Istoria cafelei, licoarea magică a dimineților noastre

sursă foto: pexels.com

Istoria cafelei este o poveste fascinantă. Boabele care se transformă în licoarea magică a dimineților noastre au călătorit pe tot globul de secole. Este remarcabil cum o boabă mică provenită din arbori din Etiopia s-a transformat in mod miraculos într-unul dintre cele mai comercializate produse din lume.

Se estimează că în întreaga lume se consumă zilnic 2,25 miliarde de cești de cafea. Se spune că newyorkezii beau de 7 ori mai multa cafea decât orice alt oraș din SUA, motiv pentru care  există un Starbucks în fiecare colț al Manhattan-ului. S-a zvonit că renumitul scriitor și filozof francez Voltaire a băut 40-50 de căni pe zi.

Cafeaua este un ritual zilnic în viața a milioane de oameni de pe glob. Te-ai întrebat însă, vreodată, de unde provine cafeaua? Pregătește-te să pornim într-o călătorie în timp.

Când a apărut cafeaua

Cafeaua a fost descoperită în secolul IX, în ținuturile muntoase ale Etiopiei. Legenda spune că un căprar a observat cât de „vioaie” au devenit caprele sale după ce au mâncat fructe de pădure dintr-un anumit copac. Așa că a fugit la mănăstirea locală pentru a-i anunța pe călugări. Unul dintre aceștia a creat o băutură din aceste fructe de pădure reușind astfel să rămână treaz mult mai mult pentru a se ruga.

La începuturile sale cafeaua a apărut într-o varietate de preparate diferite. În forma sa cea de bază, neprocesată, cafeaua este un fruct asemănător cireșei, care devine roșu când este copt. Boabele de cafea se găsesc în centrul fructului roșu de cafea. La început, fructele au fost amestecate cu grăsime animală pentru a crea un snack bar bogat în proteine.

La un moment dat, pulpa fermentată a fost folosită pentru a face un amestec asemănător vinului. De altfel, o băutură similară a fost făcută din fructele de cacao, înainte de apariția ciocolatei. Ceea ce arată că oamenii sunt deosebit de inventivi în a găsi noi modalități de a se îmbiba.

O altă băutură care a apărut în jurul anului 1000 d.Hr. a fost făcută din întregul fruct de cafea, inclusiv boabele și coaja. Abia în secolul al XIII-lea oamenii au început să prăjească boabele de cafea, primul pas în procesul de preparare a cafelei așa cum o cunoaștem astăzi.

Istoria cafelei în Europa

Cafeaua a fost introdusă pentru prima dată în Europa în Ungaria când turcii au invadat teritoriul în bătălia de la Mohács în 1526.

Câțiva ani mai târziu negustorii venețieni care făcuseră cunoștință cu băutura din Istanbul au adus-o înapoi cu ei la Veneția. La început, băutura a fost vândută pe stradă de vânzătorii de limonadă, iar în 1645 s-a deschis prima cafenea în Italia. În curând au apărut cafenelele în toată țara și, ca și în multe alte țări, au devenit o platformă pentru oameni din toate categoriile sociale, în special artiști și studenți, pentru a se reuni și a discuta.

 În 1644, primele boabe de cafea, împreună cu aparatele folosite pentru prepararea și servirea cafelei, au fost aduse la Marsilia de domnul de la Roque, ambasadorul Franței.

Istoria cafelei în Asia

Istoria cafelei în Asia, a debutat la fel ca istoria cafelei din Europa și America. La începutul anilor 1600, un bărbat pe nume Baba Budan care se afla într-un pelerinaj la Mecca s-a oprit pentru o vizită în orașul-port yemenit Mocha, legendarul centru de cafea care a permis băuturii delicioase să ajungă în toată Arabia. În speranța că va aduce băutura delicioasă cu el, Baba Budan a introdus clandestin șase boabe de cafea lipindu-le pe stomac.

