Ce este fitness-ul mental. 30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea (Partea 1)

Ce este fitness-ul mental. 30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea (Partea 1)

Așa cum ne atrenăm corpul pentru a ne ajuta să facem față tuturor activităților de peste zi, așa ar trebui să facem și cu mintea noastră. Deși mișcarea este și pentru minte, nu putem spune că acesta este scopul principal. Prin urmare, ar trebui să alocăm zilnic câteva momente pentru a practica și fitness-ul mental.

Ce este fitness-ul mental?

Fitness-ul mental nu este alceva decât o serie de exerciții și practici menite să îmbunătățească capacitatea creierului și funcțiile acestuia. Asta pentru a menține o bună calitate a vieții.

În ciuda zvonurilor, lucrul la sănătatea ta mintală nu este un consumator de timp, energie și bani. De fapt, despre asta este fitness-ul mental: să faci ceva pentru sănătatea ta mentală și emoțională în mod regulat, indiferent cum arată asta pentru tine. Și, crede-ne, există modalități de a-ți îmbunătăți sănătatea mintală care nu implică costuri exorbitante. Iar noi ți-am pregătit câteva exemple concrete mai jos.

Atenție însă, deși micile acțiuni realizate zilnic pot aduce după sine o îmbunătățire a sănătății tale mentale, fitness-ul mintal nu înlocuiește ajutorul profesionsit. Mai degrabă te poți raporta la acest tip de „sport” ca la o modalitate de a-ți umple „rezervorul de emoții” când viața îți dă lămâi. Așadar, putem afirma că fitness-ul mental este de fapt o serie de măsuri pur preventive.

30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea (Partea 1)

1. Începe-ți ziua făcându-ți patul.

Poate sună deja clișeic însă, aranjatul patului dimineața aduce un soi de magie în viața ta. Există pur și simplu ceva în cearșafurile aranjate la line, care te face să crezi că viața ta este în ordine.

Nu ți s-a întâmplat să simți, după strângerea patului, că locul a devenit dintr-o dată mai luminos și locuibil? Asta în ciuda vaselor nespălate sau a gunoiului nedus de două zile? Ei bine, încearcă să-ți aduci aminte de asta cât de des poți. Vei vedea clar o diferență de energie pe termen lung.

2. Mișcă-ți corpul.

În acest caz nu ne referim la a merge la sală sau în parc, ci mai degrabă la a țopăii copilărește prin casă, fără un motiv anume. Setează-ți alarma pentru o perioadă de timp aleatorie, iar când se stinge, ia-ți două minute pentru a-ți mișca corpul în orice mod îți place. Cu sau fără muzică, doar ridică-te în picioare și lasă-ți corpul liber.

P.S. Poate nu o să-ți vină să crezi dar este o modalitate susținută de știință de a-ți spori fericirea.

3. Clasifică-ți prioritățile.

Întocmirea listei de „To Do” poate fi pe măsură de stresantă, pe cât este de ajutătoare. Așadar, pentru a-ți simplifica viața și a te elibera de sentimentul de copleșeală, împarte-ți acivitățile în două. Mai exact: „Trebuie să fac” și „S-ar putea”. Fii realist în ceea ce privește lucrurile care trebuie obligatoriu făcute. Și totodată, asigură-te că nu elimini acele lucruri mici care îți aduc bucurie, cum ar fi o pimbare în parc sau ieșitul cu prietenii.

Ce este fitness-ul mental. 30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea (Partea 1)
Fitness mental: 30 de exerciții simple

4. Găsește timp ca să nu faci nimic.

Chiar dacă ești cea mai ocupată persoană din toate timpurile, fă asta pentru tine. Pune acum o întâlnire de 15 minute în calendar cu tine. Oferă-ți o pauză în care să stai doar tu cu tine. Un astfel de moment te poate ajuta să te resetezi și să te regrupezi pentru a face față mai ușor activităților rămase de făcut în continuare.

5. Fă-ți timp pentru auto-îngrijire.

Scrie-ți o grămadă de activități de îngrijire personală pe bucăți de hârtie. Aruncă-le într-un castron și alege una la întâmplare. Repetă extragerea cel puțin de două ori pe zi. Dacă observi că nu ai timp pentru a implementa una din activitățile extrase în timpul zilei, ai grijă să o bifezi înainte de culcare.

6. Concentrează-te pe simțurile tale.

Folosirea simțurilor te poate teleporta în momentul prezent și îți poate aduce starea de calm mult visată. Umple-ți spațiul de lucru cu un miros care te face să te simți relaxat sau să te ducă în locul tău fericit. Spre exemplu, aprinde o lumânare parfumată sau curăță o portocală și lasă-i cojile în preajma ta pentru o vreme.

