Ți s-a întâmplat vreodată să te uiți în contul tău bancar și să vezi soldul pe zero? Mai mult, să știi că facturile lunare se apropie de data scadentă, iar salariul încă mai are cale lungă până să ajungă la tine? Ei bine, puține lucruri pot face o zi mai proastă ca acesta. Dacă stresul financiar te afectează în mod frecvent, află că nu ești singurul. Mulți se confruntă cu asta pentru că nu știu cum să-și administreze bani. Fapt prea puțin blamabil dat fiind statusul educației financiare din țara noastră. Cu toate acestea, deși este de înțeles nu înseamnă că nu poți face nimic în privința asta. Iar noi venim în ajutorul tău cu cinci sfaturi simple prin care poți simți că ai finanțele sub control.
5 moduri simple de a simți că ai finanțele sub control
1. Începe cu un instrument de urmărire a cheltuielilor fără judecată
Acesta este primul și poate cel mai important pas. Practic să cunoști pe ce se duc de fapt finanțele tale lună de lună, zi de zi. Pentru asta vei avea nevoie, desigur, de un buget. Înainte să dai ochii peste cap și să spui: „Aolo, cifre, calcule, matematică… Nu-i de mine!” este vital să înțelegi că stresul financiar vine în mare măsură din cauza neînțelegerii reale a situației tale finalciare actuale. Deci, este important să poți privi cu sinceritate banii pe care îi ai și pe unde se plimbă ei.
Având o foie de calcul simplă, cu două coloane, venituri și cheltuieli, poți identifica ce te doboară de fapt. De exemplu, s-ar putea să constați că venitul tău, deși în aparență ajunge pentru cheltuielile fixe lunare, s-ar putea să se risipească din cauza risipei sau a shoppingului compulsiv. Sau poate gaura se datorează acelor abonamente premium achiziționate acum un car de luni și uitate în străfundurile căsuței poștale. Am zis poate, deci cine știe?
Ideea este că, cu cât petreci mai mult timp cu bugetul tău, cu atât vei ajunge să te cunoști mai bine pe tine însuți. Și astfel, să observi factorii care cauzează stresul general și să iei măsuri.
Pentru acest pas s-ar putea să-ți fie utile și următoarele articole, mai ales dacă ești la început în asta:
- Cum să-ți faci un plan financiar personal: PARTEA 1, PARTEA 2, PARTEA 3, PARTEA 4, PARTEA 5, PARTEA 6.
2. Alege un obicei de a cheltui pe care să-l adaptezi
Acum că ai o idee destul de bună despre unde se duc toți banii tăi, este timpul să lucrezi la perspectivă. Vezi ceva ce poate fi modificat pentru a-ți oferi mai mult spațiu de respiro în bugetul respectiv?
De exemplu, dacă observi că o sumă surprinzătoare din salariul tău este cheltuită pentru a ieși la masă cu prietenii în fiecare săptămână, încercă să stabilești o limită. Nu spunem să te cenzurezi, ci mai degrabă să găsești un echilibru. Caută să găsești o variantă atât fezabilă, cât și de impact. Asta poate însemna fie mai puține ieșiri, fie o modalitate de distracție mai puțin costisitoare. Cum îți sună „happy hour” sau o cină cu prietenii în stil potluck la tine acasă? Perspective și perspective.
Urmărește și: CUM SĂ FII INDEPENDENT FINANCIAR ÎN 15 ANI. IANCU GUDA TE ÎNVAȚĂ SĂ DUBLEZI BANII |Fain & Simplu 112
3. Verifică-ți valorile
Un alt lucru care te poate ajuta să simți că ai finanțele sub control este să revizuiești lista valorilor tale. Ce prețuiești tu de fapt? De exemplu, dacă prețuiești călătoriile sau să fii cu prietenii, poți dedica o parte mai mare din bugetul tău de cheltuieli acelor categorii. Asta în timp ce reduci suma în acele zone ce nu-ți aduc atâta împlinire. Gen: acel serviciu de streaming pe care abia îl folosești.
S-ar putea să constați că ceea ce prețuiești nu se va potrivi întotdeauna cu contul tău bancar. Este în regulă! Dacă îți plac vacanțele la plajă, bugetul tău nu este acolo pentru a-ți spune să iubești mai puțin acest lucru. El este acolo doar pentru a te ajuta să stabilești așteptări realiste cu privire la cât cheltuiești de fapt pentru acel lucru. Așadar, nu te descuraja. Încearcă să preiei informația ca motivație pentru a face schimbări, astfel încât să-ți poți permite acele lucruri.
4. Cere ajutor
Mulți oameni ajung să fie cuprinși de stresul financiar pentru că nu înțeleg cum să-și administreze banii. Și, totodată, pentru că nu știu să ceară ajutor atunci când se simt depășiți de situație. Prin urmare, acționează preventiv și caută o persoană care să te ghideze. Stai de vorbă cu un consilier financiar sau cu un mentor și întreabă-l: „Cum îmi pot folosi banii mai bine? Cum pot economisii mai mult?”
Amintește-ți că toți cei ce știu aceste mici secrete au fost nevoiți, la un moment dat în viață, să treacă prin același proces. Lumea finanțelor poate părea un loc mare și complicat, dar unele dintre cele mai bune sfaturi financiare sunt destul de simple. Iar un consilier financiar poate să te ajute să-ți privești banii cu alți ochi și să găsești cele mai bune metode de economisire/investire.
Urmărește și: CUM SĂ ECONOMISIM FAIN ȘI SIMPLU? MANUAL DE FITNESS FINANCIAR I Fain & Simplu Podcast x Banometru
5. Amintește-ți asta: Valoarea ta nu este legată de extrasul bancar!
Atunci când simți că nu ai finanțele sub control, fă un mic efort și separă valoarea contului de valoarea ta. Pur și simplu nu au legătură una cu cealaltă.
Tu ești o ființă umană demnă, indiferent dacă ești angajat sau nu, sau dacă ești sărac sau bogat. Finanțele tale nu determină cine ești ca persoană. Tu ești persoana care determină cine ești.
Ține cont de asta data viitoare când vei începe să te simți copleșit de situația ta financiară. Cu cât elimini mai repede rușinea și stigmatizarea din jurul conversațiilor despre bani, cu atât mai repede poți începe să preiei controlul asupra finanțelor tale. Fiecare călătorie financiară este unică, inclusiv a ta.
Mădălina Costache