Într-un articol anterior am vorbit despre ce este de fapt OCD sau tulburarea obsesiv-comportamentală (TOC în limba română). Astăzi vom afla de ce oricine poate dezvolta OCD și cum se pune corect acest diagnostic.
Oricine poate dezvolta OCD
Cu o prevalență estimată pe parcursul vieții de 1-3% sau mai mult din populație, oamenii de toate genurile, etniile și mediile pot dezvolta TOC. Această tulburare tinde să apară în timpul adolescenței sau la vârsta adultă.
Cercetările sugerează că, în medie, oamenii ar putea avea de-a face cu simptome cu până la 17 ani înainte de a primi ajutor. Mulți nu știu că se confruntă cu OCD și cred despre sine că sunt mai degrabă perfecționiști. Pentru a afla care este diferența dintre cele două, te invităm să citești articolul de aici. S-ar putea să-ți fie de ajutor, mai ales în cazul în care simți că ai putea avea una dintre ele.
Oricine poate dezvolta OCD. Cum este diagnosticat
TOC sau OCD „este o stare bazată pe creier” și „afecțiune neurobiologică”, spune Katia Moritz, PhD, psiholog autorizat, specializat în tratarea bolii. Cercetătorii încă își dau seama cum se dezvoltă, dar cred că se rezumă în mare parte la variațiile genetice care afectează anumite căi neuronale. Sau, cum ar spune Dr. Moritz, OCD este un fel de „eroare în creier”.
Totodată, în diferite grade, există și alți factori de risc pentru cei predispuși genetic la această afecțiune. Aceștia includ evenimente de viață stresante sau traumatice (care pot influența conținutul și severitatea simptomelor cuiva) și factori de mediu precum comportamentele observate, debutul pubertății, sarcina și nașterea, și efectele unor infecții și tulburări ale sistemului imunitar asupra creierului. De obicei, acești factori converg și conduc la dezvoltarea treptată a simptomelor.
Mai puțin obișnuit este debutul rapid al TOC la copii, ca urmare a declanșatorilor de mediu. Spre exemplu: o infecție cu streptococ, care se poate întâmpla din păcate peste noapte.
În orice caz, chiar dacă cercetările continuă spre a se afla exact cum se dezvoltă această tulburare, oamenii de știință sugerează faptul că oricine poate dezvolta OCD. Așadar este important să înțelegem ce este și cum se manifestă. Mai mult, să fim conștienți de riscuri, dar și de faptul că există tratament (pentru care vom reveni curând cu detalii).
Cum este diagnosticat OCD?
Dacă te regăsești în descrierea acestei tulburări, află că nu există un test anume pe care să-l faci pentru a afla dacă ai sau nu OCD. În general, diagnosticul se reduce la identificarea obsesiilor și compulsiunilor care ocupă o perioadă semnificativă de timp și interferează cu viața ta. Și asta din partea unui specialist, evident.
Din cauza faptului că TOC se manifestă în atât de multe moduri diferite, pot apărea multe erori de diagnostic, chiar și în cazul medicilor.
Spre exemplu, în SUA s-a întâmplat ca un proaspăt părinte să vorbească cu un medic despre gândurile sale, acelea de a-și răni copilul, iar acesta, pentru că nu a înțeles că este vorba de TOC, a chemat protecția copilului. Așadar, deși apreciem nespus dorința ta de informare, nu-ți pune singur eticheta, orice ai citi pe internet.
Mădălina Costache