7. Crează-ți o zonă fără griji.

Privește atent locul în care locuiești și alege un spațiu pe care să-l transformi în zona fără griji. Ce este asta? Este un loc sigur în care poți merge când te simți copleșit ca să scapi de lucrurile care te sperie. Poți să fii confortabil și să te concentrezi pe respirație, să-ți planifici următoarea vacanță sau să asculți muzica ta preferată. Fă acolo orice te calmează!

Ce este fitness-ul mental. 30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea (Partea 1)
Fitness mental: 30 de exerciții simple

8. Dezactivează notificările.

De multe ori oboseala mentală se datorează valului de informații la care cu sau fără voia noastră suntem supuși. Așadar, pentru a-ți conserva energia mentală, dezactivează-ți notificările o vreme. Poți reveni la „normal” atunci când te simți pregătit cu adevărat. Sau doar rezervă-ți un timp special în zi pentru a te pune la zi. Vei vedea diferența!

9. Fii confortabil să spui „nu”.

Dacă îți este greu să spui nu cuiva, gândește-te doar că-ți spui da ție. Fii sincer cu tine însuți cu privire la responsabilitățile pe care ți le poți asuma în mod realist și la ce ai putea avea nevoie să refuzi. Apoi mergi înainte fără urmă de resentiment.

10. Literalmente, ocupă spațiu.

S-ar putea să ți se pară ciudat la început, dar rămâi atent: deschide-ți brațele foarte larg, ridică-ți bărbia și ține poziția asta pentru câteva respirații profunde. Amintește-ți că meriți să umpli camera cu corpul și ideile tale, pentru că, de fapt, chiar așa este.

11. De-prioritizează lucrurile care nu sunt sub controlul tău.

Fă-ți o listă cu lucrurile care te stresează în prezent. Apoi, încercuiește tot ce nu este în controlul tău. Canapeaua aia pe care ai cumpărat-o în 2020 și care cumva nu a fost încă livrată? Într-adevăr, poate fi deranjant, dar dacă nu poți face nimic în privința asta, încearcă să elimini acest gând din viața ta. Concentrează-te doar pe ceea ce poți tu face pentru binele tău și al celor din jur.

12. Lasă-ți notițe.

Pentru a te obișnui mai mult să te tratezi cu bunătate, înfrumusețeză-ți oglinda cu afirmații pozitive. Notează pe hârtie cuvinte de încurajare sau citate inspiraționale. Arucă-ți când și când privirea asupra lor. Poate nu crezi acum, însă pe termen lung vor fi de ajutor.

Notițe pentru iubirea de sine
Fitness mental: 30 de exerciții simple

13. Fă-ți timp pentru a fi prezent.

Sună mai ușor decât este. Știm asta, dar mai știm și că se poate, iar dacă ai ajuns până aici, suntem siguri că vei reuși. Începe fain și simplu prin a profita pe deplin de cafeaua de dimineață. Simte-i mirosul și aroma. Apoi încearcă să mănânci conștient, punându-ți toate papilele gustative la treabă, împreună cu restul simțurilor tale. După care poți încerca să observi cum se simt mâinile tale în contact cu apa, atunci când vei spăla vasele. Poți extinde prezența pas cu pas, doar exersând să fii în moment indiferent ce faci.

14. Păstrează-ți o listă de reușite.

De fiecare dată când iei o decizie uriașă sau mică de care ești mândru sau cineva îți spune ceva drăguț, notează-o în aplicația Notes, pe o foaie de hârtie sau într-un document Word de pe computer. După o zi grea, scoate lista pentru a-ți aminti cât de uimitor ești. Puțină dragoste de sine și apreciere de sine te poate duce departe.

15. Fii atent la respirație.

Află cum se simte respirația fizic și mental. Dacă nu ești sigur de unde să începi, oprește-te din ceea ce faci și fă-ți timp un minut ca să închizi ochii și să nu te gândești la nimic altceva decât la respirație. Urmează fiecare inspirație cu o expirație profundă. Poate ți se pare puțin, însă mintea ta se va bucura de această mică pauză de odihnă înaintea următoarei sarcini din lista de priorități.

Și cu asta am ajuns la finalul primei părți din „Ce este fitness-ul mental. 30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea”. Dacă ți s-au părut utile informațiile prezentate aici, rămâi cu ochii pe noi. Revenim curând cu partea a doua.

Mădălina Costache