Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 5)

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 5)

Să-ți faci singur un plan financiar nu mai sună așa de speriat, nu? Dacă ai trecut deja de primele patru părți probabil ești mult mai relaxat în privința bugetului tău. Asta este foarte bine! Aproape am ajuns la final cu teoria, așadar ești foarte aproape de rezultatul dorit.

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 5): Crează și implementeză-ți planul de acțiune financiară

Uită-te la imaginea de ansamblu. Acum că ai dezvoltat obiective, ai identificat și evaluat alternative, precum și ai creat o listă cu strategiile pe care le-ai identificat, ia în considerare situația ta actuală și apoi începe să te gândești la scop. Fixează-ți obiective cât mai realiste. Până la urmă, de ce ai nevoie de o claritate în buget? Unde vrei să ajungi din punct de vedere financiar?

Ia în considerare valoarea netă actuală. Dacă pasivele tale se apropie sau depășesc activele nete actuale, vei dori să iei măsuri pentru a modifica acest raport.

Reține că doar creșterea activelor nete nu este suficientă și nici prioritară în acest caz. Mai degrabă ai opta pentru achitarea datoriilor. Aceasta ar fi o investiție grozavă pentru scopul tău și o acțiune preventivă ce va avea cu siguranță consecințe favorabile în viitor.

Decide ce obiective vei urma acum. Alege o abordare echilibrată a obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung. În acest fei îți vei permite să planifici pentru câteva luni și câțiva ani mai târziu în siguranță.

Concentrează-te pe creșterea progresivă. Procedând astfel, vei crea o foaie de parcurs care te va duce către obiectivele tale.

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 5)

Fii realist. Nu vei putea adopta toate strategiile grozave pe care le-ai evaluat deodată. Selectarea unei game echilibrate de obiective te va ajuta să le îndeplinești mai rapid și totodată, să crești până la un punct în care vei putea prelua proiecte suplimentare.

Elaborează un buget care să includă obiectivele tale de planificare financiară. Îți cunoști deja activele și pasivele nete din analiza averii tale nete actuale. Setează-le într-un cadru care include deciziile pe care le-ai luat. Fii cu băgare de seamă! Dacă te-ai angajat să cheltuiești cu 10 RON mai puțin pe lună pe cafea și să plasezi acești bani într-un cont de economii, nu face rabat de la această regulă. Perseverența este cheia succesului.

Ia în considerare angajarea unui consilier financiar profesionist. S-ar putea să fii pe deplin capabil să iei decizii financiare, dar un consilier profesionist are avantajul detașării emoționale de situația ta financiară. Astfel, dacă pentru vacanțe, haine, consumabile poți decide rapid, s-ar putea ca la achizițiile mai semnificative, cum ar fi o casă, sfatul profesionist să facă diferența în buzunarul tău.