Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 6)

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 6)

Iată că am ajuns la final cu această rubrică. Îți mulțumim că ai rămas fidel și sperăm că sfaturile și pași prezentați de noi ți-au fost de ajutor. În continuare vom detalia ultima etapă din implementarea planului financiar personal și bonus, câteva lucruri suplimentare ce merită luate în considerare. Ești gata să treci la acțiune? Adună-ți toate materialele în jurul tău și să începem.

Cum să-ți faci un plan financiar personal (Partea 6): Examinează și revizuiește planul financiar

Gândește-te la planul tău financiar ca la un document de lucru. Planificarea financiară personală este un proces. Viața se schimbă și va trebui să îți actualizezi planul în timp, pe măsură ce circumstanțele și obiectivele tale se schimbă. Nu-ți face griji, cu timpul vine și experiența, iar timpul alocat hârțogăraiei nu va mai fi așa lung.

Pune-ți în agendă revizuirea obiectivelor financiare anual. Dacă descoperi că circumstanțele vieții tale se schimbă rapid (ca student, de exemplu), poți alege să revizuiești aceste obiective la fiecare 6 luni. Dacă viața ta tinde să fie mai stabilă (de exemplu, ca un adult care se cuibărește în zona de confort), ai putea planifica o revizuire anuală.

Discută cu partenerul tău planul financiar. Dacă ești deja într-o relație stabilă, sperăm că ați urmat acest proces împreună. Atunci când îți iei angajamentul în relație, discuțiile financiare ar trebui să facă parte din conversația obișnuită.

Sfaturi BONUS:

  • Achiziționează un software personal de planificare financiară pentru ajutor automat la organizarea și scrierea planului financiar. Un exemplu foarte util și convenabil din punct de vedere calitate, preț, funcționalitate, în această etapă a ta, este SAGA. Dacă ești antreprenor, iar firma ta avansează, va fi cu atât mai util.
  • Solicită sfatul unui planificator financiar profesionist dacă ai nevoie de ajutor pentru a decide între diferite variante de investiții. Nu sta mult pe gânduri, noi îți spunem că discuția cu un profesionist este o investiție, nu o cheltuială.
  • Educă-te. Citește cărți, articole din ziare, reviste financiare și reviste web care se concentrează pe finanțe și economie. Urmărește știrile și discută cu oameni cu experiență în planificarea financiară personală. Cu cât cunoaști mai multe despre chestiuni financiare, cu atât vei fi mai capabil să îți planifici viitoarea bunăstare financiară.

Atenție: Nu uita să ți cont de inflație atunci când calculezi cifrele pentru bugetul tău și cheltuielile estimate.