De ce unii oameni îmbătrânesc frumos în timp ce alții nu? Răspunsul stă, parțial, în rezistența fizică a unei persoane.
Rezistența este capacitatea unui obiect de a reveni la o formă sau o poziție inițială după ce a fost îndoit, comprimat sau întins. Aplicată oamenilor, acastă definiție oferă un indiciu cu privire la motivul pentru care unii se recuperează mai rapid după o boală sau după o leziune. Rezistența nu este altceva decât propria marjă de eroare în viață. Cu cât o marjă de eroare este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să apară ceva catastrofal.
Ce trebuie să faci pentru a-ți îmbunătății rezistența fizică?
1. Activitate regulată
Oamenii sunt proiectați să fie mobili și activi. Cu cât suntem mai puțin activi, cu atât devenim mai nesănătoși. Cercetări destul de recente au arătat că inactivitatea în timpul zilei de două ore sau mai mult este un predictor major al evenimentelor cardiovasculare precoce, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
A rămâne activ nu este același lucru cu a face exerciții. Cu toții trebuie să ne mișcăm mai mult. Chiar și mersul pe jos mai mult poate ajuta la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și rezistență la insulină. Creșterea activității în timpul zilei este importantă. Scopul tău ar trebui să fie să faci cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate.
2. Forța fizică
Menținerea forței și/sau câștigarea puterii este o componentă critică pentru îmbunătățirea rezistenței fizice. A fi mai puternic, precum și procesul de obținere a acestei forțe, ne protejează aproape împotriva tuturor bolilor și afecțiunilor cunoscute. Este un factor de bază, fundamental pentru o viață sănătoasă. Fără o forță adecvată, puteți pierde mobilitatea independentă foarte rapid. Aceasta este direct corelată cu o scădere a rezistenței. Dacă ai mai multă forță, atunci poți funcționa mai ușor în viața de zi cu zi.
A fi mai puternic înseamnă să ai o capacitate a corpului de a rezista stresului fizic semnificativ mai mare. Acesta este motivul pentru care antrenamentul de forță este o componentă critică și indispensabilă pentru construirea rezistenței fizice. Dar și a rezistenței mentale, deoarece îți înveți corpul și mintea cum să se concentreze și să depășească sarcinile dificile. Cercetările privind antrenamentul de forță sunt foarte clare. Este sigur pentru oricine, la orice vârstă. Niciodată nu este prea târziu pentru a începe. A face această schimbare ar putea fi cel mai important lucru pe care îl faci pentru a te asigura că maximizezi capacitatea fizică a corpului tău de a îmbătrâni frumos.
3. Mobilitatea și raza de mișcare
O articulație trebuie să treacă prin raza de mișcare completă zilnic pentru a rămâne sănătoasă. Fără completarea ei, un fluid, bogat în nutrienți și lubrifiant intern, cunoscut sub numele de lichid sinovial, nu poate circula și acoperi suprafața articulației în mod corespunzător. În timp, acest lucru va duce la rigiditate, disfuncție și deteriorare a articulațiilor, cum ar fi artrita. Prin urmare, menținerea mobilității și flexibilității adecvate este importantă pentru a îmbunătăți rezistența fizică.
4. Somnul de calitate
Calitatea somnului este un factor critic al unei vieți sănătoase. Avem numeroase procese corporale care necesită o calitate adecvată a somnului pentru a avea loc. Corpul tău are nevoie de timpul potrivit în fiecare fază a somnului, inclusiv mișcarea rapidă a ochilor și somnul profund. Dormi atât cât îți spune corpul tău.
Ceea ce mănânci și nutrienții pe care îi pui în corpul tău contează. Există o controversă continuă cu privire la care este „cea mai bună” dietă. Cea mai bună dietă poate fi de fapt mai nuanțată decât credem noi. Pe măsură ce aflăm mai multe despre fiziologia umană și epigenetică, se pare că există o varietate de opțiuni alimentare care pot fi foarte sănătoase. Acestea variază de la o persoană la alta. Pentru marea majoritate a oamenilor, consumul de mai multe legume proaspete și porții sănătoase de carne sau proteine (evitând în același timp alimentele și cerealele procesate) este cu siguranță un pas în direcția cea bună. Nu se poate menține rezistența fizică cu un aport nutrițional scăzut.
În concluzie, trebuie să recunoaștem că rezistența la oameni nu este doar o caracteristică fizică. Este compusă din caracteristici emoționale (psihologice), mentale (cognitive), sociale (relații) și spirituale. Fiecare caracteristică a rezistenței umane are un impact asupra celorlalte. Înțelegerea interacțiunii dintre cele cinci strategii diferite ajută la înțelegerea adevăratei rezistențe a unei persoane. Optimizarea acestor cinci caracteristici este cheia rezistenței și, eventual, cheia îmbătrânirii frumoase!