Cum să citești în fiecare zi – tips & tricks

sursă foto: Unsplash

Deși îți place lectura și îți este dor de zilele în care petreceai ore bune bucurându-te de acțiunea unei cărți, nu ai mai reușit să citești nici măcar câteva pagini de ceva vreme. Au intervenit unele schimbări în viața ta, poate că ai avut perioade mai aglomerate. 

Și totuși, chiar dacă programul zilnic nu-ți mai permite să citești ore în șir, tot poți să incluzi lectura în rutina ta, dacă este o prioritate pentru tine, din diferite motive: vrei să te dezvolți personal, vrei să-ți aprofundezi cunoștințele într-un anumit domeniu sau, pur și simplu, îți dorești să te relaxezi.

Îți propunem 6 trucuri simple care, odată puse în practică zi de zi, te vor ajuta să citești în fiecare zi:

Include timpul pentru citit în programul zilnic

În acest fel, vei avea mai multă claritate asupra programului tău din ziua respectivă și, totodată, îți vei lua un „angajament” în ceea ce privește integrarea acestui nou obicei în viața ta.

Citește dimineața

Să-ți începi fiecare dimineață cu o carte bună și cu un mic dejun sănătos – iată un exemplu de zi în care faci ceva benefic atât pentru suflet, cât și pentru trup. Sigur, mai sunt și alte obiceiuri sănătoase pe care merită să le incluzi în rutina ta de dimineață, despre care am scris aici

Dacă îți începi dimineața cu câteva pagini dintr-o carte (vom vorbi curând și despre numărul lor), ai garanția că nu trece nicio zi fără să citești – pentru că incluzi lectura în programul din prima parte a zilei. 

Da, acest lucru poate însemna să te trezești ceva mai devreme, în funcție de cât ai vrea să citești și de ce alte sarcini mai cuprinde programul tău. 

Stabilește-ți un obiectiv realist

Să-ți propui de la început să citești 100 de pagini zi de zi, în contextul în care ai, poate, și alte priorități, s-ar putea să nu fie un obiectiv realist. 

Poate că vei reuși să te ții de el o vreme, însă în momentul în care vor interveni modificări la programul tău actual, lucrurile se vor schimba, nu-ți vei mai atinge targetul și, astfel, sunt șanse mai mari să renunți.

De aceea, sfatul nostru este să începi cu pași mărunți, să-ți analizezi programul actual într-un mod obiectiv și, în funcție de acesta, să-ți setezi un obiectiv care să te motiveze și, totodată, de care să te poți ține pe termen lung. Poate fi exprimat printr-un anumit număr de pagini (10, 20, 30, 50 – depinde doar de tine) sau printr-o anumită durată (10 minute, 30 de minute, o oră sau mai mult). 

Nu există o rețetă universală, contează ca obiectivul să fie realist pentru tine, pentru programul tău: pentru că, atunci când vrei să-ți formezi un nou obicei, trebuie să te raportezi la tine, la progresul tău, nu ale altora. Poate că ai prieteni care citesc mai mult decât tine și ai fi tentat(ă) să le „împrumuți” obiectivul. Amintește-ți, însă, că fiecare are propria călătorie.

Citește ori de câte ori ai ocazia

În sălile de așteptare, la coada de la supermarket, în mijloacele de transport în comun. Acest lucru înseamnă fie să iei în geantă tot timpul o carte cu tine, fie să înlocuiești timpul de scrollat pe rețele de socializare cu timp pentru citit: există diferite platforme pe care îți poți face abonament, astfel încât să ai acces la numeroase eBook-uri. Pe de altă parte, ai putea cumpăra cărțile în format electronic.

Ascultă audiobook-uri

Piața audiobook-urilor este în continuă creștere, deoarece acestea răspund unei nevoi frecvent întâlnite: oamenii vor să citească (mai mult și/sau mai des), însă nu au suficient timp la dispoziție. 

Dacă parcurgi acest articol, atunci este foarte probabil să te regăsești în descrierea de mai sus. Astfel, ai putea începe să alternezi cărțile tipărite, eBook-urile cu audiobook-uri, mai ales că de acestea din urmă te poți bucura chiar și atunci când speli vasele, faci mișcare sau duș. 

Dacă preferi varianta cărților în limba română, avem o veste bună: pe piață încep să apară din ce în ce mai multe audiobook-uri în română.

Învață să selectezi cărțile și în funcție de perioada și dispoziția pe care le ai

Poate că nu vei avea starea necesară să citești în fiecare zi cărți grele, care necesită atenție maximă și, eventual, și luarea notițelor. Și este perfect în regulă, cu atât mai mult dacă te așteaptă o perioadă plină.

În loc să excluzi cititul din programul anumitor zile, fiindcă nu ai pur și simplu dispoziția necesară pentru un anumit tip de lectură, alege să citești ceva care se potrivește pentru starea ta din momentul respectiv.

De altfel, când vrei să te apuci de o anumită carte, ar fi bine să-ți evaluezi cu atenție programul din perioada următoare. Ai zile mai aglomerate la muncă? Dimineața trebuie să lucrezi la proiecte importante, care au în curând deadline-ul? Poate că ar fi bine să te orientezi către o carte mai degrabă relaxantă, mai puțin stufoasă, decât către una care te-ar solicita la maximum și pe care ai putea fi tentat(ă) s-o abandonezi, deși în alte perioade ai citi-o.

Gând de final

Așadar, dacă vrei să reușești să citești în fiecare zi, ai nevoie de autodisciplină. 

Poate fi necesar să te trezești mai devreme, dacă alegi varianta de a citi dimineața, lucru care presupune o schimbare a programului actual. 

Poate fi necesar să înveți să-ți gestionezi timpul petrecut pe telefon, în așa fel încât să „rupi” măcar câteva minute din acesta și să le dedici cititului. 

Este necesar să ții cont de mai mulți factori când alegi să citești o carte (precum programul din perioada în care o vei citi), astfel încât să ai dispoziția necesară pentru a-i dedica zi de zi câteva minute.

Cu toate acestea, dacă îți dorești cu adevărat să transformi lectura într-un obicei zilnic, îți va fi mai ușor să te adaptezi la schimbare și să aplici trucurile pe care ți le-am prezentat în rândurile anterioare. Și, încetul cu încetul, cititul zilnic ți se va părea un obicei absolut firesc și natural. 

Adelina Bălan