Cât de des ar trebui să mergi la terapeut?

Te gândești să apelezi la un specialist pentru rezolvarea problemelor tale emoționale? Ai început această călătorie și ai îndoieli? Este normal. Vezi că ceva nu este tocmai în regulă și vrei să repari situația. Întrebarea vine natural. Cât de des ar trebui să mergi la terapeut pentru a simții beneficiile?

Cât de des ar trebui să mergi la terapeut?

Terapia poate fi un drum misterios. Nu mulți vorbesc despre asta, iar de aici au luat naștere numeroase frici. Oamenii au devenit parcă mai confuzi după o ședință sau două în cabinetul specialistului. Poate fi chiar frustrant să știi că ai ieșit din zona de confort, ai mers la terapeut, iar rezultatele parcă nu apar.

Cât de des ar trebui să mergi la terapeut?

Terapeuții folosesc adesea metode diferite, iar asta înseamnă că timpul necesar pentru vindecare este diferit. Unii te încurajează să vii mai des la cabinet, alții în schimb te pot chema doar o dată pe săptămână. Contează mult nivelul la care ești tu în momentul în care pășești în această călătorie.

Cel mai întâlnit model de terapie implică o ședință pe săptămână, timp de 45 de minute, pentru câteva luni. În cazul terapiilor de grup, de familie sau de cuplu ședințele pot dura chiar mai puțin. Totul depinde de disponibilitatea ta și de cât de gravă este problema.

Cercetările din domeniu spun că ar trebui să mergi la terapeut timp de aproximativ 12-16 ședințe. Ca să simți beneficiile cu adevărat, ar trebui să integrezi vizitele la cabinet în rutina ta timp de 3 sau 4 luni. Asta în cazul celui mai popular model utilizat de specialiști.

Călătoria către vindecare necesită timp și implicare. Nimic nu se poate face peste noapte, ai nevoie de răbdare. Dacă simți că poți începe acest drum, fă un mic plan înainte. Gândește-te la timpul pe care îl ai la dispoziție. Planifică-ți bine activitățile și nu uita să adaugi timp liber. Mergi cu planul în mână la terapeut și alegeți împreună zilele pentru terapie.

Procesul de vindecare se poate schimba cu timpul

Feedback-ul este foarte important în relația terapeut-client. Nu te sfii să spui ce simți cu adevărat despre proces. Colaborarea este cheia succesului.

S-ar putea să crezi că terapeutul tău te duce în alte zone decât acolo unde ați stabilit la început. Acest lucru se întâmplă pentru că ei descoperă pe parcurs că există o altă problemă mai importantă pentru tine care trebuie rezolvată.

Comunicarea este foarte importantă. Ședințele la cabinet nu înseamnă doar să mergi și să spui ce ai pe suflet. Vorbește deschis despre ce vrei tu să se întâmple. Spune-i care problemă te stresează cel mai tare și pe care o vrei rezolvată cât mai curând. Astfel, puteți face împreună o listă cu priorități la care să reveniți o dată la ceva timp pentru revizuire.

Nu uita, procesul terapeutic este al tău. Observă-te și notează tot ce vezi. Gândește-te unde ești acum și unde vrei să ajungi. Te ajută terapeutul la care mergi acum? Poți fi deschis cu el, te simți ascultat sau simți că ai parte de colaborare? Dacă ceva nu se leagă precum îți dorești, poți schimba! Este în regulă să mergi la altcineva dacă, judecând toate cele de mai sus, nu vezi un progres. Nu renunța la tine și la nevoile tale, indiferent de rezultate.