Rețelele de socializare îți distrug sau îți sporesc stresul?

sursă foto: unsplash.com

Conectarea cu ceilalți este în general un lucru bun când vine vorba de sănătatea și bunăstarea noastră. Dar se poate spune același lucru despre interacțiunile noastre virtuale? Răspunsul este un „poate” calificat, potrivit psihologilor și altor experți care au studiat problema.

Chiar înainte ca pandemia să ne determine să de desfășurăm activitatea și mai mult în mediul online, au existat dovezi că utilizarea rețelelor sociale are avantajele sale. Au existat cercetări care au sugerat că abilitatea de a ne conecta cu alții prin Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter și alte platforme de social media, precum și mesajele text, ne pot ajuta la întărirea legăturilor sociale și ne pot menține sănătatea noastră mentală și fizică.

Dar există, de asemenea, dovezi că, pe lângă beneficiile sale, interacțiunile online pot, de asemenea, să înăbușe conectivitatea umană, să ne scadă stima de sine, să ne facă să ne simțim singuri și izolați și să ne streseze.

Întrebările critice pe care trebuie să ni le punem cu toții sunt: ​​„Cum îl folosim?” și „Cum putem înclina balanța pentru a amplifica aspectele pozitive și a reduce cele negative?”

Beneficiile rețelelor sociale se diminuează odată cu utilizarea excesivă

Beneficiile utilizării rețelelor sociale par să dispară atunci când sunt utilizate în mod excesiv. Un studiu publicat în numărul din iulie 2017 al Jurnalului American de Medicină Preventivă a raportat că utilizarea unor platforme precum Instagram, Facebook și Snapchat mai mult de două ore pe zi este asociată cu sentimente de izolare socială în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 19 și 19 ani.  Alte date arată că incidența depresiei crește în rândul adulților tineri (și cei cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani) care folosesc rețelele sociale mai des decât colegii lor.

Tinerii tind să se afle într-o etapă din viața lor în care aprobarea este extrem de importantă, în consecință căutarea unei imagini perfecte online poate deveni extrem de consumatoare.

Rețelele sociale pot crește stresul dacă indivizii primesc feedback nedorit cum ar fi primirea de comentarii negative de la o postare.

Descoperă și de ce sunt prieteniile importante pentru sănătate și bunăstare

Sfaturi pentru o utilizare sănătoasă a rețelelor sociale

Este indicat să ne concentrăm asupra modului în care folosirea rețelelor sociale ne face să ne simțim și asupra modului în care ne afectează viața și relațiile.

Aceasta înseamnă să facem un bilanț al obiceiurilor noastre pentru a ne ajuta să cultivăm o utilizare mai atentă și intenționată a rețelelor sociale.

Iată cinci pași care te pot ajuta să faci acest lucru:

1. Urmărește-ți frecvența utilizării

Primul pas este diagnosticarea problemei. Asta înseamnă că trebuie să știi cât timp petreci pe rețelele sociale.

2. Fii selectiv cu privire la cine și ce urmărești.

Urmărește conturi care te inspiră, te implică și te conectează cu idei și oameni. Nu mai urmării conturi care te fac să te simți nesigur sau supărat.

3. Navighează cu mai multă conștientizare.

Unii oameni privesc cu perspicacitate rețelele de socializare conștienți de faptul că alții împărtășesc selectiv ceea ce aleg să posteze. Amintește-ți că feedurile din rețelele sociale sunt „relele de vârf ale vieții altora”. Nu răsfoi cu sentimentul că fiecare imagine servește ca dovadă că ceilalți sunt mai fericiți și trăiesc o viață mai bună. Dacă observi că un anumit cont declanșează în mod obișnuit sentimente de nesiguranță, ia în considerare oprirea sau anularea urmăririi, astfel încât feedul tău să fie mai aproape de a fi plin cu conținut care îți susține bunăstarea

4. Fă-ți timp să te deconectezi.

La fel ca multe lucruri în viață, moderația este cheia. Alege un moment din zi pentru a nu verifica în mod activ rețelele sociale. Păstrează telefonul și alte dispozitive într-o altă cameră pentru a evita tentația de a le ridica.

5. Folosește rețelele sociale cu intenție.

Utilizarea rețelelor sociale într-un mod sănătos înseamnă a le folosi într-un mod care să susțină celelalte părți ale vieții tale, cum ar fi timpul în familie, munca, exercițiile fizice și alte interese.

 Asta înseamnă să te exprimi în mod autentic, să te gândești la ceea ce vrei să spui și cui vrei să-i spui și să răspunzi celorlalți cu grijă. Acest lucru a devenit și mai important în timpul pandemiei. Ecranele au fost un colac de salvare pentru socializare. Dar pot deveni și o cârjă. Planificarea timpului din ziua ta pentru activități neconectate cu alții te poate ajuta să obții unele beneficii din socializarea pe rețelele sociale, minimizând în același timp dezavantajele.