Probabil că te-ai săturat să ți se dea sfaturi despre cum să-ți sporești productivitatea. În loc să îți concentrezi toată energia pe a fi cel mai bun la birou, ce-ar fi dacă ți-ai optimiza timpul liber. S-ar putea să fi surprins de beneficiile pe care le aduce această schimbare de perspectivă.
Maximizează-ți timpul liber
Concentrează-te pe rafinarea modului în care te reîncarci. Petreceți pauzele în moduri care să îți hrănească sănătatea mentală și bunăstarea fizică. În loc să stai întins pe canapea, cu ochii în telefon, fii eficient și mai cu seamă, responsabil.
Știm cu toții că luarea de pauze este necesară pentru a ne îmbunătăți productivitatea și a ne ascuții abilitățile. Așadar, cum să profiți la maximum de pauze pentru a-ți umple rezervorul?
Fiecare se bucură de timpul liber în mod diferit. Pentru unii, să-și petreacă ore întregi citind o carte sau vizionând serialele lor preferate de televiziune este singura modalitate prin care se simt reîncărcați. Pentru alții, petrecerea timpului socializând sau făcând o plimbare lungă este tot ce contează. Cu toate acestea, există unele adevăruri universale (sau fapte științifice) pe care le poți aplica pauzelor în general. Dacă vrei să fii sigur că reîncepi munca cu bateriile încărcate, ai în vedere următoarele două aspecte:
Fii una cu natura
În primul rând, știm că petrecerea timpului în natură ne face să ne simțim mai bine. Julia Baird explorează acest lucru în cartea sa, Phosphorescence:
„Când suntem expuși la lumina soarelui, copaci, apă sau chiar la vederea frunzelor verzi, devenim mai fericiți, mai sănătoși și mai puternici”.
Natura ne face să ne simțim mai puțin stresați, mai energici și ne ajută să ne creștem bunăstarea mentală. Fie că faci o plimbare în jurul blocului în timpul pauzei de prânz, fie că plănuiești mai multe excursii de camping sau chiar faci efortul de a merge la plajă mai des, petrecând mai mult timp în natură îți va îmbunătăți concentrarea, moralul și atitudinea generală față de muncă. Este știință! Testează și observă ce se întâmplă.
Fii prezent
Un alt obicei sănătos pe care trebuie să-l faci în timpul liber de la serviciu (poate dimineața, când te trezești sau seara, când te relaxezi) este conștientizarea. Sau dacă ești constrâns de timp, poți chiar să exersezi conștientizarea în trepte mici în timpul zilei de lucru. Prin conștientizare, ne referim la trăirea momentului prezent și doar atât. Dacă mănânci o gustare, savureaz-o din plin concentrându-te doar asupra ei. Sau dacă privești cerul, nu lăsa alte imagini să-ți treacă prin minte. Fii doar tu cu cerul!
Crearea de obiceiuri sănătoase, cum ar fi conștientizarea sau să-ți petreci timpul liber în natură, te va ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării generale, precum și sănătatea fizică. Umplând rezervorul în afara serviciului și implementând activități sănătoase precum acestea în timpul liber, veți fi mai puțin probabil să fiți victima epuizării, stresului sau anxietății.