Iertarea: În ce mod afectează sănătatea

sursă foto: unsplash.com

Fie că este vorba de o simplă dispută cu partenerul tău sau de un resentiment de lungă durată față de un membru al familiei sau un prieten, conflictul nerezolvat te poate afecta mai profund decât îți poți da seama – îți poate afecta sănătatea fizică.

Vestea bună: studiile au descoperit că actul de iertare poate culege recompense uriașe pentru sănătatea ta, scăzând riscul de atac de cord; îmbunătățirea nivelului de colesterol și a somnului; și reducerea durerii, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de anxietate, depresie și stres.
În plus, cercetările indică o creștere a conexiunii iertare-sănătate pe măsură ce îmbătrânești.

Poți învăța să fii mai iertător?

Cu siguranță! Însă iertarea nu înseamnă doar rostirea cuvintelor. Este un proces activ în care iei o decizie conștientă de a renunța la sentimentele negative, indiferent dacă persoana merită sau nu. Pe măsură ce te eliberezi de furie, resentimente și ostilitate, începi să simți empatie, compasiune și uneori chiar afecțiune pentru persoana care ți-a greșit.

Studiile au descoperit că unii oameni sunt în mod natural mai iertători. În consecință, ei tind să fie mai mulțumiți de viața lor și să aibă mai puține stări de depresie, anxietate, stres, furie și ostilitate. Oamenii care țin  ranchiună, totuși, sunt mai susceptibili de a experimenta depresie severă și tulburare de stres post-traumatic, precum și alte afecțiuni de sănătate. Dar asta nu înseamnă că nu se pot antrena să acționeze în moduri mai sănătoase.

Descoperă și care este diferența dintre fericire și satisfacție

Fă din iertare parte din viața ta

Iertarea este o alegere. Alege să oferi compasiune și empatie persoanei care ți-a greșit. Următorii pași t pot ajuta să dezvolți o atitudine mai iertătoare și să beneficiezi de o sănătate emoțională și fizică mai bună.

Reflectă și amintește-ți

Aceasta include evenimentele în sine și, de asemenea, cum ai reacționat, cum te-ai simțit și cum te-au afectat furia și durerea de atunci.

Iartă din suflet

Pur și simplu a ierta pe cineva pentru că crezi că nu ai altă alternativă sau pentru că religia ta o cere poate fi suficient pentru a aduce ceva vindecare. Dar un studiu a constatat că oamenii a căror iertare a venit în parte din înțelegerea faptului că nimeni nu este perfect au putut să reia o relație normală cu cealaltă persoană, chiar dacă acea persoană nu și-a cerut niciodată scuze. Cei care au iertat doar în efortul de a salva relația au ajuns la o relație mai proastă.

Renunță la așteptări.

O scuză poate să nu vă schimbe relația cu cealaltă persoană sau să nu provoace scuze de la ea. Dacă nu vei avea așteptări, nu vei fi dezamăgit

Decide să ierți.

Odată ce ai făcut această alegere, concluzioneaz-o cu o acțiune. Dacă nu simți că poți vorbi cu persoana care ți-a greșit, scrie despre iertarea ta într-un jurnal sau chiar vorbește despre asta cu altcineva din viața ta în care ai încredere.

Iartă-te.

Actul de a ierta include și a te ierta pe tine însuți.