7 modalități de a scăpa de shoppingul compulsiv

7 modalități de a scăpa de shoppingul compulsiv

Probabil ai auzit despre shoppingul compulsiv și ți-ai dat seama că s-ar putea să ai și tu acestă problemă. Vrei să scapi cât mai repede de ea și cauți cu îndârjire modalități eficiente prin care poți face asta. Ai nimerit unde trebuie! Am selectat pentru tine șapte acțiuni prin care poți abandona shoppingul compulsiv fără judecată.

7 modalități de a scăpa de shoppingul compulsiv

1. Cultivă-ți o mentalitate de muzeu

Ce înseamnă asta? Simplu! Mergi prin magazine exact așa cum mergi printr-un muzeu. Îți amintești ultima dată când ai fost într-unul? Cu siguranță nu ai plecat cu prea multe de acolo, nu? Aplică acest principiu în viitoarele tale vizite la magazin.

Nu înseamnă că te vei opri din a achiziționa lucruri, însă o vei face mai conștient de valoarea lor. Gândește-te că ești un colecționar de artă. Poți admira tot ce se află expus în vitrină, însă achiziția se face doar în cazul pieselor cu adevărat valoroase. Atenție, valoarea este prezentată strict metaforic. Nu sugerăm să-ți cumperi un obiect în loc de cinci cu aceeași sumă de bani la dispoziție. Mai degrabă, îți spunem să admiri toate „operele de artă” pe care le întâlnești și în loc să cumperi bazându-te pe întrebarea: „ce îmi lipsește din colecția mea?”, să te întrebi: „Ce îmi place și ce apreciez cu adevărat?”

2. Așteaptă și observă

Acesta este probabil unul dintre cele mai grele metode de urmat pentru a scăpa de shoppingul compulsiv. Așteptarea sau răbdarea nu este punctul forte al oamenilor, în general. Cu toate acestea, fă un mic efort astăzi pentru a-ți fi mai bine mâine.

Gândește-te că lucrul pe care dorești să ți-l cumperi acum va fi probabil disponibil și luna viitoare. Așteaptă 30 de zile pentru orice achiziție și vezi dacă este încă la fel de necesar sau atrăgător. Atenție: rareori este.

3. Cumpără-l pe hârtie

S-ar putea să ți se pară ciudată această metodă, dar funcționează!

Poartă cu tine un caiet mic și ori de câte ori te gândești să cumperi ceva, notează ce este și cât costă. Fă acest lucru timp de 30 de zile și vezi câți bani ai fi economisit. Dacă vrei să duci acest lucru un pas mai departe, pune banii deoparte pentru fiecare achiziție pe care nu o faci. La finalul lunii vei fi surprins de suma acumulată. Probabil chiria va fi acoperită lejer doar din acest joc sau poate chiar ai strâns suficiente economii pentru o călătorie în străinătate. Încearcă și vezi unde ajungi.

4. Stabilește o politică de cadouri

Dacă folosești des scuza: „Nu cumpăr pentru mine. Sunt doar cadouri.” – avem o soluție și pentru asta. Implementează o politică de cadouri. Discută cu prietenii și familia și găsiți împreună o modalitate de a reduce schimbul de cadouri. Sugerează ceva nou, de pildă planificați o călătorie comună în locul lucrurilor materiale. Sau organizați o seară de jocuri cu bunătăți. Vei constata că acele momente sunt mult mai valoroase decât orice obiect fără viață.

5. Încercă o interdicție de cumpărături

Probabil cel mai dur sfat menit să te scape de shoppingul compulsiv, însă cu siguranță eficient. De ce? Este mai ușor să recunoști comportamentele și tiparele obiceiurilor tale de cumpărături atunci când te desprinzi de ele pentru o vreme. Provoacă-te să nu cumperi nimic timp de o lună! De regulă, provocarea este mai eficientă decât interdicția simplă.

6. Fii sincer

Ce-ți spui după fiecare sesiune de cumpărături? Ia-ți timp de analiză. Observă ce gândești cu adevărat despre tine. Nimic din ce cumperi nu te va face o persoană mai bună. Prin urmare, caută să vezi ce se ascunde dincolo de acest obicei. În cazul în care ți se pare prea greu sau te blochezi adesea în proces, cere fără rușine sfatul unui terapeut. El te va ajuta să ajungi la răspunsul salvator.

7. Sistemul de prieteni

„Unde sunt mulți, puterea crește!” – nu? Fă echipă cu un prieten sau un membru al familiei căruia îi place să facă cumpărături. Ori de câte ori ești pe cale să faci o achiziție de impuls, sună-ți prietenul și discută despre ea. Cu toții avem nevoie de puțin ajutor uneori. Nu este un gest de slăbiciune, din contră! Este cel mai important pas spre îmbunătățirea obiceiurilor mai puțin sănătoase.