Cele Șapte Sisteme de Sănătate

Cele Șapte Sisteme de Sănătate

Cele Șapte Sisteme de Sănătate se bazează pe cele șapte centri-cheie ale corpului, cunoscute în medicina yoghină ca chakre. Totodată, în terminologia medicală occidentală, acestea sunt mai asemănătoare cu glandele psiho-neuro-endocrine. Ce înseamnă asta mai exact? În termeni mai faini și simpli putem spune că fiecare sistem este legat de diferite organe, emoții și culori – cu corelații între fiziologie, psihologie, stil de viață și alimente. Dacă unul sau mai multe dintre aceste șapte sisteme este în dezechilibru, probabil intuiești unde se ajunge. Pe scurt, calitatea vieții nu va mai fi la un nivel optim. Așadar, este important să avem grijă de ele, iar pentru asta primul pas este să le cunoaștem.

Cele Șapte Sisteme de Sănătate

1. RĂDĂDINA

Toate lucrurile fizice – ceea ce ne permite să fim pe deplin în corpul nostru și să ne definim limitele, structura și sentimentul de supraviețuire. Dacă acest prim sistem este oprit, este posibil să te simți neîmpământat, să simți că nu-ți găsești locul.

Detoxifierea acestui sistem presupune eliminarea alimentelor care stresează glandele suprarenale și sistemul imunitar. În plus, adaugă alimente roșii precum ardeiul gras, plus proteine și minerale pentru un sprijin suplimentar.

2. FLUXUL

Acest sistem include toate lucrurile emoționale, inclusiv creativitatea, senzualitatea și parteneriatul. El este echivalentul sistemului nostru reproductiv. Dezechilibrele se pot învârti în jurul fertilității sau anxietății. Mai mult, a sentimentului de a fi blocat sau de a nu ne putea exprima pe deplin.

Când vorbim despre detoxifierea fluxului vorbim despre hidratare, despre eliminarea factorilor care îți inhibă hormonii reproductivi. Totodată, vorbim despre sprijin sub formă de grăsimi sănătoase și alimente portocale bogate în carotenoizi, cum ar fi cartofii dulci. În plus, echilibrarea acestui sistem presupune și implicarea în activități creative.

3. FOCUL

Toate lucrurile mentale sau care implică gândirea, asumarea, transformarea, dăruirea și direcționarea energiei noastre sunt cuprinse în sistemul focului. Părțile corpului asociate cu focul sunt pancreasul, ficatul, vezica biliară, intestinul și stomacul, adică sistemul nostru digestiv. Când acest sistem este în echilibru putem descompune și digera cu ușurință informațiile. Energia noastră este puternică și stabilă.

Pentru a-ți detoxifia acest sistem încorporează mai mulți carbohidrați cu conținut ridicat de fibre (cum ar fi cei din leguminoase) și alimente galbene precum turmericul și ghimbirul. Totodată ai grijă să consumi și mai puțini carbohidrați cu ardere rapidă.

4. IUBIREA

Dintre cele șapte sisteme de sănătate, cel de-al patrulea este responsabil cu inima și cu toate emoțiile pure asociate ei. Astfel, toate lucrurile legate de iubire, compasiune, devotament sunt aici. Când acest sistem este în echilibru, putem îmbrățișa iubirea, ajutorarea și devotamentul. Alimentele verzi precum spirulina, chlorella, broccoli și kale sunt „sănătoase pentru inimă” și implicit pentru menținerea acestui sistem în echilibru. De asemenea, în cazul în care iubirea are nevoie de o detoxifiere rapidă, atunci este important să adaugi în rutina ta sportul. Mișcările aerobe pun în funcțiune sistemul cardio-pulmonar și deci sistemul inimă. Mai mult, caută să practici, dacă nu ai făcut-o deja, compasiunea și iubirea de sine.

5. ADEVĂRUL

Acest sistem însumează toate lucrurile ce sunt legate de sentimentul nostru de adevăr personal, de modul în care vorbim, de vocea noastră unică și de expresia dorințelor noastre în lume. Aceasta reprezintă chakra gâtului, unde se află caseta noastră vocală și glanda tiroidă (conectată la metabolism). Detoxifierea adevărului include adăugarea de legume de mare (cum ar fi nori, dulse, kelp) care sunt pline de iod, și care pot ajuta la susținerea tiroidei. De asemenea, ai grijă să faci alegerile care te servesc cel mai bine.

6. PERSPECTIVA

Toate lucrurile intuitive, intelectuale și imaginative, în legătură cu creierul, stările noastre de spirit și somnul. Problemele din acest domeniu includ somnul slab calitativ/neodihnitor, creier încețoșat, dispoziție depresivă. Susține-ți acest sistem cu alimente albastre și violete – cum ar fi afinele, murele, sparanghelul violet – care pot ajuta la susținerea neuro-plasticității. Detoxifierea perspectivei include, de asemenea, ținerea unui jurnal de vis și acordarea atenției vocii tale interioare sau intuiției.

Citește și: Beneficiile emoționale ale scrierii în jurnal

7. DUHUL

Toate lucrurile spirituale, inclusiv simțul nostru de scop, sentimentul nostru de a fi conectați la întregul mai larg și capacitatea de a ne purifica ființa. Când duhul este în echilibru, viața are sens. Când nu este în echilibru, ai o lipsă de vitalitate. Pentru a-ți susține acest sitem, gândește-te la alimente albe cu proprietăți vindecătoare (conopidă, nucă de cocos, usturoi, varză) spre deosebire de alimentele procesate cu făină albă sau zahăr. Detoxifierea acestuia se concentrează pe lucruri precum contemplarea și reflecția, timpul de calitate în natură.

Citește și: Mănâncă alimente colorate nu calorice – s-ar putea să aibe mai mult sens pentru tine acum.

Mădălina Costache