5 Semne de indisponibilitate emoțională

5 Semne de indisponibilitate emoțională

A fi indisponibil din punct de vedere emoțional poate arăta diferit în funcție de situație. Cu toate acestea există un element comun: frica față de emoții. O persoană care se confruntă cu indisponibilitate emoțională vede în experimentarea emoțiilor o adevărată provocare. Fie că este vorba de propriile sentimente și stări, fie că este vorba de trăirile altcuiva prezent, un om indisponibil din punct de vedere emoțional va căuta mereu modalități de a ieși din schemă.

5 Semne de indisponibilitate emoțională

1. Evită intimitatea

Împărtășirea celor mai profunde gânduri și sentimente este o decizie de ne luat în calcul pentru cineva care se confruntă cu indisponibilitate emoțională. Aceștia au o teamă puternică de a fi intimi emoțional cu cineva sau chiar cu ei înșiși.

Vulnerabilitatea nu este, din punctul lor de vedere, o calitate demnă de a fi fructificată. Prin urmare, relațiile acestor persoane nu sunt de regulă autentice. Pentru că sinceritatea lipsește din ecuație, fie chiar prin omisiune, nu putem spune că oamenii indisponibili emoțional sunt capabili de o relație sănătoasă.

Psihologii adaugă că lipsa afecțiunii fizice sau a contactului vizual ar putea fi, de asemenea, indicatori ai indisponibilității emoționale, deși aceasta nu este o regulă.

Când persoana iubită evită conversațiile sau situațiile intime, poate părea că nu are încredere în tine. Dar, în cele mai multe cazuri, nu este un lucru personal. Aceștia sunt pur și simplu obișnuiți să se bazeze pe ei înșiși și să fie autosuficienți.

2. Evită angajamentul

Angajamentul este adesea dificil pentru cineva care este indisponibil din punct de vedere emoțional.

De exemplu, ei pot amâna etichetarea relației tale romantice sau inițierea unui pas următor. Astfel că un semn de indisponibilitate emoțională ar putea fi amânarea mutării împreună sau lipsa propunerii în căsătorie.

Frica de angajament și teama de a se apropia prea mult sunt două semne comune ale indisponibilității emoționale atât la bărbați cât și femei.

Partenerii indisponibili din punct de vedere emoțional ar putea prefera să aibă relații ocazionale cu mai multe persoane sau pot pune capăt relațiilor dacă lucrurile devin „prea serioase”.

Într-o prietenie, persoana poate ezita să facă planuri sau le poate anula des. De asemenea, ar putea deveni evident inconfortabil dacă le exprimi dragostea sau îi tratezi ca pe un confident.

3. Devin ușor defensivi

Persoanele indisponibile emoțional rar vor iniția discuții despre dinamica relațională. Replici de genul: „Vreau să vorbim despre comportamentul tău!” sau „Mi se pare că ceva nu funcționează bine între noi și vreau să discutăm despre asta.” nu vor fi niciodată rostite de aceștia.

De asemenea, un alt semn de indisponibilitate emoțională este răspunsul defensiv. Uneori pot chiar da vina pe tine sau pe alți oameni pentru problemele lor. Aceștia consideră că încrederea în ceilalți este o provocare, iar acest lucru îi poate duce și la detașare emoțională.

A trăi detașat și neîncrezător este de fapt un semn al tulburărilor de personalitate. Aceste condiții ar putea determina pe cineva să devină indisponibil emoțional.

4. Nu sunt disponibili… punct

Dacă le spui că ai nevoie de ei, oamenii indisponibili din punct de vedere emoțional tind să fugă în sens opus. Uneori, literalmente, nu se găsesc nicăieri atunci când treci printr-o perioadă grea sau pur și simplu vrei să vorbești.

Uneori, s-ar putea să rămână, dar vor tinde să-ți minimizeze emoțiile. De asemenea, ar putea încerca să schimbe subiectul sau pur și simplu să se retragă dintr-o conversație emoțională.

Cineva care se confruntă cu indisponibilitate emoțională ar putea, de asemenea, să dorească în mod constant să păstreze subiectele „simple”, chiar și atunci când le spui că trebuie să te eliberezi sau că ai nevoie de sfaturi. Ascultarea activă nu există în viața lor.

5. S-ar putea să nu empatizeze cu sentimentele tale

Deoarece au tendința de a „închide” emoțiile, oamenii care sunt indisponibili din punct de vedere emoțional pot prezenta empatie scăzută.

Cu alte cuvinte, este posibil ca o persoană indisponibilă emoțional să nu poată relaționa cu tine, să se pună în pielea ta sau să ia în considerare sentimentele tale atunci când ia o decizie.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu le pasă de sentimentele tale, dar s-ar putea să nu aibă capacitatea emoțională de a-ți identifica și onora nevoile.

Deoarece o persoană indisponibilă emoțional nu se simte confortabil să-și exploreze propriile emoții, s-ar putea să nu fie capabilă să se conecteze nici cu nevoile emoționale ale altor persoane.