Decluttering Trend: ce este și cum a apărut

Decluttering Trend: ce este și cum a apărut

Probabil ai văzut în online o  mulțime de oameni promovând dezordinea pentru organizare. Cam așa s-ar rezuma „Decluttering Trend” – însăhai să aflăm mai în detaliu la ce se referă acest curent.

Pentru început, de unde a plecat Decluttering Trend?

În serialul Netflix „Tidying Up”, specialistul și autoarea japoneză a organizațiilor Marie Kondo îi ajută pe oameni să reducă dezordinea și să creeze spații mai ordonate. Spectacolul a inspirat mii de telespectatori să-și facă curat în propria locuință.

Cum a prins avânt acest trend?

Într-o epocă a consumului excesiv, a scăpa de articolele inutile poate aduce oamenilor un sentiment de ușurare personală și mândrie. Totodată, poate face, de asemenea, parte dintr-o trecere mai largă către un stil de viață mai sustenabil din punct de vedere ecologic. Minimalismul deja cunoscut și adoptat pe scară largă a făcut ca această mișcare de reorganizare să devină un adevărat trend.

Doar dacă te uiți atent în casa ta poți observa zeci de obiecte pe care nu le folosești. Zeci de lucruri pe care le miști de la locul lor doar pentru a le șterge de praf sau a le spăla. Nu te rușina, nu ești singurul. Majoritatea dintre noi avem tendința, de altfel naturală, de a umple golurile din jurul nostru. De ce? Pur și simplu, creierul nostru reptilian așa ne dictează, iar noi îl urmăm fără comentarii.

Cu toate acestea, există oameni care au început să-și pună întrebarea salvatoare: De ce?

„De ce adun lucruri de decor?” sau „De ce cumpăr tot ce este la reducere?”

„De ce vreau să umplu toate golurile din încăpere?”

Din acest punct, lucrurile au escaladat și întrebarea „De ce?” s-a transformat în „Acum că știu, ce urmează de făcut?”. DEZORDINE! Mai corect spus: Decluttering

Tot ce nu prezintă utilitate a fost aruncat fără remușcări. Orice nu mai este stilul proprietarului, aruncat. Tot ce umple goluri fără un motiv practic, aruncat! La fel s-a procedat cu orice lucru care nu se mai pliază cu stilul actual de viață al proprietarului. Bibelouri, cutii, cești, haine, încălțăminte, bijuterii, etc. – sortate pentru coșul de gunoi.

Pe măsură ce serialul a prins și mai multă popularitate, la fel s-a întâmplat și cu Decluttering Trend. Din acest motiv vezi atât de multe clipuri video sau articole pe această temă.

Decluttering Trend va apune curând?

Da și nu! Probabil termenul va ajunge la saturație curând și oamenii nu-l vor mai utiliza la fel de des. Cu toate acestea, dezorganizarea pentru organizare nu va apune niciodată. Gândește-te că, într-o formă sau alta, ai făcut asta de zeci de ori, dacă nu sute până acum. Curățenia de primăvară sau toamnă, îți sună cunoscut? Observi și tu asemănările izbitoare, nu?

Orice turnură ar lua acest trend, un lucru este cert, avem nevoie de ordine în viața noastră. Indiferent de termenii folosiți, procesul în sine de organizare și sortare a lucrurilor pentru a rămâne cu stricul necesar și cu adevărat folositor nu poate fi decât o gură de aer proaspăt în haosul vieții cotidiene. Dacă n-ai apucat să faci asta până acum, uită-te în jur și începe curățenia! Sentimentul de final este uimitor!