Stresul și mâncarea: De ce vreau să mănânc când sunt stresat? Partea 1

Stresul și mâncarea: De ce vreau să mănânc când sunt stresat? Partea 1

Dacă mâncarea este soluția ta pentru toate momentele stresante, află că nu ești singur. A apela la mâncare pentru a satisface nevoile emoțional și a reduce stresul este o practică comună. Mulți oameni văd stresul și mâncarea ca fiind problema și soluția.

Probabil te întrebi:

De ce vreau să mănânc când sunt stresat?

Cum mă pot opri?

Ce pot face în loc?

Mai jos vom detalia răspunsul la prima întrebare. Într-un articol viitor, vom răspunde și la ultimele două întrebări. Așadar rămâi alături de noi pentru a vedea cum poți schimba acest comportament. Da, oricând te poți opri și vei afla cum. Înainte de toate însă, hai să vedem de ce alegem să mâncăm atunci când ceva sau cineva ne stresează.

Stresul și mâncarea: De ce vreau să mănânc când sunt stresat?

Când gustarea ta preferată este în apropiere este momentul cel mai nepotrivit să te simți anxios, îngrijorat sau stresat. Ți s-a întâmplat să primești o sarcină grea în ultimele minute de program? A fost cumva și o ciocolată cu alune prin zonă? Ce s-a întâmplat cu ea? Probabil a dispărut în secunda doi.

Din păcate, nu putem mereu să ne controlăm emoțiile. Este normal să te simți supărat când planurile îți sunt date peste cap. Toți am simții puțină frustrare în acel moment. Până la urmă, programul aproape se terminase, iar toate sarcinile importante de peste zi erau gata. Cu toate acestea, putem să ne controlăm reacțiile pe care o avem. Astfel, în loc să bagi repede în gură ciocolata, poți respira adânc timp de zece secunde.

Dacă ai mâncat cel puțin o dată la stres, știi că liniștea oferită de mâncare este temporară. „Da, dar de ce continui să fug spre frigider ori de câte ori mă simt neliniștit?”

Din punct de vedere fiziologic, când te simți stresat corpul tău elimină cortizol. Ce înseamnă asta? Trupul tău începe să simtă nevoia bruscă de mâncare din cauza acestui hormon. Te cuprinde o dorință puternică de a mânca dulce, sărat sau gras. Nu contează dacă tocmai ai mâncat, iar stomacul tău este plin. Pur și simplu, creierul tău îți spune să mănânci, iar tu îl asculți fără să pui întrbări.

De regulă, stresul scade pe măsură ce acest hormon revine la parametrii normali. Din păcate însă, zilnic suntem bombardați de diverși factori de stres care duc la mâncat emoțional. Prin urmare, suntem predispuși la supraalimentare.

Mâncarea pe bază de stres este asociată cu emoțiile negative

Dacă te simți trist este mai probabil să apelezi la frigider decât să comunici cu cineva despre asta. În ultima vreme oamenii s-au îndepărtat mult unii de ceilalți. Am devenit tot mai anxioși și mai puțin sociabili. Din această cauză problemele alimentare au avut loc să de dezvolte.

Stresul și mâncarea pot fi definiția unei relații toxice, dacă nu învățăm să avem grijă de noi. Este în regulă să ai emoții negative. Este normal să fii trist sau temător unori. Importat este să reușești să te aduni ori de câte ori acestea apar, fără a apela la mâncare.

Rămâi cu ochii pe noi pentru a afla ce poți face pentru a scăpa de acest obicei.