Cum îți pot proteja limitele sănătoase valorile

Cum îți pot proteja limitele sănătoase valorile

A știi când, cui și cum să spui „nu” este ceva ce ai nevoie să știi pentru bunăstarea ta. Limitele personale sănătoase oferă o strategie eficientă pentru a face față multor provocări în viață. A-ți cunoaște limitele și a le impune cu dragoste și respect în rândul oamenilor cu care interacționezi este o dovadă de grijă față de sine. A-ți proteja valorile cu ajutorul granițelor personale poate fi cel mai bun lucru de făcut pentru tine.

Cum arată limitele personale?

Imaginează-ți aceste limite ca pe un gard care înconjoară o proprietate privată. Peste tot sunt semne care spun: „Proprietatea mea începe și se termină aici”. Văzându-le știi de la început până unde ai voie să mergi și de unde trebuie să ceri permisiunea.

Unii oameni își marchează granițele cu un zid de cărămidă – tare, fără poartă de intrare și nu dau nici o idee despre cine sau ce este de cealaltă parte. Semnele sunt puse la vedere și evidențiate cu lumini puternice.

Alți oameni au granițe asemănătoare unui gard dărâmat– lăsându-ne pe noi ceilalți să ne întrebăm dacă suntem bineveniți să intrăm sau nu. Nu există semne evidente, dar nici nu vrei să explorezi prea mult.

Și mai există unii oameni care par să nu aibă deloc granițe până când strigă la noi că am trecut de o linie nedefinită. Nu au semne puse, nu au gard, dar se simt ofensați dacă pășești prin zonă.

Așa cum gardurile bune duc la relații bune cu vecinii, granițele sănătoase duc la relații sănătoase.

Anne Katherine a scris în Boundaries: Where You End and I Begin:Cu limite bune, putem avea parte de siguranța de a știi că suntem protejați de ignoranța, răutatea sau necugetarea celorlalți”.

Diferite tipuri de limite la care să fii atent

Granițele clare ne ajută să ne îmbunătățim comunicarea, să ne menținem integritatea, să menținem relații sănătoase și să ne creștem stima de sine. Ia în considerare gama de limite pe care le facem în mod conștient sau pe care nu le stabilim:

  • Limitele fizice variază de la strângerea mâinii, la îmbrățișare sau sărutare.
  • Limite verbale și emoționale. Cuvintele rostite sau ignoranța pot fi la fel de dăunătoare ca și atacurile fizice. Așadar, trebuie să ai grijă la puterea pe care le-o dai.
  • Limitele cu copiii și membrii familiei. Regulile din cadrul familiei ne ajută să respectăm mai bine granițele personale ale celuilalt. O familie poate permite copiilor să intre în dormitorul părinților oricând doresc. O altă familie poate cere să bată la ușa dormitorului.
  • Limite intime, sexuale, matrimoniale și conjugale. Acestea variază de la relații deschise și flexibile până la căsătorii în care nu încape în discuție o a treia persoană.
  • Granițele locului de muncă sunt cel mai adesea stabilite de conducerea organizației. De exemplu, limitele de siguranță ar fi diferite pe un șantier în comparație cu o bibliotecă.
  • Limite etice și profesionale. Înainte a face profit era totul. Nu conta dacă o firmă intra cu papucii în viața unui om, uneori chiar făcâdu-i rău emoțional. Astăzi, etica este una din valorile de bază într-o firmă respectabilă, însă frauda sau alte tipuri de limite profesionale sunt încă la ordinea zilei.
  • Granițele sociale și culturale ne cer să ne adaptăm așteptările și comportamentul la societate. Gândește-te numai la regulile de circulație. Cum ar fi traficul fără reguli clare, îți poți imagina?

Există și alte categorii de limită, însă probabil ai înțelegi ideea. Limitele sănătoase ne protejează valorile personale sau culturale.

Identifică-ți valorile și protejează-le

În general, limitele clare ne ajută să ne protejăm sistemul de valori. Multe valori au de-a face cu povestea sau istoria noastră personală. Valorile sunt acele calități, oameni, comportamente și lucruri pe care le considerăm importante sau demne. Ne putem identifica valorile notând modul în care ne investim timpul, banii și energia.

Concluzia

Când ne clarificăm valorile și limitele, mesajele noastre devin clare și mai puțin vulnerabile din punct de vedere emoțional. Vom declara ceea ce este acceptabil și inacceptabil pentru noi într-o manieră calmă și fără judecăți.

Amintește-ți că singura persoană asupra căreia ai putere ești tu. Având siguranța conștientizării valorilor și punând în aplicare limitele personale sănătoase, vei putea începe să-ți trăiești viața autentic.