Psihologia inversă: ce este, care sunt semnele și unde o poți folosi

Psihologia inversă: ce este, care sunt semnele și unde o poți folosi

Probabil, psihologia inversă nu-ți este străină. Ai folosit-o la un moment dat, voluntar sau involuntar, pentru a obține ceva. În mare, știi ce presupune: spui sau faci ceva pe dos, pentru ca persoana cu care ești să facă sau să spună ce vrei tu. Corect! Dacă vrei să ai o imagine mai clară și mai amplă asupra subiectului, poți citi în continuare.

Ce este psihologia inversă?

Psihologia inversă este o strategie pe care foarte mulți oameni o folosesc pentru a schimba o situație în avantajul lor.

Când adevărata ta intenție este diferită de ceea ce îi ceri unei persoane să facă, folosești psihologia inversă. Rezultatul este că cealaltă persoană se comportă așa cum ți-ai dori cu adevărat, chiar dacă nu i-ai cerut asta direct. Cu alte cuvinte, influențezi deciza altcuiva prin simplul fapt de a-i spune ce nu vrei să se întâmple.

Psihologii folosesc termenul „auto-anticonformitate strategică” pentru a descrie psihologia inversă. Sună mai complicat decât este de fapt. În traducere, dacă cererea comunicată a unei persoane este în opoziție directă cu dorința lor reală acesta folosește psihologia inversă.

Cercetările din 2010 arată că auto-anticonformitatea strategică este o metodă eficientă de persuasiune care poate genera, de asemenea, un sentiment de reasigurare între indivizi.

Dacă te afli în postura celui influențat, probabil vei simți un soi de emoție negativă la adresa interlocutorului tău. Cu toate acestea, răspunsul tău automat, bazat pe emoții va fi acela de care cealaltă persoană avea nevoie să audă/vadă.

Psihologia inversă este o formă de manipulare. Cu toate acestea, în multe cazuri, tehnica poate produce un efect pozitiv. De exemplu, atunci când este utilizată cu copiii care nu vor să asculte sau să se conformeze regulilor, această strategie poate fi extrem de utilă.

Care sunt semnele psihologiei inverse?

Îți poți aminti când cineva a încercat să te determine să faci sau să spui ceva ce tu nu îți doreai, fiind indirect în acest sens? Cum te-a făcut să te simți?

Dacă părea că ești manipulat până la punctul în care servește interesele celeilalte persoane mai mult decât ale tale, este util să fii conștient de unele dintre semnele psihologiei inverse.

Iată câteva întrebări de luat în considerare data viitoare când te afli într-o situație potențial manipulativă:

  • Persoana pare mai relaxată și deschisă decât de obicei? Este aceasta posibil o încercare de a te face să ai încredere în ea?
  • Este exagerat de negativ în legătură cu ceva pentru a obține o reacție puternică din partea ta?
  • Solicitarea lui a devenit atât de persistentă încât te simți obligat să faci exact opusul a ceea ce ți se cere să faci?
  • Rezultatul răspunsului tău aduce un mai mare beneficiu celeilalte persoane decât ție?

Psihologia inversă în exemple

Psihologia inversă poate apărea în multe feluri și în multe domenii ale vieții. Aici sunt doar cateva exemple:

Marketing – Vânzări

Un exemplu obișnuit este un argument de vânzare ciudat sau extravagant, care îți vinde multe componente atrăgătoare pe care poate ai fi tentat să le cumperi dacă ți-ai putea permite. În schimb, ajungi să cumperi ceva mai puțin semnificativ de la agentul de vânzări, care, dacă ar folosi psihologia inversă, este exact ceea ce și-a dorit să faci. Dacă ai un buget limitat și nu intenționai să faci nicio achiziție suplimentară luna aceasta, atunci această formă de psihologie inversă a pus o presiune nedorită asupra finanțelor tale.

Vlad Irimia, cunoscut publicului larg drept Tata Vlad de la BUG Mafia, a spus indirect că psihologia inversă este una dintre strategiile de negociere folosite de celebra trupă pentru a obține remunerația dorită. Invitat în podcastul Fain & Simplu, acesta a vorbit, printre altele, despre modul în care BUG Mafia a ajus să fie cea mai bine plătită trupă din România.

„Modalitatea în care negociază BUG Mafia este complet atipică. Complet atipică. Nu se negociază așa cum o facem noi.

Dacă vine cineva cu un local despre care noi știm sigur că nu-și permite BUG Mafia I se spune din start: Nu-ți permiți, hai să nu ne pierdem timpul. Poate ți-ai permie să o faci doar ca un eveniment etalon, ca o treabă de branding, dar chiar și așa, nu-ți permiți.

Peste 3-4 luni când au avut timp să se convingă pe sine înșiși că-și permit și că au cum să-și facă treaba. Facem treabă.” – Vlad Irimia alias Tata Vlad de la BUG Mafia

O astfel de strategie și probabil multe altele mai complexe a dus la o creștere a veniturilor de la 7,5 RON, în anii de debut, la peste 20 000 EUR/show, astăzi.

„Prețul BUG Mafia, la momentul de față pornește de la 20 000 de euro în sus/show. Preferăm să facem 4 show-uri pe 20 000, decât să facem 40 de show-uri pe 2 000, ca principiu.” – Vlad Irimia

Dacă vrei să afli o adevarată lecție de viață și bussines spusă de cel care s-a ocupat de destinele BUG Mafia în mai multe etape, urmărește episodul 088 integral. S-ar putea să rămâi surprins de perspectivele pe care Tataee le are asupra vieții și a afacerilor în general.

Relația părinte-copil

Dacă un copil refuză să se îmbrace pentru școală dimineața, ai putea să-i spui că nu trebuie să o facă. Poți sublinia că va fi singurul copil din clasă care va sta totă ziua în pijamale.

Această abordare l-ar putea ajuta pe copil să vadă o nouă perspectivă și astfel să-și schimbe pijamaua cu haine obișnuite. Dacă nu vrea să fie în centrul atenției, această strategie se va dovedi extrem de eficientă.

Relații de cuplu

Folosirea psihologiei inverse într-o relație poate fi o pantă alunecoasă și trebuie abordată cu prudență.

De exemplu, partenerul tău insistă că nu își dorește un cadou de ziua de naștere, dar, în realitate, vrea. Pentru a-ți surprinde partenerul, îi cumperi oricum un cadou. După cum se dovedește ulterior, este ceea ce și-a dorit cu adevărat să faci.

Dacă partenerul tău continuă să-ți spună că nu dorește cadouri la fiecare zi de naștere, s-ar putea să nu-i mai cumperi. Această schimbare de atitudine din partea ta poate duce dezamăgirea partenerului, care de fapt își dorea în continuare o atenție.

Astfel de situații ar putea duce la furie, frustrare și resentimente în cuplu. Practic, zilele de naștere vor deveni mai degrabă un punct de dispută decât un motiv de sărbătoare. Așadar, ai grijă la cum tratezi astfel de momente. Propune o discuție sinceră pe subiect. Nimic nu este de judecat, nimic nu este fără rezolvare.