Astăzi, trăind fain și simplu în mediul urban pare o utopie.
Orașul nu mai e de mult un mediu fain și simplu și poate că nici nu a fost în adevăratul sens al cuvântului. Cu toate acestea, nu puțini sunt cei ce aspiră la vremurile trecute în care haosul și agitația nu definea viața în mediul urban.
Cândva oamenii care își duceau viața la oraș aveau timp pentru lucruile mici ce dau sens și bucurie vieții. Era o vreme când se găsea timp pentru o plimbare ușoară prin parc, acompaniați sau nu de animalul de companie. Se găsea timp pentru o cafea savurată în tihnă la terasa de lângă bloc în timp ce se lectura ziarul de dimineață. Sau timp pentru un ceai în compania prietenilor dragi, discutând impresii despre ultima piesă de teatru văzută, ultimul film apărut, vacanța de familie avută sau dorită, despre trăirile câștigate în răstimpul dintre întrevederi. Cândva… Astăzi, trăind fain și simplu în mediul urban pare o utopie.
Nicio plimbare, întâlnire la cafea, prânz sau cină, niciun concert, film, piesă de teatru sau festival nu rămâne lipsită de distrageri. Cu telefonul, mereu prezent, imortalizăm orice „fleac”, însă nu ca o celebrare ci mai degrabă ca o aruncare în abisul banalului. Totul contează cât să fie postat, însă nimic nu mai contează cât să aibe valoare. Asta pe de-o parte, desigur. Altfel, tot cu telefonul aproape sau cu laptopul în față, traversăm în spațiu și timp în orice alt loc, făcând orice altceva, cu oricine altcineva, decât realitatea imediat apropiată. Mai puțin îmbucurător gândul că facem asta inclusiv cu mintea noastră, unde pare că nu mai avem control. Sufletul însă, cu ultima licărire de speranță, trage spre un trai ca altădată. Iar dovada stă în omul care astăzi alege să citească aceste rânduri în tihnă.
Trăind fain și simplu în mediul urban
Se poate deci și altfel, dacă ieșim de pe pilotul automat, imtens avariat. Hai să facem un mic efort acum spre un mai fain și simplu în viitor. Dă-ți voie să fii prezent în viața ta, aliniat cu cele mai profunde crezuri. Iar viața ți se va transforma cum nu-ți închipui mai bine.
Atenție, când am menționat telefonul sau laptopul, nu am spus că ele sau doar ele duc la starea de copleșeală, oboseală, sufocare pe care le trăim. Tehnologia își are rostul ei și folosită cu intenție ne poate face viața mai frumoasă. Moderația însă este cheia. Alegerea timpului de consum și al scopului face diferența.
Acestea fiind spuse, am pregătit pentrtu tine mai jos câteva sugestii de bună practică pentru un trai mai fain și simplu în mediul urban. Fie că locuiești într-o garsonieră sau într-un apartament, fie că ești un pic mai norocos și ai o casă undeva printre blocuri, aceste acțiuni pot da startul transformării personale mult visate. Fii curios, răbdător și aventurier, citește și testează, apoi trage-ți singur concluziile. S-ar putea ca unele să ți se potrivească mănușă, altele deloc, iar altele cu mici ajustări. Așadar, privește-le mai degrabă ca pe o sursă de inspirație și dă-ți voie să fii creativ. Ascultă vocea sufletului tău și pune-ți mintea și trupul la treabă. Alinierea celor trei este premisa unui „a fi” autentic și fericit.
Trăind fain și simplu în mediul urban. Redescoperă simplitatea de altădată între zidurile gri
Cu puțină planificare și creativitate, îți poți transforma apartamentul sau garsoniera ta într-un sanctuar al simplități. Poți face din acasă o oază a bunăstării fizice, mentale și spirituale. În plus, viața de oraș poate fi mai faină și simplă, dacă te uiți unde trebuie. Iată câteva lucruri de testat:
1. Minimalismul în design interior
Primul pas către o viață mai simplă în mediul urban este să faci ordine în casa ta. Sună ciudat? Gândește-te la asta: mai puține distrageri, mai multă prezență. Așadar, fă curat! Alege să renunți la lucrurile inutile și să le păstrezi doar pe cele care îți aduc bucurie și utilitate. Indiferent dacă ești sau nu fan al curentului minimalist, este esențial să faci o curățare a spațiului înainte de curățarea sinelui.
De multe ori ne încărcăm locuința cu diferse. Iar acest fapt ce se poate transforma rapid în haos și dezordine într-un spațiu relativ mic. Lucru ce nu face decât să aplifice starea de sufocare, copleșeală sau neliniște. Prin urmare ia-ți timp de un declutter serios. Păstrează doar obiectele ce aduc cu adevărat un plus vieții tale personale, profesionale sau spirituale. Vei avea astfel mai mult spațiu de respiro în propria-ți locuință.
