Poate iubi un narcisist cu adevărat?

Poate iubi un narcisist cu adevărat?

Înainte de  vedea dacă poate iubi un narcisist cu adevărat pe cineva, înafară de el însuși, hai să definim ce înseamnă de fapt să fii narcisist. Probabil ai mai auzit acest termen, poate chiar l-ai folosit de câteva ori în viața ta, însă cu siguranță, ca majoritatea dintre noi, nu cunoști complexitatea subiectului.

Narcisismul, în primul rând, este o tulburare de personalitate. NPD (tulburarea de personalitate narcisistă) este o afecțiune de sănătate mintală caracterizată prin trăsături patologice de personalitate de grandiozitate (un sentiment de sine umflat), comportamente de căutare a atenției și lipsă de empatie.

Conform specialiștilor, ca o persoană să sufere de NPD, aceasta trebuie să aibă cinci sau mai multe dintre următoarele caracteristici:

  • simțul umflat al importanței de sine sau grandiozitate
  • comportamente și atitudini arogante
  • invidios pe alții
  • lipsa de empatie
  • îi exploatează pe alții pentru propriile lor avantaje
  • nevoie excesivă de admirație
  • preocupare pentru fanteziile de succes nelimitat, putere, inteligență sau frumusețe
  • sentimentul de drept

Dacă cineva dintr-o relație are NPD – fie că este vorba despre un membru al familiei, un prieten sau partenerul de cuplu – simptomele pot provoca provocări semnificative. Prin urmare, întrebarea „Poate iubi un narcisist cu adevărat?” este complet justificată. De multe ori s-ar putea să simți că nu exiști în universul acelei persoane. Oare așa este? În continuarea acestui articol vom încerca să răspundem la întrebarea:

Poate iubi un narcisist?

În cadrul episodului #090 din podacstul Fain & Simplu, Mihai Morar avea să descopere că stă la masă cu un narcisist. Mircea Bravo, fenomenul clujean de vlogging, a mărturisit în cadrul conversației că suferă de NPD.

M-am făcut entertainer pentru că sunt un narcisist. Vreau să fiu în centrul atenției și dacă e de bine și dacă e de rău.” – Mircea Bravo

Conștient fiind de defectele sale, a ales să le transforme în ceva pozitiv și prin asta să se echilibreze.

„Un om narcisist ca mine ce poate să facă? Păi hai să fac conținut prin care să binedispun lumea și poate aduc un plus în societate și din cauza asta sunt un om destul de normal în conversațiile cu ceilalți, că dacă nu aș vorbi: eu ce-am făcut, fii atent ce tare sunt eu și m-am lăuda într-una, dar datorită faptului că primesc atenție, acum sunt destul de echilibrat.” – Mircea Bravo  

Și totuși, poate iubi un narcisist?

Cineva care este diagnosticat cu NPD nu are cu adevărat capacitatea de a iubi o altă persoană în modul în care majoritatea oamenilor înțeleg dragostea. Poate suna dur, dar multe dintre caracteristicile NPD sunt antitetice dragostei.

Narcisiștii îți pot arăta dragostea și pot întreprinde acționați în moduri iubitoare, dar acest lucru tinde să fie condiționat. Ce înseamnă asta? Aceștia își pot exprima iubirea, însă manifestările de dragoste depind de ceea ce le poți oferi în schimb. Pentru persoanele cu NPD, relațiile tind să fie tranzacționale.

Dragostea nu este egoistă, mândră, lăudărosă, exploatatoare sau invidioasă. O relație – indiferent dacă este romantică sau platonică – cu cineva care este diagnosticat cu NPD poate fi toxică, plină de drame și, în unele cazuri, traumatizantă.

Există posibilitatea unei relații sănătoase cu un narcisisit?

Poți avea o relație sănătoasă cu un narcisist, atâta vreme cât sunt stabilite și menținute anumite limite. Atenția partenerului care se află într-o relație, indiferent de natura acesteia, cu un narcisist trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Unii pot cădea pradă manipulărilor și astfel să cazi în plasa abuzului emoțional.

În ceea ce-l privește pe Mircea Bravo, putem spune că este un exemplu pozitiv privind relația cu un narcisist. Dat fiind faptul că el nu doar că își cunoaște defectele, dar și lucrează la propria persoană pentru a fi un partener mai bun.

Sunt un om care primesc multă atenție și mi-am dat seama de la început că dacă aș fi cu o fată care și ea cere foarte multă atenție ar fi o căsnicie care nu ar funcționa. Și eu am găsit o persoană care nu e dependentă de atenție. Ceea ce pentru mine este wow. O persoană care are încredere în ea și care singura atenție pe care o vrea e atenția mea.” – Mircea Bravo

Dacă vrei să afli mai multe despre relația lui cu proaspăta sa soție, dar și despre cum a reușit să atragă succesul de partea sa, urmărește episodul #090 integral pe YouTube, Spotify, Apple Podcast sau Google Podcast.