Cum să renunți la cumpărături: 11 idei care îți vor economisi timpul și banii

Cum să renunți la cumpărături: 12 idei care îți vor economisi timpul și banii
Sursa: Pexels

În era consumerismului să renunți la cumpărături sună a misiune imposibilă. Zilnic ești bombardați de reclame care îți prezintă produse și servicii „indispensabile” pentru o viță împlinită. Reclame cărora le cazi în plasă de multe ori, fără să-ți dai seama. Ajungi să crezi că nu poți trăi o viață faină și simplă fără să adaugi în coș cel mai nou model de telefon sau cea mai nouă pereche de pantofi a nu știu cărui brand. Ei bine, dacă ții la portofelul tău și mai cu seamă la timpul tău, atunci este momentul să faci câteva schimbări.

Am pregătit pentru tine o listă de bune practici care te va ajuta să te ții la distanță de consumul în exces. Citește-o cu atenție și încearcă să o pui în practică chiar de astăzi. Poate nu mâine, dar în timp fii sigur că îți vei mulțumi pentru decizia luată acum.

Cum să renunți la cumpărături: 11 idei care îți vor economisi timpul și banii

1. Identifică-ți nevoia reală.

Înainte de a cumpăra ceva nou pentru că ești plictisit, trist, frustrat sau chiar în culmea fericirii, identifică nevoia reală. Cum vrei să te simți? Ce ai putea face în afară de cumpărături pentru a te simți așa? De exemplu, dacă ești frustrat, oare o discuție cu BFF-ul tău n-ar ajuta mai mult?

2. Îndepărtează ispita.

Sună mai ușor decât este, ai dreptate! Cu toate acestea, fă primi pași și observă-te. Când mergi la cumpărături evită să intri în magazinul tău preferat. Sau dezabonează-te de la mail-urile cu oferte promoționale. Evită pe cât posibil cumpărăturile cu un singur clic. Nu mai urmări pe rețelele sociale branduri sau infuelnceri care îți aruncă zilnic în față cea mai bună ofertă. Cu alte cuvinte, unde îți arunci cel mai des banii, acolo să nu fii!

3. Întârzie.

Timpul este sfânt, în special când vine vorba de o achiziție de impuls. Așadar, caută să întârzi viitoarea „captură” timp de 30 de zile. Dacă după acest termen încă ai o dorință puternică de a cumpăra, atunci mergi înainte cu asta. Altfel, nu te mai întoarce acolo!

4. Încercă să-ți interzici cumpărăturile.

Poate suna dur însă schimbă pentru câteva clipe unghiul din care privești situația. Privește-o ca pe o provocare: 30 de zile nu ai voie să cumperi nimic neesențial.

Hai să ne imaginăm că marea ta problemă sunt hainele. Când te uiți în dulap, parcă nu ai cu ce te îmbrăca. Intră în jocul nostru și în loc să cumperi ceva nou, caută să creezi noul din ce ai. Dacă accepți, îți lăsăm mai jos două articole pe care te rugăm să le parcurgi și să le pui în practică. S-ar putea să fie fix ce ai tu nevoie acum.

5. Ai grijă la scuze.

Dacă cumpărăturile excesive fac parte din rutina ta, atunci când te oprești, vei găsi scuze pentru a reîncepe. Sigur ziua cuiva se apropie și ai nevoie de un cadou. Sau poate firma la care lucrezi dă o petrecere aniversară și, nu-i așa, ai nevoie de rochia aia nouă. Ei bine, focus! Adu-ți în minte scopul tău.

6. Urmărește-ți cheltuielile.

Un declanșator puternic, care te va face să renunți la cumpărături, poate fi să vezi suma tuturor cheltuielilor tale „indispensabile” timp de 30 de zile sau mai mult. S-ar putea să ai un mic șoc extrem de benefic, unul ce te va motiva să preiei frâiele finanțelor tale. S-ar putea să vrei să fii mai prezent în viața ta financiară, motiv pentru care îți lăsăm mai jos un material în avans.

7. Decluttering.

Dacă nu ești mulțumit de ceea ce ai deja, ceva nou nu te va face fericit pentru foarte mult timp. Așadar, aruncă o privire asupra lucrurilor pe care le ai deja și fii onest cu tine. Ce îți este util? Care sunt obiectele care te bucură? Păstrează tot ce-ți răspunde la aceste întrebări. Apoi, aruncă sau donează restul.

8. Prezența.

Nu poți face cumpărături pentru a scăpa de durerea trecutului și nu poți face cumpărături spre un viitor sigur. În schimb, ce poți face este să revi la acum. Ai tot ce ai nevoie pentru azi? Gândește-te la asta.

9. Identifică factorii declanșatori ai cheltuielilor.

Când faci cumpărături de obicei? Emoțiile negative duc la cheltuieli emoționale? Există un anumit moment al zilei în care consideri că este mai probabil să cumpări lucruri? Răspunde-ți la întrebări și identifică acești factori declanșatori. Astfel vei deveni mai conștient de momentele în care vrei să faci o nouă achiziție și vei putea acționa preventiv.

10. Crează-ți un cont de tip „ceea ce contează”.

Ce contează cu adevărat pentru tine? Dacă, de exemplu, vrei să călătorești în țări străine, să mergi la sală sau să-ți redecorezi căminul, fă-ți un cont de economii pentru asta. Și când ești tentat să faci cumpărături, întreabă-te ce contează mai mult. Apoi ia o decizie intenționată cu privire la modul în care vrei să-ți cheltuiești banii. Pantofi noi sau cină la Paris? Răspunsul dictează direcția banilor.

11. Recunoștință.

Dacă nu ești mulțumit de ceea ce ai, nu vei fi mulțumit de ceea ce primești. Mai multe lucruri nu înseamnă mai multă fericire. Păstrează un jurnal de recunoștință sau pur și simplu repetă-ți zilnic în minte lucrurile pentru care te simți recunoscător.

După cum se spune, nu fericirea ne face recunoscători, ci recunoștința ne face fericiți.

Atenție! Când vei reuși cu adevărat să renunți la cumpărături, nu-ți judeca comportamentul din trecut. Observă-l și atât. Nu arunca cu noroi în tine pentru acele decizii impulsive. Nota de plată a fost deja achitată. Ai plătit cu banii, timpul, atenția, energia și emoțiile tale. Nu trebuie să continui să plătești cu vinovăție sau alte emoții negative.

Mădălina Costache