Bucură-te de lucrurile mici!

Sigur ai primit sfatul “Bucură-te de lucrurile mici!”. L-ai auzit atât de des încât pentru tine aceste cuvinte poate că nu mai au sens. Nu trage concluzii pripite!

Bucură-te de lucrurile mici!

Când te gândești la lucrurile pe care le aștepți cel mai mult: absolvirea, un nou loc de muncă, o promovare, o vacanță anuală, s-ar putea să te trezești considerându-le ocaziile importante ale vieții tale.

Da, este normal să anticipezi evenimentele semnificative, însă nu-ți consuma întreaga atenție acolo. Depunând toată energia către scopurile mari poți sări peste lucrurile mici (dar la fel de importante). Ce-ar fi să nu mai aștepți fericirea aia mare și să aduci mai multe momente de bucurie în fiecare zi?

Un studiu făcut de Dr. Nancy Fagley, profesoară în departamentul de Psihologie din cadrul Universității din Utah, în 2012 a demonstrat că urmărind bucuria micilor momente ne pate îmbunătății starea de sănătate. Emoțiile pozitive pe care le experimentăm atunci când savurăm lucrurile mici pot avea următoarele efecte:

4 lucruri pe care le poți face

Trezește-te cu 15 minute mai devreme

Dacă te lupți cu butonul de snooze în fiecare dimineață, acest sfat s-ar putea să fie potrivit pentru tine.

E posibil să te simți puțin amețit, dar încearcă să acorzi atenție senzațiilor pe care de obicei nu ai timp să le experimentezi. Oamenii se simt adesea diferiți dimineața, așa că ieși afară (sau stai lângă o fereastră) și savurează-ți cafeaua preferată.

Cum a spus și Marius Tucă în Podcasul Fain&Simplu:

“Există atât de multă tehnologie, a rămas cafeaua.”

Mai ales acum, în epoca în care trăim, în care suntem acaparați de lucruri care doar ne distrag atenția, trebuie să fim puternici și să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții.

Fă o plimbare lungă

O plimbare lungă este o cheie importantă cu care vei putea deschide ușa zonei tale de confort și prin care vei reuși să găsești o altfel de plăcere, decât cea uzuală de a sta pe Netflix și anume, relaxarea în lumea naturală.

Plimbându-ne ne putem elibera de stres și ne putem induce emoții pozitive instant cu ajutorul razelor solare și a aerului proaspăt.

Este important să fim conștienți de ceea ce ne înconjoară deoarece prin acest lucru ne putem menține gândurile în prezent și putem maximiza plăcera plimbării.

Sună pe cineva de care îți pasă

În era conexiunilor digitale, mesajele text au început să eclipseze apelurile, acestea devenind metoda preferată de comunicare a oamenilor.

Cu siguranță un mesaj text este mai rapid și mai convenabil atunci când ai prea multe lucruri de făcut. Cu toate acestea vocea cuiva drag este o mică plăcere pe care mulți oameni tind să o neglijeze.

Încearcă să îți setezi 10-15 minute într-una din zile și să suni un prieten sau un membru al familiei. Auzindu-i râzând sau povestindu-ți o întâmplare îți poate aduce o mică bucurie într-un fel în care un mesaj text nu poate.

Adu-ți aminte, tu nu ești singurul care se va bucura de apel. Ar putea să le îmbunătățească și lor ziua.

Lasă-te pierdut într-o carte

Dacă îți place să citești, probabil ești bine familiarizat cu bucuria de a te lăsa absorbit de o poveste captivantă și de a te împrieteni cu personaje noi.

Sau poate ești un adept non-ficțiune care savurează faptele, o frază plină de umor sau un argument bine motivat.

Lectura poate emoționa și poate inspira. Te poate expune la diferite perspective și îți poate distrage atenția de la griji. În plus, citirea unei relatări despre suferința altcuiva poate reînnoi aprecierea față de propria ta viață.

Conform unui sondaj din 2013 realizat de Booktrust, o organizație caritabilă din Marea Britanie care promovează lectura, cititorii obișnuiți tind:

  • Să aibă o mai mare satisfacție de viață
  • Să raporteze niveluri mai ridicate de fericire
  • Să că viața chiar merită trăită

Cărțile audio oferă o alternativă la cărțile fizice, dacă nu puteți face din lectură un obicei obișnuit.