De ce este important să înveți să iei pauză de la muncă

sursă foto: Unsplash

Oricât de mult ți-ar plăcea locul tău de muncă și oricât de multă energie simți că ai avea pentru proiectele la care lucrezi, este esențial să înveți să iei, din când în când, pauză. Să te deconectezi de la sarcinile profesionale și să te conectezi la tine. Să te bucuri, pur și simplu, de câteva momente binemeritate de respiro, fără să te gândești la proiectele care te-așteaptă.

Și totuși, de ce sunt esențiale pauzele?

Când iei pauze reale de la muncă, adică în care te deconectezi de la orice înseamnă task-uri profesionale, ședințe, discuții despre proiecte, ai grijă de sănătatea ta: fizică și emoțională deopotrivă. 

Să luăm doar două exemple: pauza de masă și un concediu de câteva zile într-o destinație în care îți doreai să ajungi de multă vreme.

Importanța pauzelor de masă

Pauzele dedicate servirii meselor sunt necesare pentru menținerea sănătății organismului. Făcându-ți timp să savurezi în tihnă un preparat culinar delicios și sănătos, îi asiguri organismului nutrienții de care are nevoie și, totodată, îi refaci „depozitul de energie”, energie necesară inclusiv pentru efectuarea sarcinilor profesionale care te-așteaptă. 

În schimb, săritul frecvent peste mesele esențiale ale zilei, obiceiul de a mânca pe repede înainte sau alegerea frecventă a unor produse alimentare pe care specialiștii recomandă să le consumăm cu moderație poate avea, în timp, efecte negative asupra sănătății. 

Concediile: importanța pauzelor mai lungi

Atât pauzele de masă, cât și pauzele dintre două sarcini consecuvinte, dedicate relaxării, intră în categoria obiceiurilor sănătoase de zi cu zi. Este indicat, însă, ca acestea să fie completate de pauze mai lungi, de câteva zile sau săptămâni, adică de așa-numitele „concedii de odihnă”.

Dacă obișnuiești să fii tot timpul în mișcare și să ai activitate constantă, atunci s-ar putea să îți fie dificil să îți iei pauze mai lungi de… deconectare totală. 

În rândurile următoare îți prezentăm câteva sfaturi de care ai putea ține cont, pentru a te bucura cu adevărat de pauzele – necesare, de altfel – mai complexe decât pauzele scurte de masă, de pildă.

Cum să te bucuri cu adevărat de pauzele (mai lungi) de la muncă

  • Deconectează-te. La propriu. Deconectează-te de la tehnologie: dacă ești logat(ă) pe e-mail sau pe orice platformă unde comunici, în mod normal, cu colegii/colaboratorii de muncă, ești mult mai tentat(ă) să verifici orice mesaj și chiar să răspunzi, mai ales dacă nu ești familiarizat(ă) cu pauzele mai lungi, precum un concediu de două săptămâni. 
  • Acordă atenție lucrurilor din jurul tău. Fii prezent(ă) în prezent. Bucură-te cu adevărat de experiența subacvatică la care te-ai înscris și pe care o așteptai de atâta vreme. Savurează orice bucățică dintr-un preparat culinar pe care acum îl încerci pentru prima dată. Ascultă cu adevărat ce au de spus persoanele cu care ești în vacanță. Antrenează-te să fii prezent(ă). Poți face acest lucru mai ușor cu ajutorul tehnicilor de meditație, despre care poți afla o mulțime de lucruri urmărind podcast-urile Fain & Simplu: Cum să fii fericit într-o lume nefericită. Andreea Raicu, Paul Olteanu, Andreea Raicu. Cum te câștigi după ce pierzi tot?
  • Odihnește-te. Dormi cât să te simți în formă. Dormi câteva minute și după-amiaza, dacă simți nevoia. Permite-ți să stai pe șezlong fără să faci ceva anume, ci doar să asculți valurile și să te lași mângâiat(ă) de briză. Trăiește momentul. Trupul și mintea îți vor fi profund recunoscătoare. 
  • Conectează-te la universul tău emoțional. Ești în vacanță, nu ți-ai verificat telefonul de câteva zile și ți-e teamă că ai fi putut rata un mesaj important de la un potențial colaborator? Întreabă-te care este nevoia din spatele emoției. S-ar putea să descoperi că nevoia de a fi totul perfect și de a nu rata nimic este cea care a generat frica. Pauzele pot fi și un bun prilej de autodescoperire și redescoperire, așa că le poți valorifica și din acest punct de vedere.
Pauzele mai lungi sunt și un prilej de a păși în propriul univers emoțional. (sursă foto: Unsplash)

Concluzie

Pauzele au multiple beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională, sunt un bun prilej de autocunoaștere și, nu în ultimul rând, sunt importante pentru creșterea nivelului de productivitate. 

Pentru a te bucura din plin de toate aceste beneficii, este important să înveți să-ți iei atât pauze zilnice, mai scurte, cât și pauze de câteva zile sau săptămâni, în care să-ți reîncarci bateriile.

Adelina Bălan