După o lungă călătorie înapoi în India, Baba Budan a plantat boabele de cafea în orașul pitoresc de deal Chikamagalur, Karnataka. De fapt, cafeaua era atât de populară încât era cultivată chiar înainte de ceai.

Planta de cafea se consolidase deja drept o cultură comercială în India până în secolul al XIX-lea și era exportată în Europa. Junglele dense din munții Ghat de Vest au permis creșterea cafelei arabica și robusta la umbră. Ceea ce a contribuit la aroma unică a plantei de cafea.

Această aromă unică de cafea arabica a dus la crearea termenului, Mysore Coffee fiind inventat – Mysore fiind unul dintre cele mai mari orașe din statul Karnataka din India. Popularitatea cafelei a continuat să crească până la al doilea război mondial. Ceea ce a dus la o pierdere a conexiunii dintre cultivatorii de cafea indieni și piața europeană.

Istoria cafelei în America

Călătorind în Europa, cafeaua a devenit rapid băutura preferată a americanilor, în detrimentrul vinului și a berii..

Cafeaua a fost adusă în sfârșit în Lumea Nouă de către britanici la mijlocul secolului al XVII-lea. Cafenelele au devenit populare abia după Partida de ceai de la Boston din 1773. Moment în care cultura cafelei din America a fost schimbată pentru totdeauna. Revolta împotriva regelui George al III-lea a generat o trecere în masă de la ceai la cafea în rândul coloniștilor.

Cererea de cafea a înflorit, iar după ce olandezii și-au asigurat răsadurile de cafea spre sfârșitul anilor 1600. Cultivarea cafelei s-a extins în afara Arabiei pentru prima dată. Călătorii și comercianții au transportat semințe pe pământuri noi, iar arborii de cafea au fost plantați pe tot globul.

Până în secolul al XVIII-lea, cafeaua devenise una dintre cele mai profitabile mărfuri din lume.

Consumul și popularitatea în SUA au crescut, mai ales în timpul Războiului Civil. Iar oamenii de afaceri pricepuți căutau o modalitate de a profita de pe urma acestuia.

 În 1864, frații născuți în Pittsburgh, John și Charles Arbuckle, au început să vândă cafea preprăjită la prețul de o liră. James Folger, care a vândut cafeaua minerilor de aur din California, a cunoscut și el un mare succes.

Alte mărci de cafea de mare renume, inclusiv Maxwell House și Hills Brothers, au urmat rapid exemplul. Cafeaua instant a fost introdusă pe piață după război. Și a rămas populară până când Starbucks s-a deschis în Seattle în 1971. Starbucks a făcut cafeaua disponibilă din punct de vedere geografic pentru oamenii din America. Adaptând băutura la gustul unic al fiecarui client.

Cum s-a dezvoltat industria cafelei

Urmărind istoria, industria cafelei a evoluat treptat de-a lungul timpului. Din Orientul Mijlociu cafeaua s-a răspândit în India, Indonezia și America. Dar și în Italia, prin schimburile comerciale dintre negustorii venețieni și cei din Africa de Nord și Egipt. Din Italia a fost introdusă în restul Europei. Și a fost acceptată pe scară largă după 1600 când Papa Clement al VIII-lea a numit-o „băutură creștină”, în ciuda provenienței sale. Prima cafenea din Europa a fost deschisă la Veneția în 1645.

În Marea Britanie cafeaua a fost adusă de către comercianții care aduceau mărfuri din Turcia. Prima cafenea a fost deschisă la Londra în 1652 sub numele de Grand Cafe. Iar cafeneaua Queens’s Lane deschisă în Oxford în 1654, este în funcțiune și astăzi. Până în 1675 existau 3000 de cafenele în întreaga Anglie.

Prima cafenea („cahvenea”) se deschide în București, la 1667, proprietatea unui fost ienicer, Kara Hamie.

În 1672 se deschide prima cafenea la Paris, iar în Viena în 1683, după Al doilea Asediu al Vienei purtat împotriva otomanilor.

