Probabil ai văzut sau ai auzit de oameni care au trăit peste 100 de ani. Îți dorești și tu să ai o viață lungă, însă nu crezi că este posibil. Alegi să spui că tu nu ești suficient de norocos pentru a ajunge în papucii lor. Până la urmă, dacă mama natură nu i-a favorizat, cum altfel ar fi putut ei ajunge să trăiască un secol? Află că norocul nu are treabă cu longevitatea. Persoanele care au prins în medie vârsta de 99,6 ani s-au născut și au crescut în zonele albastre ale lumii.
Ce sunt zonele albastre?
Pe planetă, oamenii de știință au identificat cinci regiuni în care populația are de regulă viață lungă. Ce înseamnă asta? Locuitorii acelor zone, denumite albastre au o vârstă medie de aproape 100 de ani. Pare imposibil, însă este real.
Fascinant este faptul că aceste teritorii nu sunt grupate într-un singur loc. Zonele albastre se întind pe întreaga planetă, ceea ce demonstrează că omul poate duce o viață lungă și fericită oriunde. Exact! Chiar și în România poți ajunge la 100 de ani.
Cele 5 zone albastre sunt:
- Sardinia, Italia
- Okinawa, Japonia
- Peninsula Nicoya, Costa Rica
- Ikaria, Grecia
- Loma Linda, California
Ce se întâmplă diferit în zonele albastre?
Unicul lucru care te diferențiază de un locuitor din aceste zone sunt obiceiurile. De ce spunem asta? Majoritatea oamenilor din țara noastră nu știu să trăiască fain și simplu. Poate crezi că banii au o legătură strânsă cu a trăi sănătos, însă nu este așa. Oamenii din zonele albastre o pot dovedii. Aceștia au la bază un set de nouă obiceiuri care practicate împreună cresc longevitatea, sănătatea și fericirea. Te anunțăm de pe acum că banii sau alergatul după avere nu se află în listă.
Dana Sota, invitată în podcastul Fain&Simplu, a povestit alturi de Mihai Morar despre aceste zone albastre. Aceasta a înțeles că adevărata frumusețe stă în echilibru. Pe lângă grija față de exterior, este necesar să avem atenție și pentru ce se află în interior.
Mintea, trupul și sufletul trebuie să fie în armonie dacă ne dorim să trăim o viață lungă și memorabilă.
Tot în cadrul discuției, aceasta a recunoscut că încearcă să adopte cât mai mult dintre obiceiurile oamenilor de acolo.
„Este vorbe despre alimentație, marea majoritate a locuitorilor zonelor ăstora mănâncă mai degrabă vegetarian. Un alt numitor comun ar fi mișcarea, mișcarea zilnică, mulți pași, multă plimbare, nimic forțat, nimic peste măsură. 4 din cele 5 zone sunt la mare și la soare, iarăși se pare că, contează foarte mult. Apoi comunitatea, Mihai. Este vorba de comunitate.„ – Dana Sota
„Dar ce trebuie să fac mai exact?” – la asta te-ai gândit, nu? Oamenii de știință au găsit nouă numitori comuni între locuitorii celor cinci zone albastre. Obiceiuri sănătoase care practicate împreună pe o perioadă de timp semnificativă, cresc calitatea vieții și astfel tu trăiești mai mult.
9 obiceiuri care promit longevitatea
1. Mișcă-te
Nu vorbim de alergatul la maraton sau de mutatul în sala de fitness. Cei mai longevivi oameni din lume fac zilnic mișcare ușoară. Ce înseamnă asta? Dacă vrei să ajungi la 100 de ani fără probleme atunci plimbă-te mai des, grădinărește sau fă treburi casnice.
2. Scop
Gândește-te la întrebarea asta: „De ce mă trezesc dimineața?”. Să știi care este scopul tău în viață aduce până la șapte ani în plus de speranță de viață. Nu pune presiune pe tine, dacă mintea ta refuză să-ți ofere un răspuns. Ai răbdare și ascultă-ți corpul. Inima îți va spune ce cauți, când te aștepți mai puțin.
3. Găsește-ți propria rutină antistres
Credeai că oamenii din zonele albastre nu au parte de stres? Te-ai înșelat. Și aceștia se confruntă cu stări de agitație și neliniște, dar aleg să nu rămână blocați acolo. Pentru ei, eliberarea de stres face parte din rutina zilnică. Okinawenii își iau câteva minute în fiecare zi pentru a se gândii la strămoșii lor. Adventiștii se roagă, ikarienii trag un pui de somn, iar sardinii au „happy hour”.
Dacă nu ai deja în rutina ta o modalitate prin care să dai afară stresul, încearcă mandala sau journalingul. Două activități simple, pe care le poți face dimineața sau seara și care îți vor schimba viața.
4. Regula 80%
Oamenii din zonele albastre se ridică de la masă atunci când stomacul lor este plin în proporție de 80%. Diferența de 20% dintre a fi sătul sau a nu-ți fi foame, face diferența în a câștiga sau pierde kilograme. Mic dejun, prânz sau cină, orice masă din zi se termină când ating acest procent.
5. Plante, plante, plante
Fasolea, soia sau lintea sunt nelipsite din alimentația locuitorilor din zonele albastre. Carnea, în special cea de porc, se consumă în medie doar de cinci ori pe lună. Dacă ești curios în ce cantitate, află că în farfurie își pun aproximativ dimensiunea unui pachet de cărți.
6. Vin
Probabil ești surprins să vezi alcool în listă, însă cei mai longevivi oameni consumă vin moderat și regulat. Atenție! Regulat nu înseamnă să bei până nu mai poți în fiecare sâmbătă seară. Trucul este să bei unul sau două pahare de vin pe zi alături de mâncare.
7. Comunitatea
În urma studiilor s-a constatat că oamenii care au trecut de 100 de ani au făcut parte din grupuri. Mai exact, au fost membrii unei comunități bazate în special pe credință. Să te vezi cu oameni dragi de patru ori pe lună crește speranța de viață cu 4 -14 ani.
8. Cei dragi pe primul loc
Cetățenii din zonele albastre țin foarte mult la familie. Aceștia investesc timp și dragoste în rudele lor apropiate, fapt ce scade rata de îmbolnăvire și mortalitate. Cercetătorii spun că viața ta poate fi mai lungă cu 3 ani dacă alegi să menții vie relația cu familia. Asta înseamnă să te vezi și să vorbești regulat cu părinții, bunicii și frații. Când i-ai sunat ultima dată pe ai tăi? Dacă a trecut mai bine de două săptămâni, este cazul să pui mâna pe telefon.
9. Anturaj sănătos
Regula conform căreia ești media celor cinci oameni cu care te întâlnești rămâne în picioare. Cei mai longevivi oameni din lume au ales să petreacă timp cu oameni de calitate. Au investit timp și atenție în crearea unor legături strânse cu minim cinci oameni.
Se spune că fumatul, obezitatea, fericirea și singurătatea sunt contagioase.
Așadar, oamenii din zonele albastre au avut grijă ca cercul lor strâns de apropiați să aibă un comportament sănătos. Tu cu cine îți petreci timpul? Ai observat că le-ai preluat din obiceiuri? Uită-te mai atent în jurul tău, poate n-ar strica să faci puțină ordine.
Acum că ai aflat secretul, poți începe o viață nouă!