Cum să nu mai iei lucrurile personal

Cum să nu mai iei lucrurile personal

Este normal să vrei să fii respectat. La urma urmei, oameni suntem, ființe sociale care vor să primească aprecierea aproapelui. Este, de asemenea, firesc să fii deranjat atunci când primești o critică. Însă, uneori, s-ar putea ca durerea emoțională să fie poate prea mare raportat la cuvintele primite. Și atunci, persoana din fața ta probabil a primit drept răspuns o reacție exagerată din partea ta. Poate ți s-a spus că iei lucrurile personal sau poate singur te-ai gândit că faci asta și acum vrei să afli mai multe. În orice caz, articolul de față vine în ajutorul celor ce vor să avanseze la un nou nivel.

Citește mai departe pentru a afla de ce oamenii iau lucrurile personal și cum ști când faci și tu asta. De asemenea, dacă rămâi cu noi până la final, vei învăța cum să iei lucrurile mai puțin personal.

Ce îi determină pe oameni să ia lucrurile personal?

Este normal să ne pese de ceea ce cred alții despre noi, dar asta până într-un punct. Dacă ceea ce-ți spun ceilalți îți afectează activitatea de zi cu zi, dacă te împirdică să fii tu și să-ți urmezi scopul în viață, atunci avem o problemă.

Cauzele pentru care luăm lucrurile personal provin dintr-o varietate de factori:

Vorbirea de sine negativă. S-ar putea să ne spunem în mod constant că nu suntem suficient de buni sau că este întotdeauna vina noastră. Deci, în fața comentariilor urâte, vom crede cu ușurință lucruri negative spuse despre noi.

Traumă din copilărie. Lipsa sprijinului emoțional în copilărie poate contribui la acceptarea ca adult a umilinței din partea celorlalți. Dacă am fost blamați sau pur și simplu neascultați de părinți în primii ani de viață vom avea senzația că merităm să fim batjocoriți de ceilalți. Doar că, acum, ca adulți, avem un soi de revoltă ce ne face ușor recalcitranți în fața oricăror critici.

Stimă de sine scăzută. Oamenii cu stimă de sine scăzută se îngrijorează uneori prea mult de ceea ce cred alții. Dacă stima de sine este la un nivel mic, probabil iei lucrurile personal destul de des.

Citește și: 25 de recomandări: când nu ai încredere în tine

Tulburări de anxietate. Cei care au anxietate socială le este extrem de frică să nu fie judecați sau să simtă rușinea.

Perfecţionism. Perfecționiștilor le este greu când alții vorbesc despre defectele lor, deoarece au standarde nerealiste despre ceea ce ar trebui să fie.

Urmărește și: DE CE PLÂNGE O FATĂ “PERFECTĂ”? – Alina Eremia

Stresul sau oboseala. Când nu ești în cea mai bună dispoziție, s-ar putea să fii mai predispus să interpretezi greșit comentariile cuiva.

Sensibilitate emoțională. Dacă ești o persoană foarte sensibilă, s-ar putea să iei lucrurile mult mai personal decât alții.

Cum știi că iei lucrurile personal și ce poți face

De multe ori trecem cu vederea complimentele pe care le primim, cum ar fi „Oh, arăți bine astăzi”. În schimb, suntem foarte atenți și ne irosim energia pe neajunsurile despre care vorbesc oamenii. Complimentele și criticile ar trebui să primească aceeași atenție, dacă favorizezi una dintre ele, atunci s-ar putea să mai ai de lucru la tine.

De exemplu, s-ar putea să te fi supărat după ce șeful tău a spus că nu ești încă pregătit să te ocupi de un proiect mai mare. Cu o perspectivă diferită, ai fi putut reformula ceea ce a spus el ca o critică constructivă. Și deci, să fii mai implicat în proiectele pe care le ai acum și să cauți să înveți lucruri noi.

Semne că poți lua lucrurile prea personal

Iată câteva semne că opiniile altora au efecte negative asupra ta:

  • Depinzi de aprobarea altor oameni pentru a fii fericit.
  • Îți ceri scuze deși nu este vina ta pentru a fi pe placul oamenilor.
  • De regulă, nu-ți stabilești sau menți limitele.
  • Ți-e frică să spui „nu” solicitărilor.
  • Crezi toate comentariile dure despre tine și le pui la suflet.
  • Privești o greșeală de comportament ca pe propriul defect de caracter.
  • Te afli cu ușurință în defensivă sau te înfurii.
  • Te gândești obsesiv la conversațiile recente până în punctul la care interferează cu activitățile zilnice.

Cum să nu mai iei lucrurile personal

După ce cineva te jignește sau te simți jignic, iată câteva tehnici pe care le-ai putea folosi pentru a nu pleca acasă simțindu-te supărat:

  • Oferă oamenilor beneficiul îndoielii pentru că este posibil să fi înțeles greșit ceea ce au spus.
  • Cere-i persoanei să clarifice ceea ce a spus.
  • Nu-ți mai face griji pentru ceea ce cred alții despre tine.
  • Acordă-ți meritul pentru punctele tale forte.
  • Încearcă mindfulness pentru a putea rămâne în prezent și a scăpa de stres.
  • Notează-ți gândurile într-un jurnal, apoi analizează-le.
  • Repetă afirmații pozitive pentru tine.

Dacă nimic din cele de mai sus nu te ajută, caută să ceri părerea unui specialist. Nu ezita să vorbești despre emoțiile și gândurile tale cu un terapeut. El te poate ajuta să te înțelegi mai bine pe tine însuți și totodată să-i înțelegi și pe ceilalți.

Mădălina Costache