Componentă esențială a inteligenței emoționale, empatia este o calitate care ne ajută să legăm relații bazate pe conexiune autentică și pe vulnerabilitate. Asemenea celorlalte caracteristici ale inteligenței emoționale, și empatia poate fi dezvoltată prin exercițiu constant și, mai ales, conștient.
De aceea, îți propunem câteva „exerciții” pentru dezvoltarea empatiei. Dincolo de faptul că acestea te pot ajuta să ai relații personale și profesionale mai bune, te vor ajuta și să înțelegi alte puncte de vedere – unele dintre ele poate total diferite de ale tale -, precum și să privești oamenii cu și mai multă blândețe.
Cum poți să-ți dezvolți nivelul de empatie
Ieși din zona de confort și exersează-ți curiozitatea
Fă-ți curajul să cunoști persoane noi și, mai ales, să le privești cu deschidere și curiozitate. Fiind vorba despre oameni din afara cercului tău, așadar cu puncte de vedere și stiluri de viață diferite de ale tale, s-ar putea să fie mai puțin confortabil la început.
Pornește, însă, în această călătorie de dezvoltare a empatiei de la premisa că nu există un singur punct de vedere valabil sau corect.
În plus, arată-ți curiozitatea pentru ceea ce stă, de fapt, la baza respectivelor păreri. Dacă ai oportunitatea, pune-le întrebări celorlalți: răspunsurile primite te pot ajuta să înțelegi mai bine și să accepți diferențele.
Învață să respecți limitele personale ale celorlalți
Relațiile personale sănătoase se bazează și pe respectarea reciprocă a limitelor și, implicit, pe acceptarea și înțelegerea faptului că persoanele din jurul nostru ne pot spune și nu. Am povestit în articolul dedicat limitelor personale despre cât de important este, pentru sănătatea emoțională, să spunem nu. La fel de important este și să acceptăm, și nu să combatem, deciziile celorlalți.
Da, inclusiv deciziile celor din cercul nostru de persoane foarte apropiate, care, deși au o viziune generală similară cu a noastră, pot avea și unele opinii și perspective diferite.
De aceea, în loc să găsești contraargumente pentru a dovedi că opinia/ideea ta este mai bună/corectă, ascultă-i cu adevărat pe ceilalți, pentru a înțelege de ce au luat o anumită hotărâre.
Ascultă-i cu adevărat pe cei din jurul tău
Probabil unul dintre cele mai bune, dar și dificile exerciții pentru dezvoltarea empatiei, ascultarea conștientă te ajută să te conectezi cu adevărat cu ceilalți. Sigur, important este scopul pentru care îi asculți: pentru a înțelege, și nu pentru a respinge o opinie, idee sau viziune diferită.
Ascultându-i pe ceilalți, te conectezi la povestea lor și înțelegi de ce au acționat într-un anumit fel, de ce au luat o anumită decizie sau de ce au un anumit punct de vedere.
Ascultă pentru a încerca să înțelegi, și nu pentru a veni imediat cu un contraargument. Acest exercițiu e valabil pentru relațiile de cuplu, pentru relațiile părinți-copii, dar și pentru relațiile profesionale.
Ai un coleg de serviciu cu o viziune diferită de a ta? Când trebuie să lucrați în echipă, ai tendința de a-l întrerupe și de a-l contrazice? Poți să te dezveți de acest obicei.
De pildă, data viitoare când lucrați împreună la un proiect, ai putea să-l lași să spună tot ce are de spus și, mai ales, să-l asculți până la capăt. S-ar putea ca acest lucru să te ajute să descoperi o idee pe care s-o valorificați, mai apoi, împreună. În plus, un astfel de exercițiu de ascultare conștientă vă poate îmbunătăți semnificativ dinamica relației de lucru.
Iată, așadar, cum ascultarea reală a celuilalt se poate transforma și într-o oportunitate de evoluție personală: când asculți conștient, cu atenție deplină, din dorința de a înțelege, și nu de a respinge diferențele de opinii/idei, îți dai răgazul de a reflecta la ce a spus cealaltă persoană, îți crești șansele de a privi lucrurile dintr-o nouă perspectivă.
Citește
Dincolo de faptul că lectura este o modalitate excelentă prin care îți poți îmbogăți vocabularul și îți poți extinde orizontul cunoașterii, aceasta se poate dovedi și un exercițiu benefic pentru antrenarea empatiei.
Citind, poți face cunoștință cu personaje care au un background diferit (sau chiar foarte diferit) de al tău. Sigur, e posibil să ai tendința de a le respinge perspectivele într-o primă fază. Încearcă, însă, să înțelegi ce se află în spatele perspectivelor, acțiunilor, deciziilor respective. Încearcă să conștientizezi și să analizezi care sunt nevoile lor emoționale, cele care stau la baza majoritatea comportamentelor noastre.
Gând de final
Și, nu în ultimul rând, dă-ți voie să-ți arăți vulnerabilitatea, care este un act de curaj autentic, și nicidecum o slăbiciune.
Odată ce îți dai voie să fii vulnerabil(ă) în interacțiunile cu ceilalți, îți crești șansele de a crea legături bazate pe intimitate emoțională.
În plus, sunt șanse mai mari ca persoanele celelalte să-și exprime, la rândul lor, vulnerabilitatea, după ce tu ai avut curajul să faci primul pas către ele și să te arăți așa cum ești.
Adelina Bălan