Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 1)

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 1)

Planurile financiare sunt strategii scrise, organizate pentru menținerea sănătății financiare și realizarea obiectivelor financiare. Elaborarea unui plan financiar personal nu îți va permite doar să îți controlezi situația financiară, ci îți poate îmbunătăți calitatea vieții prin reducerea stresului financiar. Știm cu toți cât de neplăcută este incertitudinea pe care o simțim cu privire la raportul dintre resurse și nevoi.

Deși poți oricând apela la un expert financiar (contra unei sume de bani), realizarea pe cont prorpriu a unui plan financiar personal este fezabilă. Majoritatea experților în planificare financiară recomandă pracurgerea următorilor șase pași pentru a dezvolta un plan solid privind viitorul finanțelor tale:

  1. Determină-ți situația financiară curentă
  2. Dezvoltă-ți obiectivele financiare
  3. Identifică-ți căi alternative de acțiune
  4. Evaluează-ți alternativele
  5. Crează și implementeză-ți Planul de acțiune financiară
  6. Examinează și revizuiește planul financiar

Pentru că ne dorim ca informația să ajungă la tine într-o manieră simplă, structurată și organizată, vom împărți această rubirică în șase părți. Fiecare parte va detalia sub pașii pe care trebuie să-i faci pentru a ajunge la rezultatul mult dorit și anume un plan financiar personal cu adevărat util.

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 1): Determină-ți situația financiară curentă

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 1)

1. Elaborează o listă a activelor și pasivelor tale curente. Activele sunt lucruri pe care le dețineți și care au valoare. Pasivele sunt valorile lucrurilor pe care le datorezi.

Activele pot include numerar sau echivalente de numerar, cum ar fi conturile curente și de economii; proprietate personală, inclusiv capitalul propriu într-o casă și/sau o mașină; și activele investite, inclusiv acțiuni, obligațiuni și pensii.

Datoriile pot include facturi și datorii curente, cum ar fi împrumuturi auto, împrumuturi pentru locuințe, datorii medicale sau datorii cu cardul de credit.

2. Calculează valoarea netă actuală. Însumează activele, apoi scăde pasivele totale din această cifră. Numărul rezultat este valoarea ta netă actuală. Aceasta reprezintă punctul de plecare pentru al tău plan financiar personal.

O valoare netă pozitivă înseamnă că ai mai multe active decât datorii. Valoarea netă negativă înseamnă invers.

3. Organizează-ți înregistrările financiare. Ce înseamnă asta? Să aduni toate documentele la un loc și să le sortezi. Practic să-ți faci propriul dosar financiar, exact cum face un contabil pentru o firmă. Facturi la facturi, bonuri la bonuri, contracte la contracte, etc. Asta îți va fi de ajutor pentru sub pasul următor.

4. Urmărește-ți veniturile și cheltuielile sau fluxurile de numerar. Acest lucru te va ajuta să-ți dai seama cum ai ajuns la valoarea netă actuală calculată mai sus. Lună, după lună, obiceiurile financiare vor ieși la suprafață. Vei deveni mai conștient de modul în care îți gestionezi banii și vei învăța să iei decizii sănătoase pentru buzunarul tău.

Urmărește episodul cu Cornel Ionescu, fondatorul programului gratuit Banometru, și învață cum să economisești!

Atât pentru astăzi!

Urmărește-ne în continuare pentru următorii cinci pași din crearea unui plan financiar personal.