Indiferent de perioada anului, dacă locuiești la casă, mereu există câte ceva de făcut pe afară. Curtea trebuie măturată, gazonul trebuie tuns, grădina săpată, florile curățate, pomii văruiți, etc. Îți sună cunoscut, nu? Poate nu mereu ai voința cu tine pentru a le face, însă află că ai numai de câștigat dacă acționezi. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale grădinăritului și ale muncilor în curte asupra sănătății tale mintale.
7 beneficii ale grădinăritului și ale lucrărilor în curte asupra sănătății tale mintale
1. Îți oferă sentimentul de siguranță
Sună simplu, dar grădinăritul are o rentabilitate emoțională a investiției care a fost subevaluată înainte de pandemie. Era ceva pe care te puteai baza pentru a te face să te simți bine. Studiile arată că incertitudinea ne afectează sănătatea mintală. Un gazon tăiat frumos sau o curte plină de flori înflorite îți pot oferi un strop de normal și certitudine în viața de zi cu zi, din ce în ce mai agitată.
Grădinăritul este modalitatea perfectă de a echilibra frustrarea cu „noua normalitate” de astăzi. Programează o oră pe zi pentru grădinărit. A avea o rutină este esențială pentru sănătatea noastră mintală, mai ales în perioadele de incertitudine. Săpatul, smulgerea buruienilor și împingerea semințelor în pământ este o modalitate holistică și sănătoasă de a atinge echilibrul într-o lume imprevizibilă.
2. Verdele este culoarea care îți aduce liniștea sufletească
Doar a fi afară într-un spațiu verde este bun pentru sănătatea ta mintală și poate duce la reducerea stresului. Acest efect este atât de bine documentat încât spitalele de psihiatrie încep să încorporeze spații verzi și grădini în designul lor.
Există, de asemenea, un beneficiu pentru sănătatea mintală săpatul în pământ. Oamenii de știință au descoperit că agitarea microbilor ne ridică moralul prin stimularea producției de serotonină.
3. Nutriție mai bună
Nu este un secret că o alimentație sănătoasă îți îmbunătățește sănătatea mintală. O dieta bogata in fibre iti intareste si sistemul imunitar. Plantează o gamă largă de legume colorate, cum ar fi cartofi dulci, vinete, fasole verde, morcovi, mazăre, etc. – pentru un meniu mai sănătos.
Bonus: cultivarea hranei în ogradă, aduce un plus de finanțe în buzunarul tău, prin reducerea cheltuielilor cu mâncarea și transportul.
7 beneficii ale grădinăritului și ale lucrărilor în curte asupra sănătății tale mintale
4. Îmbunătățește condiția fizică
Săpatul, smulgerea buruienilor, împingerea semințelor în pământ, toate acestea și multe altele pe care le faci prin curte sunt modalități sănătoase pentru întărirea trupului. După cum probabil știi, oamenii din zonele albastre, cei mai longevivi de pe planetă, au integrat în rutina lor acest tip de mișcare. Cu alte cuvinte, nu trebuie să petreci zeci de ore într-o sală de fitness pentru a fii sănătos și a arăta bine.
Doar câteva minute de grădinărit te pot ajuta: să-ți scazi nivelul cortizolului (hormonul stresului), să-ți întărești sistemul imunitar și musculatura corpului, să-ți antrenezi flexibilitatea și rezistența.
5. Aduce sentimentul de conexiune în viața ta
Trăim în era vitezei, totul se întâmplă parcă din ce în ce mai rapid. Avansul tehnologic ne-a simplificat mult viața, însă nenumăratele schimbări, la diferențe mici de timp, sunt greu de gestionat. Mulți se trezesc stresați, obosiți sau nervoși fără să-și dea seama de ce. Îngrijirea unei grădini te poate reconecta cu un sentimentul de scop și te poate menține înconjurat de oameni cu gânduri similare. Nu poți zice că n-ai tras niciodată cu ochii în grădina de flori a vecinului și că nu i-ai cerut un sfat cu privire la îngrijirea lor.
7 beneficii ale grădinăritului și ale lucrărilor în curte asupra sănătății tale mintale
6. A fi prezent
Dicționarul Merriam-Webster definește mindfulness ca fiind „practica menținerii unei stări fără judecăți de conștientizare sporită sau completă a gândurilor, emoțiilor sau experiențelor cuiva pe o bază de moment la moment”. Și acesta este miracolul din curte. Activități precum tăierea trandafirilor sau tăierea tufișurilor, îți oferă posibilitatea de a exersa prezența. Să fii cu mintea acolo unde îți este corpul, pare simplu, însă majoritatea dintre noi nu o putem face. Cumva ne lăsăm distrași și alunecăm în marea gânurilor, uitând să trăim. Sigur nu-ți place cum sună ideea, așadar, fă o schimbare! Data viitoare când cureți florile de buriuieni, privește cu atenție ce-ți face corpul.
7. Sentimentul de realizare
Ce poate fi mai frumos și mai împlinitor decât să vezi roadele muncii tale? Dacă ești părinte, probabil înțelegi mai bine acest lucru văzându-ți puii crescând. Același sentiment de realizare și bucurie îl oferă și munca în curte, poate chiar mai curând. Nu ne crezi? Acceptă provocarea și plantează o sămânță în pământ. Ai grijă de ea și lasă-te cuprins de emoțiile pozitive care apar atunci când primul fir verde iese la suprafață. Este magic!
Gânduri de final
Acestea au fost cele șapte beneficii ale grădinăritului și ale lucrărilor în curte asupra sănătății tale mintale. Sperăm că informația ți-a fost de ajutor și că te-a impulsionat să petreci mai mult timp afară, în curte.
Dacă locuiești la bloc, nu-ți face griji, chiar și tu te poți bucura de beneficii. Dacă ești fericitul deținător al unui balcon spațios, poți amenaja o mică grădină suspendată chiar acolo. Sau, dacă bucătăria îți permite, poți așeza câteva ghivece cu verdețuri la geam. În cazul în care spațiul nu-ți permite o așa desfășurare, sigur există un loc ce poate deveni spațiul tău de relaxare. Un loc verde pentru suflet, în care plantele de apartement își pot face și ele magia lor. Spor!