Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 4)

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 4)

Să-ți faci singur un plan financiar poate fi solicitant, însă tu ai acceptat provocarea și ai ales să-ți iei finanțele în propriile mâini. Felicitări! Ne bucurăm că seria de șase articole pe această temă este de interes pentru tine și mai presus de asta, o găsești cu adevărat utilă.

Știm că gestionarea banilor este o abilitate mai greu de întreprins în România. Nu avem un plan de educație financiară solid în învățământ, de fapt, nu avem deloc. Programa actuală te învață foarte puțin despre cum să ai grijă de banii tăi. Ai la îndemână, poate, câteva formule sau definiții economice. Cu toate acestea, vag prind contur, claritate și utilitate în viața de zi cu zi a românului. Prin urmare, faptul că te informezi despre acest aspect pe cont propriu, chiar este de lăudat.

Am discutat în primele trei părți despre cum să-ți determini situația financiară actuală, obiectivele financiare și căile de acțiune. În continuare, vom detalia ce înseamnă evaluarea alternativelor și cum poți folosi acest principiu în favoarea ta.

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 4): Evaluează-ți alternativele

Determină ce strategii vei folosi pentru a-ți finaliza planul financiar. Ia în considerare situația ta de viață, valorile personale și condițiile economice actuale.

Observă ce simțiți cu privire la locul în care ești poziționat financiar în prezent față de unde te-ar duce obiectivele tale, în fiecare dintre categoriile punctate anterior. Vezi anumite deficiențe într-un domeniu? Poate că ar trebui să acorzi o atenție specială acestei zone.

Rămâi practic. Planurile pas cu pas te vor îndrepta către obiectivele tale fără a te lăsa să te simți frustrat sau înfrânt de scopul agendei tale.

Amintește-ți că toate alegerile implică costuri de oportunitate. Iată că a venit vremea să punctăm și noi o definiție economică pentru a fi siguri că vei avea un plan financiar eficient.

Un cost de oportunitate este acea valoare la care renunți atunci când faci o alegere. Prin valoare nu ne referim doar la bani, ci și la timp, energie, principii de viață, etc.

De exemplu, economisirea pentru acea călătorie cu rucsacul prin renunțarea la vizitele la cafenea poate include sacrificii de timp, planificare și conversația de care te bucuri cu barista-ul tău preferat.

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 4)
Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 4)

Cercetează potențialele decizii ca un om de știință. Adună-ți cât mai multe cercetări și evaluează cu atenție datele. Dacă te gândești la o investiție, de exemplu, ar trebui să acorzi o atenție deosebită corelației dintre risc și recompensă. Cât de riscantă este investiția și ce recompensă vei primi dacă va avea succes? Beneficiile merită riscurile? Fă o listă simplă și pune în balanță coloanele.

Acceptă că incertitudinea va face întotdeauna parte din tabou. Chiar și după ce ți-ai finalizat cu atenție cercetarea, parametrii situației tale se pot schimba. Economia poate scădea, reducând preocupările legate de investiții. Noul loc de muncă pe care alegi să îl urmezi te poate lăsa nemulțumit personal sau profesional. Fă tot posibilul și amintește-ți că ai capacitatea de a-ți ajusta deciziile mai târziu.

Foarte curând vom reveni cu părțile cinci și șase, așadar rămâi încă puțin cu noi.