Sfaturi de nutriție pentru un trai de 100 de ani

Cum să mănânci pentru un trai de 100 de ani

Longevitatea este una dintre cele mai puternice dorințe ale majorității oamenilor. Dacă este și a ta, probabil te-ai întrebat cum să îți îndeplinești această dorință? Avem noi câteva idei despre asta. Citește articolul în continuare pentru a afla cum să ai parte de un trai de 100 de ani.

Sfaturi de nutriție pentru un trai de 100 de ani

Autorul Dan Buettner a decis să meargă direct la sursă. Lucrând cu National Geographic și National Institute on Aging, el a identificat zonele lumii în care oamenii trăiesc cel mai mult și cel mai sănătos. Vorbim de: Sardinia, Italia, Okinawa, Japonia și Loma Linda.

El au numit aceste poziționări geografice „zone albastre”. Apoi au început să descopere ce aveau în comun acele populații.

Oamenii din zonele albastre sunt activi în mod natural pe tot parcursul zilei, au conexiuni semnificative în comunitatea lor și simt un scop.

Dar și dietele lor au lucruri în comun, conform cărții sale de bucate The Blue Zones Kitchen. Iată câteva dintre modalitățile prin care poți face ca dieta lor pentru un trai de 100 de ani să funcționeze și pentru sănătatea ta:

Mănâncă fasole

Oamenii din zonele albastre mănâncă fasole în mod regulat – cel puțin o jumătate de cană în fiecare zi. Fasolea (cum ar fi neagră, garbanzo și albă) este o sursă ieftină de proteine pe bază de plante și este încărcată cu fibre. Un nutrient care este asociat cu un risc mai mic de îmbolnăvire și bun pentru sănătatea intestinului.

Include legume crucifere în meniu

Broccoli, conopida și varza conțin compuși naturali care sunt buni pentru inima ta și ajută la prevenirea unor tipuri de cancer. Pentru că sunt de tip preventiv. Legumele crucifere sunt unele din cele mai importante alimente care pot asigura un trai de 100 de ani.

Gustare cu nuci

Centenarii din zona albastră mănâncă aproximativ 2 uncii de nuci pe zi – adică aproximativ doi pumni mici. Poți varia tipurile de nuci pe care le mănânci. Spre exemplu: fistic, caju și migdale – pentru a obține o gamă largă de beneficii. În plus, alunele sunt o alegere deosebit de economică.

Cum să mănânci pentru un trai de 100 de ani?
Cum să mănânci pentru un trai de 100 de ani?

Bea mai ales apă

Deși oamenii din zonele albastre beau și băuturi precum ceaiul și cafeaua, cea mai mare parte a hidratării tale ar trebui să provină din apă. Băuturile precum sifonul sunt sursa nr. 1 de zahăr adăugat pentru majoritatea adulților – și majoritatea băuturilor cu zahăr sunt oricum lipsite de alți nutrienți. Deși vinul roșu este popular în unele zone albastre, autorii notează că nu ar trebui să începi să-l bei dacă nu ai făcut-o deja.

Mai puțin zahăr

Oamenii din zonele albastre, în loc să consume alimente și băuturi dulci pe tot parcursul zilei, ei tind să mănânce zahăr „intenționat” pentru ocazii speciale.

Multe mese fără carne

În zonele albastre, carnea nu este piesa centrală a mesei. Este mai mult o garnitură sau o modalitate de a spori aroma în rețete. Mâncărurile lor sunt în mare parte pe bază de plante, iar fasolea este adesea principala sursă de proteine (sau tofu în Okinawa, Japonia).

Arată-ți recunoștință și mănâncă alături de cei dragi

Acordă-ți un moment pentru a-ți arăta recunoștința înainte de masă – și, în mod ideal, bucură-te de mese în compania familiei și a prietenilor. Având un trai de 100 de ani vei reuși să te bucuri mai mult de astfel de momente.