Ce este vinovăția?

Ce este vinovăția?

Cu siguranță fiecare dintre noi a simțit cel puțin o dată în viață acest sentiment. Vinovăția este una dintre cele mai copleșitoare emoții. De ce o simțim atât de obositoare și zdrobitoare? Probabil pentru că este înrudită cu sentimentul de tristețe.

Emoția ne rode pe interior. Vinovăția se simte ca un nod în gât sau ca unul în stomac. Ori de câte ori simțim această emoție, mintea noastră parcă pune sare pe rană. Gândurile se îndreaptă doar în direcția aia. Vin ca o avalanșă către noi, ceea ce ne face să ne simțim de 1000 de ori mai rău.

  • „De ce am făcut asta?”
  • „De ce am zis asta?”
  • „Cum am putut gândi asta?”
  • „Sunt cel mai rău om din lume!”

Probabil ți-ai spus și tu astfel de cuvinte. Tipic pentru oameni! Când suntem la pământ, în loc să aducem puțină compasiune și înțelegere asupra noastră, mai tare ne lovim. Folosim doar vorbe usturătoare când sentimentul de vinovăție apare. Nu mai face asta! Înceracă să vorbești frumos cu tine.

Judecata de sine nu te va elibera. Dacă te judeci tu pe tine, nu devi mai bun! Din contră, judecata aduce doar lucruri rele. Nimeni nu te va aprecia mai tare dacă ești rău cu tine.

Hai să înțelegem mai bine ce înseamnă acest sentiment. Căci, fără cunoaștere, nu poți crește!

Vinovăția privită la microscop

  • „Nu pot face asta, mă simt vinovat!”
  • „Cum să spun așa ceva? M-aș simți vinovat!”
  • „Mă simt vinovat! Ce să fac dacă asta simt?”

Ok! Dar ce înseamnă de fapt vinovăția? Ce simți cu adevărat și de ce?

O emoție conștientă de sine care se caracterizează printr-o evaluare dureroasă a faptului că ai făcut sau gândit ceva greșit. Vinovăția este adesea caracterizată și prin dorința de a acționa pentru a anula sau atenua greșeala. Cel puțin asa este definită în Dicționarul de psihologie APA.

Te poți simți astfel din foarte multe motive. Poate te-ai certat cu cel mai bun prieten. I-ai spus câteva cuvinte urâte pe care le-ai regretat din prima secundă. Cu toate acestea, răul a fost făcut și vinovăția s-a instalat comod în mintea ta.

 Pentru a-i putea face față, trebuie să avem o imagine completă asupra ei. Așadar, în partea a doua, vom povesti despre cum ne afectează și ce putem face. Rămâi alături de noi pentru a cunoaște soluția la durerea provocată de vinovăție.