Ce este dopamina, care este rolul său în organism și cum îți poți regla nivelul de dopamină

sursă foto: Unsplash

Alături de serotonină, oxitocină și endorfine, dopamina face parte din categoria așa-numiților „hormoni ai fericirii”. Responsabilă cu starea de bine de moment și strâns legată de motivație și de sistemul de recompensare, dopamina are o mulțime de roluri esențiale în organism: atât pentru funcționarea optimă a sistemului nervos, cât și pentru sistemul digestiv, sistemul imunitar și nu numai. 

Sigur, funcționarea normală a tuturor acestor funcții depinde de nivelul de dopamină. În exces, dopamina ar putea fi asociată cu stările de anxietate, cu insomniile, cu stările de agresivitate. Tocmai de aceea, este esențial să încercăm să ne menținem nivelul de dopamină în parametri optimi. Îți vom prezenta în a doua parte a articolului câteva semne care ar putea indica un nivel scăzut de dopamină, precum și 5 metode naturale prin care ți-ai putea echilibra nivelul de dopamină din organism.

Până atunci, însă, hai să descoperi ce este dopamina, cum funcționează, concret, aceasta în organism și ce efecte are asupra sănătății psiho-emoționale. 

Ce este dopamina

Conform perspectivei neuroștiințifice, dopamina este un neurotransmițător care se găsește în mod natural în organism. Cu alte cuvinte, ea transmite semnale între celulele nervoase.

Mai mult decât atât, dopamina este strâns legată de modul în care resimțim plăcerea. De exemplu, atunci când savurăm cafeaua preferată sau o prăjitură care ne răsfață papilele gustative, în organism are loc o creștere a nivelului de dopamină. 

Interesant de menționat este faptul că secreția de dopamină de la nivelul creierului crește și atunci când ne așteptăm ca o situație plăcută să se întâmple: astfel, resimțim plăcere încă din momentul în care ospătarul se apropie de masa noastră cu tava cu prăjitura favorită. 

Care este rolul dopaminei în organism

Potrivit articolului Dopamine: What It Is, dopamina nu este legată doar de starea de bine, ci este implicată și în alte funcții esențiale, printre care amintim:

  • procesul de învățare;
  • motivația;
  • funcția rinichilor;
  • memoria și concentrarea;
  • funcțiile de la nivelul sistemului digestiv;
  • somnul;
  • modul în care percepem durerea;
  • controlul mișcării.

Nu în ultimul rând, dopamina este implicată și în răspunsul de tipul „luptă sau fugi”. Concret, cum acționează aceasta? Conform What is Dopamine?, atunci când suntem expuși la un pericol, fie el real sau imaginar, se activează sistemul nervos central, care declanșează producția de dopamină, utilă pentru gestionarea situațiilor stresante. 

Posibilele efecte negative ale unui nivel prea ridicat de dopamină

Ca întotdeauna, echilibrul este esențial. Astfel, un nivel prea ridicat de dopamină ar putea fi asociat cu comportamentele agresive, cu stresul, dar și cu dependențele, inclusiv cu dependența de cumpărături și cu mâncatul pe fond emoțional, teme pe care le-am abordat în cadrul următoarelor două articole: Ce este mâncatul emoțional, cum se manifestă și cum îl putem gestiona și Shoppingul compulsiv – ce este, cum se manifestă și cum poate fi gestionat. 

Efectele psiho-emoționale ale dopaminei

După cum am spus, dopamina mai este supranumită și „hormonul fericirii”, însă este mai degrabă vorba despre fericirea de moment, adică de senzația (uneori, foarte intensă) de plăcere – trecătoare însă. Important de menționat este faptul că sistemul nervos înregistrează astfel de episoade de plăcere, astfel că va dori să le reexperimenteze. 

Întorcându-ne la exemplul cu prăjitura delicioasă, acesta este și motivul pentru care simțim plăcere încă din clipa în care ospătarul se apropie cu tava de masa noastră: în trecut am mai gustat prăjitura respectivă, care ne-a plăcut, așa că vrem să repetăm experiența. 

Totodată, dopamina este asociată cu starea de alertă, de concentrare, precum și cu motivația, astfel că poate contribui la creșterea productivității. 

Semne care ar putea indica un nivel scăzut de dopamină

Câteva dintre posibilele semne care ar putea indica un deficit de dopamină în organism sunt:

  • pierderea echilibrului;
  • modificările bruște de greutate;
  • stările de anxietate;
  • schimbările bruște de dispoziție;
  • insomniile;
  • nivelul scăzut de energie.

Sigur, astfel de simptome pot fi asociate și cu alte probleme, așa că nu ezita să discuți cu medicul tău despre eventualele schimbări de la nivelul organismului. Doar acesta este în măsură să stabilească diagnosticul și să elaboreze un plan adaptat nevoilor tale.

5 metode naturale prin care îți poți regla nivelul de dopamină din organism

Dacă nivelul tău de dopamină este scăzut, iată câteva metode naturale prin care l-ai putea regla și pe care le-ai putea încerca:

Fă mișcare

Activitatea fizică este benefică pentru trup, suflet și minte în egală măsură. O simplă plimbare pe jos sau cu bicicleta, în natură, contribuie la eliberarea dopaminei, precum și a endorfinelor și a serotoninei. 

Așadar, găsește un sport care îți place, îți aduce bucurie și practică-l ori de câte ori ai ocazia. Ba mai mult, ți-ai putea începe fiecare dimineață făcând mișcare câteva minute. Descoperă 5 motive pentru a practica sport dimineața, care s-ar putea să te convingă să incluzi activitatea fizică pe lista priorităților zilnice.

Savurează în tihnă un preparat culinar ce-ți răsfață papilele și sufletul

Gătește acasă un preparat ce aduce bucurie atât papilelor, cât și sufletului. Iar dacă nu te dai neapărat în vânt după gătit, află că există o mulțime de alimente asociate cu creșterea nivelului de dopamină, printre care amintim bananele, semințele de chia, iaurtul, migdalele. 

Meditează

Dincolo de faptul că sesiunile de meditație te „ancorează” în prezent și te ajută să-ți conștientizezi emoțiile, acestea sunt benefice și pentru eliberarea dopaminei, precum și a altor neurotransmițători. 

Dacă vrei să te convingi și de alte beneficii ale meditației, te invităm să citești articolul Beneficiile meditației: cum ne ajută meditația din punct de vedere emoțional

Oferă-ți bucuria unui masaj

La finalul unei ședințe de masaj, nivelul de dopamină, serotonină, endorfine și oxitocină crește. Astfel, merită și meriți ca măcar din când în când să mergi la un masaj care să-ți relaxeze atât trupul, cât și mintea.

Ascultă muzică

O dimineață în care îți savurezi cafeaua, în timp ce asculți melodia preferată – iată cum poți să-ți începi ziua într-un mod benefic pentru reglarea nivelului de dopamină din organism. 

Gând de final

Așadar, un nivel echilibrat de dopamină, supranumit și „hormonul fericirii” – sau, mai bine spus, „hormonul plăcerii” sau „hormonul recompenselor” -, are numeroase roluri esențiale pentru funcționarea optimă a organismului și, în egală măsură, pentru menținerea sănătății psiho-emoționale.

În final, te invităm să asculți câteva podcasturi Fain & Simplu care abordează, printre altele, și importanța dopaminei:

Adelina Bălan