Importanța relațiilor de prietenie în viața noastră

sursă foto: Unsplash

Oameni cu care putem fi noi înșine, cu tot cu emoțiile noastre mai puțin confortabile, oameni cu care putem fi vulnerabili, oameni în care avem încredere și cu care împărtășim atât micile bucurii de zi cu zi, cât și întâmplările dureroase, oameni cu care avem valori în comun și o viziune similară asupra vieții, prietenii sunt cei care ne fac viața mai frumoasă și ne ajută să ne dezvoltăm personal.

Valorile comune, fundația relațiilor de prietenie armonioase

Tocmai pentru că prietenia are un rol esențial în evoluția noastră, este important să alegem să investim timp și energie în relații cu persoane cu care privim în aceeași direcție.

Nu întâmplător relațiile de prietenie apropiate se bazează pe împărtășirea acelorași valori. Și, pe de altă parte, nu întâmplător unele relații se încheie: tocmai din lipsa unor valori fundamentale comune. 

De altfel, esențială este și „continuitatea” acestor valori. Poate că ni s-a întâmplat să fim prieteni o bună perioadă cu persoane cu care împărtășeam, în mare parte, aceleași valori, iar la un moment dat, aceste relații s-au încheiat: valorile unuia dintre noi s-au schimbat, iar cele pe care le mai împărtășeam erau mult prea puține sau nu mai existau.

În astfel de momente, relațiile de prietenie încep să se clatine. Oamenii își doresc să meargă în direcții diferite, se raportează diferit la aspectele fundamentale ale vieții, încep să aibă priorități și așteptări diferite – inclusiv în ceea ce privește o relație de prietenie. 

Așadar, valorile comune sunt atât de importante, tocmai pentru că ele ne modelează viziunea asupra vieții, asupra priorităților, asupra relațiilor pe care le avem. 

De exemplu, dacă pentru noi, autenticitatea și vulnerabilitatea sunt două valori fundamentale, după care ne ghidăm inclusiv în construirea relațiilor de prietenie, ne va fi foarte dificil să avem legături profunde, bazate pe conexiune reală, cu persoane care rezumă prietenia doar la conversații cotidiene, „de suprafață”. Pentru că o relație de prietenie profundă se bazează pe vulnerabilitate reciprocă.

Împărtășirea acelorași valori creează sentimentul de apartenență

Când știm că pentru noi și ceilalți sunt importante și prioritare aceleași lucruri, ne simțim confortabil din punct de vedere mental și emoțional. Ne simțim acceptați și apreciați pentru lucrurile în care credem, pentru valorile după care ne ghidăm viața de zi cu zi.

Diferențele, oportunitate de autodescoperire și de învățare

Deși valorile comune sunt esențiale pentru construirea relațiilor de prietenie funcționale, acest lucru nu înseamnă că diferențele care pot exista între noi și ceilalți reprezintă o primejdie. Este absolut firesc ca oamenii să fie, din unele puncte de vedere, diferiți, oricât de multe valori ar împărtăși și oricât de mult ar crede în ele.

Chiar și în relațiile de prietenie, este sănătos să spunem și nu

Mai mult, într-o relație sănătoasă de prietenie, este esențial să învățăm să ne acceptăm și să ne respectăm reciproc diferențele. Chiar dacă nouă și prietenilor noștri ne plac, în general, aceleași lucruri, frecventăm aceleași locuri și împărtășim aceleași puncte de vedere, tot vom avea uneori și perspective diferite. 

Dar perspectivele diferite nu ne separă. Ba chiar se pot transforma într-o oportunitate de învățare și creștere, câtă vreme atât noi, cât și prietenii noștri ne asumăm rolul de adulți, purtăm discuțiile și ne exprimăm emoțiile de la egal la egal. 

Astfel, într-o relație de prietenie funcțională, este sănătos să spunem și nu, fără să ne simțim vinovați și fără să ne fie teamă de reacția celuilalt. Într-o relație de prietenie funcțională, știm și avem confortul mental că prietenul nostru ne va respecta limitele și ne va înțelege cu adevărat nevoile emoționale: nu ne va judeca pentru ele. La rândul nostru, îi vom respecta limitele și îi vom înțelege nevoile.

Rolul conflictelor într-o relație de prietenie

În ceea ce privește conflictele, acestea sunt sănătoase și se pot transforma într-o oportunitate de autodescoperire și de învățare, câtă vreme fiecare dintre noi își exprimă și gestionează emoțiile într-un mod sănătos. 

Un conflict poate fi și un bun prilej de analizare a propriului univers emoțional: de pildă, dacă observăm că simțim o emoție mai puțin confortabilă (precum furia sau teama) la auzul vorbelor prietenului nostru, putem să ne autoanalizăm cu atenție, pentru a înțelege care este sursa emoției respective și, mai apoi, să vorbim deschis cu cel de lângă noi despre ceea ce am simțit.

Astfel, conflictele sănătoase pot oglindi lucruri pe care nu le știam despre sine. Ne ajută să ne (re)descoperim. Fac parte din călătoria dezvoltării personale, călătorie pe parcursul căreia ne bucurăm de susținerea celui de lângă noi. La rândul nostru, ne susținem prietenul în propria călătorie de autodescoperire.

Gând de final

O relație sănătoasă de prietenie este un prilej de descoperiri și autodescoperiri, un spațiu emoțional în care ne simțim în siguranță, un loc în care avem curajul să ne arătăm așa cum suntem, în toată vulnerabilitatea noastră. 

Și, nu în ultimul rând, o relație de prietenie armonioasă este locul în care se întâlnesc valorile noastre și ale celuilalt, iar diferențele se integrează natural și firesc. Ele nu reprezintă nicidecum o primejdie, ci se pot transforma chiar într-o oportunitate prin care descoperim lucruri surprinzătoare despre noi și despre lume. 

Adelina Bălan