Economisirea banilor: 4 sfaturi de educație financiară

sursă foto: Pexels

Unul dintre pașii fundamentali ai educației financiare constă în economisirea banilor, un obiectiv care, inițial, poate părea destul de greu de atins, dacă nu ești familiarizat(ă) cu el. 

Atunci când înveți să economisești, însă, și faci din asta un obicei lunar, începi să-ți schimbi perspectiva asupra finanțelor personale. Cu alte cuvinte, îți formezi o disciplină financiară, îți pui mai multe întrebări – de tipul Merită să fac această cheltuială? sau Cum pot crea un echilibru între stilul de viață, confortul actual și economisirea banilor?

Cea de-a doua întrebare este foarte importantă încă de la început, pentru că în funcție de răspunsul pe care ți-l vei oferi de unul/una singur/singură, vei alege, conștient și absolut firesc, metodele prin care să începi să economisești, metode care să se integreze natural în rândul obiceiurilor tale.

Înainte de a-ți propune 4 obiceiuri simple prin care să începi să economisești bani, vrem să-ți spunem că nu există o rețetă standard de reușită. Tu îți stabilești obiectivele. Tu stabilești și suma pe care vrei s-o economisești săptămânal sau lunar. Tu alegi în ce vei investi banii pe parcursul călătoriei financiare.

Acestea fiind scrise, te invităm să descoperi 4 sfaturi practice pentru economisirea banilor:

Economisește încă din momentul în care îți intră sursa de venit

După ce ți-ai stabilit obiectivul și suma pe care vrei s-o economisești lunar (aceasta poate varia de la o persoană la alta, dar o sugestie ar fi 10% din venitul lunar), fă-ți un obicei din a vira suma aferentă în contul de economii, imediat după ce ți-a intrat salariul. 

În acest mod, transformi economisirea banilor într-o prioritate și te disciplinezi să te încadrezi cu cheltuielile în suma rămasă, deoarece vei avea mai multă predictibilitate asupra lor.

Pe de altă parte, varianta de a economisi suma rămasă la finalul tuturor cheltuielilor din luna respectivă s-ar putea să se dovedească nu tocmai practică. Lăsând obiectivul de a face economii financiare la final, există riscul să nu mai respecți ceea ce ai stabilit inițial. Cu alte cuvinte, este posibil să economisești o sumă mult mai mică sau chiar să nu mai ai ce economisi, pentru că ai cheltuit tot.

Planifică-ți meniul săptămânal

În articolul dedicat planificării săptămânale a meniului ți-am povestit, pe larg, despre beneficiile pe care ți le oferă aceasta. Printre cele mai importante beneficii se numără și economiile financiare. 

Când stabilești, la finalul fiecărei săptămâni, ce vei mânca în zilele următoare și, prin urmare, care sunt cantitățile de alimente necesare pentru a prepara ce îți dorești, ai și mult mai multă claritate financiară. Ajungi să cheltui doar atât cât ai nevoie. 

Dacă faci o comparație între cheltuielile actuale pe mâncare și cheltuielile presupuse de stabilirea unui meniu săptămânal, s-ar putea să te surprindă diferențele. 

Analizează-ți cu atenție obiceiurile actuale de cumpărare 

Înainte de a cumpăra ceva, întreabă-te, cât se poate de realist, dacă ai într-adevăr nevoie de obiectul respectiv. Întreabă-te dacă nu ai deja unul similar. Gândește-te dacă în spatele achiziției stă o nevoie funcțională reală sau dacă nu este mai degrabă vorba despre un impuls de moment, care are la bază o nevoie emoțională posibil reprimată. 

Nu de puține ori, se întâmplă să cumpărăm lucruri din considerente pur… emoționale, din dorința de a umple golul lăuntric. Prin urmare, bine ar fi atât pentru bugetul personal, cât mai ales pentru sănătatea emoțională, să înțelegem care este motivul real din spatele cumpărăturilor.

Gândește-te, de pildă, dacă ai prin garderobă articole vestimentare pe care nici nu îți mai amintești când sau de ce le-ai cumpărat: poate că încă stau cu etichetă. Ei bine, este posibil să le fi luat din cauza supărării, furiei sau a altei emoții de la vremea respectivă.

Îți sugerăm să citești articolul Shoppingul compulsiv: ce este, cum se manifestă și cum poate fi gestionat.

Mergi mai des cu bicicleta

Mersul cu bicicleta te poate ajuta, pe termen lung, să faci economii financiare deloc de neglijat, mai ales dacă acum obișnuiești să mergi mai mereu cu mașina. Iar dacă ne raportăm la sănătate, mersul cu bicicleta este benefic atât pentru trup, cât și pentru minte. Nu în ultimul rând, mai este și eco-friendly. 

Poate că nici nu te-ai gândit până acum că, deplasându-te cu un vehicul atât de simplu, poți face atât de mult bine: atât ție, cât și mediului înconjurător. Mai mult, mersul cu bicicleta este și un mod prin care poți sparge monotonia: drumul până la birou capătă, parcă, o altă culoare.

O altă variantă, de asemenea sănătoasă pentru trup și buget, este să mergi mai mult și mai des pe jos. 

Gânduri de final

Să economisești financiar nu înseamnă să nu-ți mai oferi bucuria de a lua masa cu prietenii în oraș. 

Nu înseamnă nici să nu-ți mai comanzi, din când în când, prânzul preferat acasă, chiar dacă ai început să-ți planifici (și să respecți) meniul săptămânal. 

Nu înseamnă nici să nu-ți mai cumperi articolele vestimentare de care ai cu adevărat nevoie, pentru a-ți construi o garderobă smart, funcțională, care să te reprezinte.

Nu înseamnă, așadar, să tai toate cheltuielile de până acum. 

Nu înseamnă să-ți schimbi cu totul stilul de viață.

Ca integrarea firească, naturală a oricărui obicei în viața ta, și integrarea obiceiului de a face economii financiare începe cu pași mici, dar siguri. 

Prin urmare, stabilește-ți obiective realiste, de care să te poți ține pe termen lung. De pildă, dacă n-ai mai economisit până acum, s-ar putea să nu fie realist să îți propui să pui deoparte, lună de lună, 50% din veniturile actuale.

Gândește-te, totodată, la ce ai vrea să faci cu banii economisiți. Când ai în minte un scop clar (de pildă, o investiție semnificativă în dezvoltarea personală și profesională), îți este mult mai ușor să economisești. Pentru că știi pentru ce o faci. Economiile tale financiare au un sens. 

Când găsești sensul, e firesc și mai ușor să economisești bani lunar, în loc să o faci doar câteva săptămâni sau luni la rând, după care să abandonezi tot proiectul pe care, de fapt, nici nu știi sigur de ce l-ai început.

Adelina Bălan