Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 2)

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 2)

Ne bucurăm că ai rămas alături de noi și că ești curios cum să-ți faci un plan financiar personal. Acum că ai trecut de introducere, știi cum să-ți determini situația financiară curentă. Înainte de a implementarea efectivă a planului, mai sunt câțiva pași ajutători de care trebuie să știi. Unul dintre ei este determinarea obiectivelor financiare, iar despre asta vom vorbi în acest articol.

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 2): Dezvoltă-ți obiectivele financiare

2.1. Stabiliți obiective pe termen scurt, mediu și lung.

Planificarea financiară personală se învârte în jurul obiectivelor. Ia în considerare cum dorești să fie stilul tău de viață în prezent, viitorul apropiat și viitorul îndepărtat. Apoi creează o schiță a obiectivelor tale suficient de cuprinzătoare pentru a acoperi fiecare aspect al vieții tale.

S-ar putea să descoperi că obiectivele tale pe termen scurt, mediu și lung se bazează unul pe celălalt. Economisirea de 100 RON pe lună, de exemplu, pentru un fond de locuințe, poate duce la atingerea obiectivului pe termen lung de a cumpăra o casă.

2.2. Utilizează un proces de stabilire a obiectivelor „SMART”.

Asigură-te că obiectivele tale sunt specifice, măsurabile, realizabile, pline de satisfacții și bazate pe timp. Dacă faci acest lucru, fii sigur că obiectivele tale vor trece dincolo de etapa „visului” în implementare efectivă.

  • Obiectivele specifice pot fi articulate clar. Un obiectiv vag precum „a fi independent financiar” face imposibil să reușești sau să eșuezi. Fă-ți un obiectiv concis și precis pe care să îl poți transforma într-o scurtă declarație.
  • Obiectivele măsurabile au o anumită dimensiune cantitativă. Spre exemplu: „Să am 12.000 RON în economii de urgență”. Fără a atribui o valoare unui obiectiv, este, de asemenea, dificil să știi dacă faci progrese.
  • Obiectivele realizabile sunt bazate pe realitate. Nu îți face un obiectiv pe care să nu îl poți atinge în mod realist. Acest lucru te va descuraja înainte de a implementa cu adevărat un plan financiar personal.
  • Obiectivele recompensatoare se simt bine odată ce le atingi. Ar trebui să existe o buclă de feedback pozitiv în care finalizezi un obiectiv și apoi dorești să finalizezi mai multe.
  • Obiectivele bazate pe timp nu sunt nelimitate, ci au termene limită și repere pe care le poți eșua sau la care poți reuși. Amintește-ți că planurile nu sunt bătute în piatră și se pot schimba pe măsură ce ai informații noi. Dacă nu reușești la o anumită etapă în drumul către un obiectiv, ajustează-ți această așteptare și acordă-i un nou termen limită.

2.3. Gândește-te la valorile tale financiare.

Ce părere ai despre bani și de ce? De ce sunt banii importanți pentru tine? Răspunsul la aceste întrebări te va ajuta să-ți formulezi obiectivele financiare. S-ar putea să descoperi, de exemplu, că banii sunt importanți pentru tine, deoarece vrei să ai timp și resurse pentru a-ți îndeplini visul de a călători internațional. Știind acest lucru despre tine te vei ajuta să-ți dezvolți și să-ți prioritizezi obiectivele.

2.4. Aduce-ți familia în conversație.

Dacă ai un partener sau o familie, fă din planul tău financiar „personal” un plan „de familie”. Procedând astfel, vei afla dacă valorile tale sunt asemeni celor apropiați, iar dacă da, veți putea lucra împreună spre atingerea lor.

S-ar putea să descoperi că prioritățile tale diferă. Angajează-te într-o discuție atentă pentru a ajunge la un acord cu privire la compromisuri, care vă vor ajuta pe amândoi să vă simțiți confortabil cu viitorul vostru financiar.

2.5. Ia în considerare toate obiectivele tale, chiar dacă unele par mai puțin „financiare” decât altele.

Un obiectiv de tipul: „a călători cu rucsacul prin Europa”- ar putea să nu pară inițial financiar, dar va trebui să obți resurse pentru a face posibilă o astfel de călătorie.

Obiectivele intelectuale ar putea include continuarea educației, trimiterea copiilor la facultate și participarea la seminarii.

Gândește-te cu atenție la modul în care intenționezi să obți veniturile. Poate acest lucru implică continuarea sau avansarea în linia ta actuală de muncă sau schimbarea totală a carierei.

Obiectivele stilului de viață cuprind lucrurile pe care le faci pentru distracție, precum și lucrurile pe care le simți necesare pentru calitatea vieții pe care o urmărești.

Obiectivele de rezidență pot include închirierea, cumpărarea unei case sau mutarea.

Atenție! Ia în considerare stilul de viață pe care ți-l dorești și stabilește-ți obiective personale de planificare financiară pe baza lor.