25 de recomandări: când nu ai încredere în tine

25 de recomandări: când nu ai încredere în tine

Când nu ai încredere în tine amintește-ți că:

Stima de sine – sau modul în care te vezi pe tine însuți și ceea ce te face să crezi că ești suficient de bun și demn – fluctuează mereu din cauza vieții. Iar această fluctuație înseamnă și că, chiar și în cele mai proaste zile ale stimei de sine, se poate îmbunătăți. Asta nu o spunem noi, ci specialiștii care de ani de zile studiază acest fenomen.

Așadar, nu te judeca pentru momentele tale de cădere. Uneori este greu să te uiți în oglindă și să stai drept, când lumea pare să se clatine în jurul tău. Însă, hai să-ți spunem un secret, toată lumea se simte când și când ca un „cartof”(fizic, mental și emoțional).

Atenție! Să-ți spui în oglindă: „mă simt încrezător!” poate contribui la promovarea unei imagini de sine sănătoase, dar nu este cea mai fiabilă modalitate de a-ți atinge obiectivele de respect de sine. În schimb, să accepți că există părți din tine care s-ar putea să nu-ți placă și să fii în regulă cu tine în ciuda (sau chiar din cauza) lor te poate ajuta să te simți bine în mod constant cu tine.

Ești cine decizi că ești
25 de recomandări: când nu ai încredere în tine

A avea o stimă de sine solidă vine din faptul că poți recunoaște eșecul în timp ce îți amintești că nu el te definește ca om. De exemplu, pierderea unui loc de muncă, despărțirea de persoana iubită sau câștigarea unor kilograme în plus în timpul unei diete, nu te fac o persoană rea sau un eșec în sine. Această atitudine creează o bază puternică pentru a te simți bine cu tine însuți pe termen lung, deoarece știi că poți persevera.

Cum poți face pași spre îmbunătățirea imaginii despre sine în „zilele de cartof”? Ei bine, practicarea unor exerciții de fitness mental, cum ar fi scrierea în jurnal, te pot ajuta nespus de mult. De ce?

Reflectând la momentele în care ai trecut prin situații grele, explorarea lucrurilor pentru care ești cel mai recunoscător, adâncirea în valorile și obiectivele tale și scriind despre cum te vezi pe tine însuți și cum te văd oamenii care te iubesc, toate îți pot crește stima de sine.

Dacă nu știi de unde să începi, ți-am pregătit mai jos, o serie de sugestii pentru acele dăți când nu ai încredere în tine.

25 de recomandări: când nu ai încredere în tine

Reflectă asupra acestor recomandări din jurnal atunci când stima de sine nu este la cel mai înalt nivel. În timp, o să descoperi că încrederea în sine este și ea o alegere și vei găsi, fără îndoială, curajul să o faci cu zâmebtul pe buze.

1. Cum pot accepta mai mult părțile mai puțin decât perfecte din mine?

2. Cum te-ar descrie cea mai încurajatoare persoană din viața ta – cel mai mare susținător al tău?

3. Care sunt trei lucruri pe care le apreciezi cel mai mult la tine? (Pentru ce calități sau trăsături ești cel mai recunoscător?)

4. Care sunt trei lucruri despre viața ta pentru care ești cel mai recunoscător acum?

5. Cine sau ce te-a ajutat să te simți cel mai văzut, auzit sau înțeles? Cum fac asta?

6. Ce simți despre tine când te uiți în oglindă? Ce simți despre tine când nu te uiți în oglindă?

7. Te poți gândi la orice persoană, loc sau lucru din trecut care ți-a afectat stima de sine într-un mod pozitiv? Îți mai afectează încrederea în sine acum?

8. Dacă ar trebui să-ți ții o discuție încurajatoare chiar acum, cum ar suna?

9. Cum vorbești cu tine când ai avut o zi proastă? Cum suna acea voce? Este judecatoare sau dură? Dacă este, cum poți schimba asta?

10. Când te simți cel mai mult tu însuți? Cu cine ești și ce faci?

25 de recomandări: când nu ai încredere în tine
25 de recomandări: când nu ai încredere în tine

11. De ce ești cel mai mândru și de ce?

12. Ce înseamnă puterea pentru tine? Când te-ai simțit cel mai puternic?

13. Te poți gândi la o perioadă în care ai fost dezamăgit de tine, dar ai trecut de acel sentiment?

14. Dacă ar fi trebuit să oferi un lifting pitch despre cine ești, cum te-ai descrie într-un paragraf sau mai puțin?

15. Care sunt câteva dintre valorile tale? De ce sunt acestea importante pentru tine?

16. Descrie o perioadă în care ai depășit o mare provocare.

17. Când te simți de obicei bine cu tine și de ce? Dacă nu te poți gândi la un moment anume, scrie despre ultima dată când te-ai simțit așa.

18. Care sunt trei lucruri care îți plac la tine și care nu au legătură cu felul în care arăți?

19. Care a fost ultimul compliment pe care l-ai primit care a însemnat cel mai mult pentru tine? De ce a lovit atât de tare?

25 de recomandări: când nu ai încredere în tine - jurnal
25 de recomandări: când nu ai încredere în tine

20. Te apreciază cineva în viața ta? De ce crezi că o fac?

21. Scrie despre o perioadă în care nu te puteai opri din zâmbit.

22. Există obiective pe care ești aproape de a le atinge chiar acum? Există unele noi pe care chiar vrei să te concentrezi?

23. Care este lucrul tău preferat la tine? (Poate fi orice!)

24. Ce actor te-ar juca într-un film despre viața ta și de ce? Pe ce ai vrea să se concentreze cel mai mult filmul? Cum ai vrea să se termine filmul?

25. Când a fost ultima dată când te-ai surprins într-un mod bun?

Citește și: De ce este important să ai încredere în tine?

Mădălina Costache