Impactul emoțiilor pozitive și negative asupra corpului

Impactul emoțiilor pozitive și negative asupra corpului

Fiecare emoție pe care o trăim are o reprezentare diferită în corp. De cele mai multe ori nu ne dăm seama, însă fiecare trăire a noastră are repercursiuni asupra trupului. Dacă vrei să afli care este impactul emoțiilor pozitive și negative asupra corpului, rămâi alături de noi până la final.

Impactul emoțiilor pozitive și negative asupra corpului

1. Fericire

Fericirea este singura emoție care umple întregul corp de activitate. Parcă ceva în interiorul nostru nu are stare și cu toate acestea, ne simțim în siguranță atunci când suntem fericiți. În această stare, avem deschiderea de a explora lumea în care trăim și de a primi tot cea are ea de oferit.

2. Dragoste

Aceasta este o altă emoție pozitivă care activează corpul, însă în altă formă decât o face fericirea. De regulă, dragostea se plimbă prin întreg trupul, oprindu-se chiar în apropierea picioarelor. Dragostea este adesea împletită cu dorința fizică, așadar activează senzația în organele reproducătoare mai puternic decât o face fericirea.

Focalizarea emoțională a iubirii este atât obiectul afecțiunii, cât și intensitatea emoțiilor în eul subiectiv. Astfel, activarea este intensă în jurul capului și toracelui dar mai greu de observat la extremitățile inferioare.

3. Mândria

Această emoție inundă zonele capului și pieptului cu o senzație foarte intensă. Acest model de activare corespunde concentrării asupra sinelui, cu resurse și conștientizare atrase în interior și departe de extremități.

Deși surpriza urmează un model similar, senzația oferită de mândrie este mult mai puțin pronunțată. De ce? Atunci când simți mândrie toate resursele tale interioare se unesc pentru a face față pericoluli. În timp ce surpriza, datorită faptului că poate fi pozitivă, negativă sau neutră, este trăită de corp într-un mod care reflectă incertitudinea cu privire la evenimentul declanșator.

4. Furia

Furia este singură ca emoție negativă cu cea mai intensă activare, în special în cap, piept și mâini. Corpul furios se pregătește pentru conflict, concentrând atenția și resursele asupra părților corpului care ar putea fi nevoite să acționeze.

5. Frica

La fel ca în cazul furiei, frica deține un model de activare similar. Corpul se pregătește fie să lupte, fie să fugă, dar nu caută neapărat un conflict total.

Din punct de vedere evolutiv, frica a necesitat o gândire imediată. De exemplu: mă decid să fug de acest prădător sau să lupt până la moarte? În termeni moderni, simt că pot rezista cu acest câine înfricoșător sau ar trebui să fug? Astfel, este logic să trăim frica ca o senzație în zona capului.

6. Dezgust

Dezgustul trage resursele corpului și mai strâns în miezul corpului. Această emoție determină organismul să se pregătească pentru a da afară orice substanțe nocive pe care le-a ingerat. Astfel, întreaga senzație se află de-a lungul tractului digestiv.

7. Rușine și dispreț

Rușinea și disprețul au modele similare de activare, însă există o diferență. Pentru că disprețului este în afara sinelui și a judecății altora, îl vei simți în tot corpul, mai puțin în piept. Rușinea, pe de altă parte, se concentrează asupra sentimentului de eșec personal și asupra judecății despre tine. Astfel, îi vei simți prezența peste tot prin corp.

O altă particularitate a rușinii este că extremitățile sunt mai puțin activate pe perioada trăirii emoției. Acest lucru se datorează faptului că organismul retrage resurse în sine într-un răspuns de luptă.

8. Anxietate

Anxietatea este o formă de stres pe termen lung, de intensitate scăzută. Aceasta activează intens pieptul și poate duce la un sentiment de moarte sau de groază, la fel ca în cazul atacurilor de panică. Persoanele care suferă de atacuri de panică raportează frecvent senzațiea de durere în piept și incapacitatea de a gândi dincolo de teama presantă a momentului. Aceste sentimente ar putea corespunde tensiunii pe care inima și plămânii o simt în timp ce se luptă pentru a furniza oxigen unui corp în condiții de frică extinsă.

9. Depresie

Aceasta are cea mai vizibilă hartă a emoțiilor noastre negative. Depresia nu stimulează activarea în nicio parte a corpului și scade activarea la nivelul extremităților.

Într-o stare de depresie, este dificil să te conectezi cu sinele activ și cu lumea exterioară. Tristețea nu suprimă senzația în cap și piept și contribuie adesea la o lipsă generală de acțiune sau activitate.

Pe scurt, acesta este impactul emoțiilor pozitive și negative asupra corpului. Sperăm că ți-a fost util acest articol și că acum ești mai conștient de legătura dintre corp și emoții.