Olandezii au fost primii care au importat cafeaua la nivel industrial și au cultivat-o în coloniile lor din Java și Ceylon la sfârșitul secolului al XVII-lea și sunt cei care au introdus-o în Japonia. Francezii încep cultivarea cafelei în Martinica și Antile, englezii, spaniolii și portughezii în Asia și America.

În anul 1727 cafeaua ajunge în Brazilia unde începe să fie cultivată pe suprafețe din ce în ce mai mari, devinind în scurt timp una din principalele resurse economice ale țării.

După anii 1700, cafeaua ajunge până în cele două Americi datorită unui căpitan francez de infanterie care a adus cu el o mică plantă în lunga sa călătorie peste Atlantic. La 1773 cafeaua este proclamată băutură națională în Statele Unite ale Americii, devenind băutura preferată la micul dejun.

În 1822, în Franța, este construit primul aparat pentru cafea espresso. 

Hills Bros., o companie americană cu sediul în San Francisco, începe în anul 1900 ambalarea în pungi vacuum a cafelei prăjite și râșnite, în detrimentul magazinelor de prăjire și râșnire a cafelei.

Prima cafea solubilă este obținută de David Strang în Noua Zeelandă în anul 1890 și doi ani mai târziu de chimistul japonez Satori Kato.

În Italia Luigi Bezzera inventează aparatul de espresso în 1901, care este perfecționat de Achilles Gaggia în 1946. Obținând astfel primul Cappuccino, denumit după asemănarea culorilor alb-negru cu robele călugărilor din ordinul Capucini.

Beneficiile cafelei

Cofeina, cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. Efectele sale benefice asupra organismului uman au fost cercetate de-a lungul timpului. Dar cafeaua în ansamblu este o băutură complexă cu sute de substanțe diferite. Iată care sunt o parte dintre multiplele beneficii ale cafelei.

Iată o parte din beneficiile cafelei

1. Cafeaua îți crește performanța fizică. Bea o ceașcă de cafea neagră cu aproximativ o oră înainte de antrenament și performanța se poate îmbunătăți cu 11-12%. Cofeina crește nivelul de adrenalină din sânge.

2. Cafeaua te poate ajuta sa slabesti. Conține magneziu și potasiu, care ajută corpul uman să folosească insulină. Reglând nivelul zahărului din sânge și reducând pofta de gustări și dulciuri.

3. Cafeaua te ajută să arzi grăsimile. Cofeina ajută celulele adipoase să descompună grăsimea corporală și să o folosească drept combustibil pentru antrenament.

4. Cafeaua te ajuta sa te concentrezi si sa ramai alert. Consumul moderat de cofeină te poate ajută să te concentrezi și sa iti îmbunătățești vigilența mentală.

5. Scade riscul de deces. Studiile au arătat că riscul de moarte prematură al băutorului de cafea este cu 25% mai mic decât al celor care nu beau cafea.

6. Reduce riscul de cancer. Un studiu a arătat că această băutură poate reduce riscul de a dezvolta cancer de prostată la bărbați cu 20%. Iar cancerul endometrial la femei cu 25%. Oamenii din grupul de testare au băut patru cești de cafea pe zi. De asemenea, cofeina poate preveni dezvoltarea carcinomului bazocelular, cel mai frecvent tip de cancer de piele

7. Cafeaua reduce riscul de accident vascular cerebral. Consumul moderat de cafea este asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.

8. Cafeaua reduce riscul de boala Parkinson. Studiile au arătat că, consumul regulat de cafea scade riscul de apariție a bolii Parkinson cu 25%. Există dovezi că aceasta provoacă activitate în partea creierului afectată de Parkinson.

9. Îți protejează corpul. Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți. are funcționează ca niște mici războinici care luptă și protejează împotriva radicalilor liberi din corpul tău.

10. Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip II. Cofeina scade sensibilitatea la insulină și afectează toleranța la glucoză, prin urmare reduce riscul de diabet de tip 2.