3 trucuri pentru a-ți crește gradul de atenție

sursă foto: unsplash.com

Trebuie să realizăm că trăim, mai ales în această perioadă, într-o adevărată criză de atenție. Conform studiilor, factorii care ne pot distrage atenția au crescut semnificativ în ultimii ani.

Cu toate că în cele din urmă va fi nevoie de o schimbare majoră a societății pentru a depăși acești factori, există câteva trucuri de zi cu zi pentru a spori concentrarea.

Atenția ta nu s-a dispersat– atenția ți-a fost furată. Și va trebui să răspundem în două moduri: una dintre ele este să ne protejăm la nivel individual.

1. Dormi mai mult.

Principalul factor care contribuie la lipsa de concentrare nu este tehnologia (deși, poate că dispozitivele sunt pe locul doi), ci este lipsa somnului. Legătura dintre somn și atenție este bine documentată, deoarece s-a demonstrat că lipsa somnului afectează performanța cognitivă.

Somnul este literalmente reparator. Dacă nu dormi, acel proces de reparare nu are loc. Acestea fiind spuse, dacă ai câteva nopți de somn prost, vei fi mult mai vulnerabil la aceste tehnologii care sunt deja concepute pentru a ne ataca și a invada atenția.

Descoperă și care este temperatura optimă pentru un somn liniștit și odihnitor

2. Ai grijă la lista de sarcini pe care o ai de îndeplinit

Multitasking-ul pur și simplu nu funcționează. De fiecare dată când atenția îți este întreruptă, durează 23 de minute pentru a reveni la nivelul tău inițial de concentrare. Și când continui să alternezi între sarcini, încercând constant să-ți readuci concentrarea pe drumul cel bun, vine cu un cost de performanță (numit în mod corect „efectul costului de comutare”). Vei ajunge astfel să faci mai multe greșeli, îți amintești mai puțin din ceea ce faci și ești mult mai puțin creativ.

Chiar și ceva atât de mic precum un mesaj text primit îți poate distrage atenția. Dacă acea conversație text are loc peste patru ore, îți vei ocupa patru ore de concentrare. Acestea fiind spuse, îți recomandăm să nu răspunzi imediat la mesajele text – un prieten bun ar trebui să îți respecte răspunsul întârziat.

3. Setează limite pentru dispozitivele tale

Într-o notă similară este recomandat de asemenea, să îți ascunzi dispozitivele sau să stabilești limite de timp, mai ales dacă nu poți rezista tentației de a trimite mesaje sau de a petrece timp pe internet. Astfel gradul de atenție nu va avea de suferit.

Concluzie

Sporirea atenției tale la nivel individual este doar primul al procesului, Adică, eforturile individuale pot fi utile, dar acțiunea colectivă (și poate reforma politicii) este locul în care vom începe să vedem schimbări la scară largă.