Înțelegerea stresului financiar și a instrumentelor care te ajută să faci față

sursă foto: unsplash.com

Stresul financiar este tensiune emoțională care este legată în mod specific de bani. Oricine poate experimenta stresul financiar, însă acesta poate apărea mai des în gospodăriile cu venituri mici. Stresul poate rezulta din faptul că nu produci suficienți bani pentru a-ți satisface nevoile, cum ar fi plata chiriei, plata facturilor și achiziționarea alimentelor.

Majoritatea oamenilor se stresează din când în când pentru bani. Dar stresul financiar poate deveni problematic dacă îți perturbă viața de zi cu zi. De exemplu, ai putea descoperi că nu te poți concentra sau nu te poți bucura de alte părți ale vieții. Deoarece stresul legat de bani te face să îți faci atât de mult griji.

Dacă stresul tău financiar este sever, vei experimenta efecte negative asupra sănătății tale mintale. Și, eventual, chiar asupra sănătății tale fizice. Stresul financiar poate duce la anxietate, depresie, schimbări de comportament, cum ar fi retragerea de la activități sociale. Până la simptome fizice precum dureri de stomac sau de cap.

Ce impact are stresul financiar asupra sănătății tale

Deși orice tip de stres îți poate afecta sănătatea, stresul legat de problemele financiare poate fi deosebit de toxic. Stresul financiar poate duce la:

Întârzierea îngrijirii sănătății:

Cu mai puțini bani în buget, persoanele care sunt deja supuse stresului financiar tind să neglijeze domenii importante cum ar fi asistența medicală.

Sănătate mintală precară:

în multe cazuri, legătura dintre sănătatea mintală și cea financiară este ciclică – sănătatea financiară precară poate duce la o sănătate mintală precară și așa mai departe. De ani de zile, studiile au arătat că persoanele cu datorii au rate mai mari de probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, decât cei care nu au datorii.

Sănătate fizică precară:

Stresul continuu legat de bani a fost legat de dureri de cap, dureri de stomac, migrene, boli de inimă, diabet, probleme de somn și multe altele. Când suntem stresați în mod constant, organismul nu are timp să se refacă. Sistemul nostru imunitar este susceptibil la boli, inclusiv răceli și viruși.

Comportamente nesănătoase de adaptare: stresul financiar ne poate determina să ne implicăm într-o varietate de comportamente nesănătoase. De la supraalimentare la consumul de alcool și altele.

Descoperă și Cum să devii stăpânul emoțiilor tale

Ce este bunăstarea financiară?

Bunăstarea  financiară reprezintă „pașii  pe care cineva îi poate face pentru a-și îmbunătăți sănătatea financiară”. Sănătatea financiară, așa cum este definită de Rețeaua de Sănătate Financiară, este „relația dinamică dintre resursele financiare și economice ale unei persoane. Pe măsură ce acestea sunt aplicate sau influențează starea de bunăstare fizică, mentală și socială”.

Mulți dintre noi nu au nevoie de cercetări pentru a demonstra că lupta financiară dăunează sănătății  financiare și creează stres financiar. De asemenea, nu avem nevoie de cercetări pentru a demonstra că luptele financiare. Și, prin urmare, stresul, au un impact direct asupra bunăstării fizice, mentale și sociale. Cu toate acestea, cercetarea stresului financiar și impactul acestuia ne poate ajuta să ne simțim mai validați pe măsură ce ne confruntăm cu situații financiare dificile.

Stresul financiar: Cum putem face față acestuia?

A face față stresului financiar este un proces de învățare prin care vom știi cum să gestionăm eficient situația financiară. Lucru care ne poate ajuta să avem mai mult control asupra vieții și a stresului, dar mai ales să construim un viitor stabil. Pentru a putea face față stresului financiar specialiștii recomandă să:

Creăm surse suplimentare de venit.

Dacă te simți stresat din cauza finanțelor, probabil că deja simți că ai nevoie de mai mulți bani în buget. Dar să știi cum să-ți mărești finanțele fără a crea un stres semnificativ pentru tine poate fi dificil. Din fericire, există mai multe modalități de a-ți crește veniturile și de a te elibera de stres.

Reduce-ți bugetul.

Deoarece viața este rareori constantă, controalele regulate ale bugetului sunt esențiale pentru îmbunătățirea sănătății tale financiare. Preia controlul asupra finanțelor tale, alocând timp pentru a programa și organiza toți banii care intră și ies din contul tău bancar. Cu cât ai mai mult control, cu atât vei simți mai puțin stres.

Nu uita de managementul general al stresului.

Pe măsură ce lucrezi la îmbunătățirea situației financiare, poți reduce stresul practicând tehnici de reducere a stresului și făcând alte schimbări pentru a crea un stil de viață cu stres scăzut. Consumul unei diete nutritive, somnul suficient în fiecare noapte și realizarea exercițiilor fizice sunt strâns legate de reducerea nivelului de stres. De asemenea, poți încerca tehnici de mindfulness, cum ar fi respirația profundă și yoga, pentru a ușura anxietatea.

Înțelege ciclul datoriilor.

Înțelegerea datoriei este primul pas pentru a scăpa de ea. Un studiu a constatat că datoriile pot fi achitate mai rapid plătind mai întâi cu cele mai mici datorii. Cercetați și acordați atenție ratelor dobânzilor. Este recomandat să plătești mai întâi datoria care are cea mai mare rată a dobânzii pentru a evita plata unor costuri mai mari în timp.

Practică conștientizarea banilor.

Money mindfulness este o practică de conștientizare a deciziilor financiare. Cheltuielile excesive și multe forme de anxietate financiară sunt rezultatul alegerilor inconștiente. Pentru a practica conștientizarea banilor, respirați adânc înainte de a lua orice decizie financiară. Conștientizarea opțiunilor tale financiare va reduce cheltuielile pe care le regreti ulterior. Totodată va ajuta la restabilirea unui sentiment de calm atunci când te confrunți cu decizii financiare înfricoșătoare și pe care le-ai putea simți scăpate de sub control.

Concluzie

Sănătatea ta financiară are impact atât asupra sănătății tale fizice, cât și asupra sănătății mentale.

Dacă simți că stresul financiar este prea mult pentru tine, este important să-ți împărtășești preocupările. Vorbește despre preocupările tale legate de bani cu prietenii și familia.

Nu trebuie să intri în detalii, dar cu cât vorbești mai mult despre preocupările tale, cu atât te vei simți mai puțin izolat și stresat. Cei dragi ar putea chiar să îți ofere o nouă perspectivă asupra a ceea ce ai putea face diferit pentru a-ți controla problema financiară.