Cum să faci față nesiguranțelor – 5 căi de urmat

A face față nesiguranțelor

Voi avea cu ce să-mi plătesc chiria luna viitoare? Îmi voi găsi sufletul pereche? Voi reuși oare să fac bani din pasiunea mea? Acestea sunt doar câteava întrebări care denotă incertitudine. A face față nesiguranțelor din viața noastră poate provoca stres și anxietate.

Un lucru este cert, nu putem controla totul în jur! Putem însă controla reacțiile pe care le avem. Cu alte cuvinte, nu vom avea întotdeauna control asupra consecințelor. Trebuie să ne educăm emoțiile și gândurile pentru a controla răspunsul.

Iată cinci căi pentru a face față nesiguranțelor:

Dă-i drumul

Primul pas este să accepți ce nu poți controla. Așa cum am menționat anterior, nimeni nu poate stăpâni totul în jur. Indiferent cât stai să analizezi, nimeni și nimic nu-ți va garanta reușita. Astfel, trebuie să acorzi o atenție deosebită „credințelor iceberg”.

Acestea din urmă sunt acele presupuneri adânc înrădăcinate pe care le avem despre lume. „Nu ar trebui să fiu niciodată nesigur” sau „Totul trebuie să rămână neschimbat” sunt doar două exemple. Tom Corboy, terapeut autorizat, sugerează înlocuirea lor cu una mai deschisă și mai realistă.

Nesiguranța este mai puțin decât ideală, însă este acceptabilă și tolerantă.”

Caută partea plină a paharului

Adesea oamenii tind să exagereze. Astfel, ne imaginăm cele mai urâte scenarii. Dacă avem de mers într-un anumit loc, unde nu cunoaștem pe nimeni, ne spunem că va fi rău. Ne lăsăm mintea să creeze cel mai negru scenariu, fără să clipim.

Acest fapt duce la multă anxietate sau poate atrage eșecul. Încearcă să cauți altă perspectivă. Folosește puterea gândului în favoarea ta! Imaginează-ți cel mai bun lucru care se poate întâmpla. Cum te simți acum?

Acest joc simplu îți va aduce multă liniște, un calm pe care îl poți folosi în favoarea ta. Cu mintea limpede vei lua cele mai bune decizii și îți vei crește șansele de reușită.

Analizează

Îți amintești o situație care te-a făcut să simți nesiguranță? Cât de neagră a fost de fapt? Avem tendința să uităm nesiguranța din trecut. Ne trezim spunând că totul era mai sigur atunci. Cu toate acestea, nesiguranța a fost prezentă, la fel cum este și acum. Fă-ți timp de analiză. Descoperă ce te-a ajutat în acel moment.

Continuă să te miști

Nesiguranța în doze mici poate fi sănătoasă. Aceasta îți poate aduce un strop în plus de energie și te poate motiva să acționezi. Însă, atunci când aceasta te face prea anxios, efectul este total opus.

Când simți dorința de a evita viitorul, amintește-ți că există consecințe și pentru asta. Fie că alegi să te miști sau să rămâi pe loc, acțiunea ta va avea urmări. Nu poți știi dacă vor fi bune sau rele. Cu toate acestea, indiferent ce cale alegi, ceva se va întâmpla.

Descoperă toate posibilitățile

Când îți cumperi o agendă, prima pagină este mereu goală. Probabil că îți place să te uiți la file când o deschizi. Îți dorești să vezi dacă are desene sau texte printate. Cel mai probabil asta vrei să faci și în viață. Să arunci un ochi în viitor. Însă, în acest caz, nu este posibil.

Ce poți face în schimb, este să vezi viața ca pe o agendă nouă. Să privești fiecare zi ca pe o filă albă. Tu alegi ce scrii, cât scrii și când scrii pe ea. La fel cum în realitate, tot tu alegi ce să faci cu timpul tău. Fă-l să conteze!

Gânduri de final

Acestea au fost cele cinci căi de urmat pentru a face față nesiguranțelor. Acum, ai la îndemână cinci teme de gândire. Când teama se face simțită, gândește-te la ce tocmai ai citit. Nu uita că toți trecem prin asta la un moment dat. Nu ești singur! Poți oricând să discuți cu cineva despre asta.

Un lucru care te poate ajuta este să ții un jurnal. Scrie zilnic tot ce te sperie.

Nesiguranța este mereu în viitor. Rămâi în prezent.