilnică.

Adelina Bălan