Oglindă, oglinjoară, cum arată cel mai frumos om din țară? Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de complicat. Standardele de frumusețe sunt puse de societate și se schimbă de la o generație la alta. Ce a fost frumos pentru bunicii tăi, probabil nu mai este și pentru tine. Odată cu apariția internetului, frumusețea a fost și mai judecată. Întrebarea la care încercăm să răspundem este: „Cum sunt afectați tinerii de tiparele puse de societate în materie de frumusețe?”
Dacă ești deștept, cuminte, politicos sau sincer contează tot mai puțin. Astăzi, oamenii pun adesea frumusețea pe primul loc. Tinerii sunt cel mai mult afectați de aceste etichete. Cine nu se încadrează în standardele de frumusețe ale vremii, este judecat.
Standardele de frumusețe: ce impact au asupra tinerilor
Odată cu apariție rețelelor de socializare, problema frumuseții a crescut și mai mult. De ce? Filtrele sau programele de editare, care trasformă oamenii în zei peste noapte, fac imposibilă de atins frumusețea.
Talie perfectă, pătrățele, lipsa ridurilor sau a celulitei, orice se rezolvă în câteva clipe, iar imaginea ta este impecabilă. Ce este rău în asta? Majoritatea cresc cu gândul că așa trebuie să arate în realitate pentru a fi acceptați sau iubiți. Dacă nu arată precum vedetele din revistă, atunci când se privesc în oglindă, ceva nu este în regulă cu ei. Idee cât se poate de greșită!
Unii poate vor spune că mass-media nu este de vină pentru ceea ce se întâmplă în lume. Dacă te uiți însă la imaginile promovate de aceasta, s-ar putea să îți pui câteva semne de întrebare.
Câte persoane ai văzut pe stradă care să semene cu modelele din reviste? Probabil nu foarte multe. Acesta ar putea fi un prim instrument de care să te agăți atunci când nesiguranța îți dă târcoale.
Cursa pentru frumusețe este una nesănătoasă, care duce adesea la pierderea încredrii în sine. Atât fetele, cât și băieții din zielele noastre petrec ore în șir la sală sau în fața oglinzii. Fac orice pentru a fi frumoși în fața societății, de multe ori plătind un preț mult prea scump. Astfel, ajungând la boli ale sitemului digestiv, anxietate, stres, depresie și multe altele.
Ce putem face în această situație? Tinerii ar trebui să audă mai des că „imperfecțiunile” lor îi fac de fapt frumoși. Autenticitatea este cea care atrage toate privirile când ieși în oraș sau mergi la o petrecere. Dacă toți sunt la fel, mai ai ce admira?
Standardele de frumusețe se găsesc în natură
Gândește-te la un câmp cu flori. Când ai văzut ultima dată unul? Îți amintești ce ai simțit atunci? Probabil ai fost cucerit de peisaj și ai petrecut câteva minute admirând fiecare floare în parte. Toate erau diferite și în toate ai găsit ceva frumos. Așa suntem și noi! Flori într-un câmp urban. Amintește-ți asta mereu când te privești în oglindă.
Dacă nu te-ai convins, pornește într-o aventuă pe munte! O să înțelegi acolo de ce frumusețea înseamnă „imperfect”.