5 moduri prin care îți poți transforma relația cu alimentele, pentru un corp mai sănătos

sursă foto: unsplash.com

Într-un ritm de viață alert și un program aglomerat, poate fi usor să uiți că mâncatul este o activitate importantă de bifat de pe lista de lucruri de făcut în fiecare zi. Pe fondul programului încărcat, putem uita că mâncatul este o cauză pentru care merită să pui stop celorlalte activități. Realitatea este că a mânca nu este o corvoadă. Avem o relație de lungă durată cu mâncarea. Și, ca toate relațiile, vrem să fie una sănătoasă.

Într-o relație alimentară sănătoasă, avem un cuvânt de spus în privința alimentelor pe care le consumăm, nu invers. Este natural și normal să cedezi poftelor în timp ce faci alegeri conștiente și centrate pe nutrienți, care oferă corpului nostru ceea ce are nevoie pentru a se dezvoltă. Pentru asta însă trebuie să ai un raport diferit față de alimente.

5 moduri prin care îți poți transforma relația cu alimentele

Gestionarea poftelor

Mai devreme sau mai târziu toți ne-am lovit de acest zid greu de dărmat, mai ales când trecem prin circumstanțe externe precum stresul. De fapt, cercetările clinice au demonstrat că există o legătură strânsă între nivelurile mai ridicate de cortizol (hormonul stresului) și gustarea că răspuns la luptele zilnice. Și, ajungem din păcate să nu mai distingem foamea de emoțiile noastre este. Acest proces este, de fapt,  piatră de temelie pentru a ne transformă relația cu mâncarea.

Practică mindful eating

Mindful eating a devenit piatră de temelie a remedierii unei relații proaste cu mâncarea. Acesta e un model de viață în cadrul căruia  mâncăm conștient, responsabil, informat, gândind valoarea mâncării…..și nu ne lăsăm pradă “ mâncatului pe pilot automat “ în care luăm la întâmplare “ ceva de mâncare “ .

Recunoașterea emoțiilor, a legăturii cu excesele alimentare și diferența dintre a mânca de foame și a mânca pentru a ne liniști , pentru a elimina stres-ul sau oboseală poate fi un pas important în stilul de viață sănătos. În plus, va poate ajută să identificați motivele alegerilor alimentare.

Nu mai număra caloriile

O alimentație sănătoasă se asigura prin diversitatea alimentelor, consumul moderat, fără a depăși nevoile energetice ale organismului Numărarea caloriilor nu echivalează cu a fi sănătos. O persoană nu poate mânca doar cheeseburgeri, de exemplu, și să rămână în limita să zilnică de calorii. Acea persoană nu ar obține nici un nutrient pe care celulele sale ar putea să le folosească pentru energie, ci doar ar reuși să fie contaminată cu substanțe cancerigene și alți toxici industriali care dăunează celulelor.

Adoptă o nutriție completă bogată în legume verzi, cereale integrale, leguminoase și ciuperci.

Postește periodic. Postul este esențial pentru vindecarea și detoxifierea organismului.

Află mai multe și despre Lucuma: superalimentul care înlocuiește zahărul

Conectează-te cu corpul tău

Este un pas esențial din cele 5 moduri prin care îți poți transforma relația cu alimentele. Fie că este vorba de mers pe jos, yoga sau ridicarea de greutăți, găsește o modalitate care ți se pare potrivită de a te deschide către corpul tău într-un mod iubitor. Aspectul fizic al mișcării corpului va va stimula un sentiment de apreciere și încredere pe care nu o puteți obține în alt mod.

Și ascultă-ți corpul. Dacă ai nevoie de o pauză de la exerciții sau de un pui de somn, permite-ți să faci asta, fără a simți vină.

Descoperă ce-ți lipșeste

Mâncarea este folosită în atât de multe feluri. Ne limităm pentru a ne oferi un sentiment de control. Mâncăm pentru a umple un gol. Exagerăm pentru că am fost privați de anumite lucruri. Floseste însă mâncarea pentru a umple un gol. Începe să te gândești ce este, de fapt, acel vid.

Ai nevoie de mai multă acceptare, sprijin, iubire de sine, odihnă, aventură, joacă, libertate, onestitate, productivitate sau scop? Ce lipsește cu adevărat… nu este întotdeauna vorba despre mâncare.