Citește și: Decluttering Trend: Reorganizarea casei în 3 PAȘI
2. Grădinărit urban
Chiar și întro garsonieră sau întrun apartament mic, poți experimenta bucuria grădinăritului urban. Un balcon sau chiar o fereastră însorită pot deveni locuri ideale pentru crearea unei mici grădini. Plantele aromatice, cum ar fi busuiocul și menta, pot fi cultivate în ghivece pe pervazuri. Oferindu-ți astfel acces la ingrediente proaspete pentru gătit, dar și la un colț verde liniștitor.
Dacă ai mai mult spațiu, poți opta pentru a aduce mai multe plante în viața ta. Poți transforma balconul sau un colț al încăperii întrun loc de suflet, menit să te ajute să te simți mai conectat la ciclurile naturale ale vieții.
Citește și: 7 beneficii ale grădinăritului și ale lucrărilor în curte asupra sănătății tale mintale
Desigur aceasta este doar o sugestie prin care te poți bucura de beneficiile lucrului manual. Altfel, dacă contactul direct cu pământul nu este pentru tine, poți opta pentru alte îndeletniciri tradiționale. Spre exemplu, poți alege croșetatul, modelarea lutului sau a lemnului, pictura, desenul, caligrafia, turnatul lumânărilor sau orice altceva care fac din mâinile tale un curier al sufletului.
3. Pauze digitale
Așa cum am spus mai sus, tehnologia poate fi pe cât de bună, pe atât de rea pentru spiritul omului. Totul ține de buna măsură așadar, caută să limitezi timpul petrecut în preajma dispozitivelor. Încearcă să-ți umpli altfel golurile din zi sau timpul tău liber, în special seara, înainte de culcare.
Citește și: Mai puțin timp pe telefon cu aceste 10 trucuri simple
Dă-ți voie să stai în liniște, îmbrățișează tăcerea și fă din ea sursa ta de energie. Lasă-ți gândurile să te inunde o vreme, însă nu cădea pradă lor. Doar observă-le, notează-le dacă simți că e mai ușor așa. Vezi ce emoții se ascund în spatele lor. Eliberându-te de povara lor, vei constata că nevoia de tehnologie nu va mai fi aceeași. Iar viața va fi cu un strop mai simplă și mai faină.
4. Natura ca bifă în to do list
Parcurile din oraș nu se compară cu sălbăticia pe care o poți găsi în mediul rural. Cu toate acestea, dacă le dai o șansă (o oră în plus măcar, față de cât stai de obicei) vei fii surprins de impactul major pe care natura o are asupra ta, minte, trup și suflet. Fă-ți timp pentru a merge pe jos sau cu bicicleta prin parc sau pentru a organiza un picnic la umbra copacilor. Ia-ți cartea la subsuoară (sau în geanta preferată) și actualizează-ți timpul de lectură. Îmbină plăcutul cu și mai plăcutul.
Testează asta măcar o dată pe săptămână, timp de o lună și observă-te în momentul prezent. Atenție însă, s-ar putea să-ți dea dependență! Dificil, incomod, nenatural o vreme, dar ce fain și simplu se ve arată la orizont.
5. Relații calitative nu cantitative
Oamenii cu care te înconjori spun deseori mai multe despre tine decât ai crede. Uită-te cu atenție la prietenii pe care ți i-ai ales și observă ce îți place și ce nu. Analizează cu prezență de spirit, iubire și compasiune motivele pentru care ei sunt în viața ta. Poate sună dur, însă este timpul să faci un declutter și pe această ramură.
Cine îți face cu adevărat bine și cine nu? Cu cine simți liniște, acceptare, iubire? Care sunt oamenii care te sprijină real spre buna ta dezvoltare mentală, fizică și spirituală? Unu, doi, cinci? Dacă nu sunt, nu-i nimic grav. Gândește-te cât de fain este că ai realizat ce îți dorești și că ai tot ce îți trebuie pentru a construi o nou fundație sănătoasă cu noi oameni.
Altfel, dacă sunt suflete cu care rezonezi, caută să-ți investești intenția, timpul și energia în sudarea acelor conexiuni. Alege să petreceți timp de calitate împreună, implicați-vă în activități ce vă ajută în creșterea voastră comună.
Spre exemplu: construiți-vă porpriul club de lectură, gătiți mese delicioase și sănătoase, jucați-vă jocuri de societate, face-ți sport împreună. Idei apar infinit când există dorință. Fă să merie acel timp destinat relațiilor. Și desigur, o postare pe instagram cu rezultatele voastre nu e neapărat de neglijat. De altfel, împărtășirea bucuriei unei noi trepte urcate pe scara dezvoltării tale, indiferent de subiect, nu este un lucru rău. Ideea este să-ți oferi asta, după ce te-ai dăruit minte, trup și suflet procesului. Chiar mai pare traiul în mediul urban așa complicat și sec? Totul poate fi mai fain și simplu, alege doar conștient.
Mădălina Costache