Cunoașterea de sine sau autocunoașterea este procesul prin care afli informația reală despre tine. O călătorie prin care, singur sau cu ajutorul unui specialist, afli adevărul tău.
Autocunoașterea îți oferă informații despre starea ta emoțională, trăsăturile de personalitate, relații, comportament, opinii, credințe, valori, obiective, preferințe și identitate socială.
Autocunoașterea în psihologie
Potrivit studiilor, cunoașterea de sine apare doar prin introspecție. Vrei să faci pași spre adevărul tău? Te întrebi cum poți porni pe acest drum? Sunt cinci lucruri spre care trebuie să-ți îndrepți atenția.
1. Lumea fizică
Uită-te în oglindă și spune ce vezi? Observă ce formă are corpul tău, ce culoare are pielea ta, ochii tăi? Urcă-te pe cântar. Ce greutate vezi? Te-ai măsurat în ultima vreme? Știi care este înălțimea ta? Toate aceste aspecte ale lumii fizice reprezintă primul pas spre autocunoaștere.
2. Comparații sociale
Deși nimeni nu recomandă să te compari cu ceilalți, acest obicei făcut o dată la ceva vreme te poate ajuta să-ți dai seama cine ești. Să-i privești pe cei despre care crezi că sunt mai sus sau mai jos decât tine îți oferă informații valoroase despre tine. Comparația nu trebuie făcută din subiectiv ci mai degrabă obiectiv.
3. Momentele de reflectare
Autocunoașterea apare și în momentul în care cineva îți spune ceva despre tine. Momentul în care rumegi la părerea celorlalți despre tine poate aduce valoare în viața ta. Analizând îți dai seama ce apreciază oamenii la tine și ce nu. Atenție însă, în final contează doar părerea ta. Ce simți și ce crezi tu despre acele lucruri care te definesc în ochii celorlalți.
4. Introspecția
Așa cum am menționat la început, autocunoașterea apare din introspecție. Dar ce înseamnă asta? Poți afla care este realitatea ta doar privindu-ți gândurile, analizându-ți emoțiile și dorințele.
5. Percepția despre sine
Tu ce crezi despre tine? Dacă te-ai uita la tine prin ochii altora, cum te-ai vedea? Ce remarci prima dată? Privindu-te din exterior poți vedea ce anume te face special, ce calități ai, dar și ce defecte. Dacă ești sincer cu tine și îți dorești să crești vei descoperi cine ești de fapt și nu cine credeai că ești.
6. Abordarea în stil CBT
O altă sursă de autocunoaștere este analiza proceselor tale de gândire negative. Cu toții avem gânduri mai puțin frumoase, unele care ne sabotează fără să știm. Acordându-ți timp și atenție poți înțelege „de ce” și „de unde” vin acestea. Apoi poți lucra la remedierea lor pentru a ajunge să trăiești autentic.
7. Mindfulness
Prin tehnicile de mindfulness poți vedea partea ta sensibilă și poți alege să lucrezi la îmbunătățirea ei. Inteligența emoțională joacă un rol cheie în procesul de cunoaștere de sine. Ai nevoie de deschidere, empatie și compasiune pentru a scoate adevătul la suprafață.
În concluzie, dacă vrei să pășești pe această cale, a cunoașterii de sine, este necesar să aloci timp și atenție lumii fizice, sociale și psihologice.