5.000, 8.000 sau 10.000 de pași pe zi? De câți ai nevoie de fapt

În ultimii ani, datorită gadgeturilor tot mai performante, oamenii au ajuns să acorde o mai mare importnață mișcării. Chiar dacă mersul la sală nu este pentru tine, probabil ai la îndemână un ecram pe care-l verifici zilnic pentru a-ți urmării numărul de pași. În general, auzim în jur strigându-se “am făcut 10.000 de pași pe zi” – dar ce înseamnă asta? Care sunt beneficiile și mai cu seamă, este un “must” de bifat?

De câți pași pe zi avem nevoie pentru o viață sănătoasă

De câți pași avem nevoie zilnic pentru o viață sănătoasă?

Avem suficiente cercetări asupra pașilor în acest moment pentru a observa anumite tendințe.

Numărul magic pe care îl auzim tot timpul, 10.000 de pași pe zi, s-a dovedit a nu fii chiar o țintă obligatorie. Nu trebuie să ajungi neapărat la acest număr pentru a te bucura de beneficiile mersului pe jos. De fapt, studiile arată că există o mulțime de beneficii și la cantități mult mai mici.

Notă: Dacă ai tendința să fii sedentar, mai mult decât un om activ, orice pas în plus aduce beneficii. Aruncă un ochi și peste următoarele două articole, s-ar putea să-ți fie de ajutor:

În timp ce un număr mai mare de pași este într-adevăr asociat cu mai multe beneficii, există un moment în care lucrurile încep să se stabilească și îmbunătățirile devin mult mai puțin semnificative.

Așadar, având în vedere asta, câți pași pe zi ar trebui sa faci?

5.000, 8.000 sau 10.000 de pași pe zi? De câți ai nevoie de fapt

Cercetătotii recomandă:

– 7.000 de pași pe zi ar fi un minim solid de urmărit

– 8.000 – 10.000 de pași pe zi este probabil intervalul ideal pentru maximizarea beneficiilor pentru sănătate

Ce înseamnă asta exact?

  • Dacă faci o medie de 8.000 – 10.000 de pași pe zi, felicitări! Ești în intervalul ideal și probabil că nu trebuie să încerci să obții mai mult decât atât (cu excepția cazului în care avi nevoi sau preferințe specifice pentru a face acest lucru). Ține-o tot așa!
  • Înregistrezi în medie 7.000 – 8.000? Felicitări! Atingi numărul minim ideal, ce este grozav. Continuă și vezi dacă poți intra în intervalul 8.000 – 10.000.
  • În cazul în care faci cu mult mai puțin de 7.000 de pași pe zi, ar trebui să te concentrezi să faci mai mulți. Studiile arată că creșterea numărului de pași cu 1.000 oferă beneficii pentru sănătate. Apoi, încearcă să lucrezi treptat până la 7.000, progresând în trepte de 500 de pași în timp (adică obții 4.500 după câteva săptămâni, apoi 5.000 după alte câteva săptămâni și așa mai departe).
  • Dacă faci mai mult de 10.000, felicitări! Sunt o mulțime de pași și, dacă reușești să susții asta fără probleme, e minunat! Totuși, nu este ceva pentru care oamenii trebuie să se străduiască. Cercetările arată că beneficiile pentru sănătate încep să se stabilească destul de mult în acest moment. Așa că, dacă nu obții în mod natural atât de mulți sau dacă ai nevoi specifice care o justifică, 8.000 – 10.000 de pași pe zi sunt perfecți pentru majoritatea oamenilor.