Sistemul nervos are un impact asupra fiecărei secțiuni a vieții tale. Atunci când nu este aliniat (dereglat), poate provoca probleme fizice, mentale și emoționale. Însă există modalități prin care reglarea sistemului nervos este posibilă. Modalități prin care reducem stresul și anxietatea. Prin care creștem nivelul de bunăstare al corpului.
Dacă te-ai simțit copleșit, iritat, extrem de obosit sau ai avut afecțiuni intestinale sau ale pielii, ai experimentat simptome de dereglare a sistemului nervos. Toate acestea sunt semne de stres. Deși sunt normale, atunci când devin cronice, reglarea sistemului nervos este cheia de a le reduce.
Acest articol este destinat doar în scopuri educaționale. Dacă ai simptome ale unei tulburări ale sistemului nervos, este important să soliciți sfatul unui profesionist din domeniul sănătății pentru a primi un diagnostic precis și un tratament adecvat.
Reglarea sistemului nervos și stresul
Stresul este o parte normală a vieții. Este o surpriză faptul că o anumită cantitate de stres poate fi uneori de ajutor. Un val de hormoni apare atunci când ești entuziasmat de un eveniment precum un concert sau un joc. Dacă ai practicat sporturi competitive, știi că există un element natural de stres care te motivează să joci. Sau stresul unei prime întâlniri (fluturii din stomac). Toate aceste exemple au un lucru în comun: nu provoacă niciun pericol.
Ele declanșează un răspuns primitiv în amigdala noastră (una dintre cele mai vechi părți ale creierului nostru). Acest declanșator pornește furtunul de incendiu al hormonilor de stres, spunându-i corpului nostru că fie trebuie să ne detașăm și “să ne pregătim de luptă”, fie “să ieșim de acolo pentru a ne salva viețile”.
Totuși, factorii de stres mai mici din viața noastră (alarma de telefon, traficul, listele nesfârșite de lucruri de făcut și grija constantă de nevoile altora) pot declanșa acest răspuns și pot lăsa sistemul nostru nervos dereglat. În această stare, corpul tău reacționează ca și cum s-ar confrunta în mod constant cu o amenințare.
Probabil că nu avem de-a face cu o amenințare adevărată atât de des pe parcursul zilei. Pentru ca reglarea sistemului nervos să funcționeze trebuie să fim atenți și să ne păstrăm calmul. Putem să apăsăm butonul de reset al corpului nostru și să ne întoarcem la un loc de siguranță și conexiune. Acest lucru, la rândul său, ne ajută să resetăm orice dereglare a sistemului nervos.
Reglarea sistemului nervos prin strategii specifice
Crearea echilibrului pentru reglarea sistemului nervos necesită să relaxezi corpul și să reduci stresul. Ne putem concentra pe două strategii specifice pentru a face acest lucru: respirație și pilates. Deși acestea nu sunt singurele opțiuni de reglare, ele pot fi instrumente puternice în călătoria ta înapoi la sănătate.
Vestea bună este că aceste două lucruri merg mână în mână. Deși poți practica respirația fără pilates și te încurajăm să faci acest lucru cu sesiunile tale de respirație, pilates însuși încurajează respirația profundă și intenționată.
Respirația
Oprește-te chiar acum și verifică-ți respirația. Ascultă cu atenție sunetul respirației tale. Respiri pe nară sau pe gură? Îți respiri în piept, în burtă sau în ambele?
Modelul tău de respirație actual ar putea contribui la starea ta generală de bine și la starea ta emoțională chiar în acest moment. Respirația și sistemul nervos sunt prieteni apropiați care se bazează unul pe celălalt pentru informații. Acordarea atenției respirației te poate ajuta să treci la starea de spirit corectă.
Sistemul nervos este strâns legat de modul în care respirăm și de starea minții noastre. Când îți folosești respirația pentru a-ți calma corpul și a aduce conștientizarea momentului prezent, îți poți schimba sistemul nervos de la o stare de luptă sau fugă (activare simpatică) la odihnă și digerare (activare parasimpatică).
Respirația poate declanșa încetinirea amigdalei, trimițând mesajul că frica și anxietatea nu sunt necesare acum. De fapt, un studiu din 2016 arată că respirația profundă reduce răspunsurile emoționale din amigdală. Acest lucru promovează relaxarea generală în organism, ceea ce te ajută să revii la reglarea sistemului nervos.
Pilates
Mișcarea, și în special pilates, poate fi un instrument puternic pentru a-ți calma sistemul nervos. Chiar și un scurt antrenament ajută la eliberarea hormonilor de bine (neurotransmițători – precum dopamina și serotonina). Aceștia joacă un rol în reglarea stării de spirit, îmbunătățirea concentrării, și ajută creierul să funcționeze mai bine în general.
Deoarece pilates utilizează atenția și respirația intenționată, poate reduce și nivelul hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul. Acesta poate ajuta să ne simțim mai calmi și mai relaxați. În plus, atunci când ne mișcăm corpurile îmbunătățim fluxul sanguin. Acest lucru ajută la oxigenarea creierului ceea ce ne ajută să gândim mai clar și să funcționăm mai optim.
Echilibrarea și reglarea sistemului nervos
Stresul este normal – și cu toții îl experimentăm în mod regulat. Când te confrunți cu stresul în mod cronic este nevoie să folosești modalități pentru reglarea sistemului nervos. Folosind pilates și respirația intenționată, poți reveni la o stare de echilibru, astfel încât să poți face față mai bine numeroaselor suișuri și coborâșuri pe care le rezervă viața.
Mădălina Costache