Atât gelozia, cât și invidia sunt sentimente neplăcute, greu de experimentat și gestionat. Prin urmare nu vrei să le ai prea mult aproape. Cu toate acestea, se întâmplă. Oamenii sunt creaturi emoționale. Este complet normal și sănătos să te simți gelos și invidios din când în când. Totuși, cu autoanaliză atentă și cu răbare poți vedea și partea plină a paharului. De exemplu, poți vedea folosele uneia și poți opta să le fructifici în timp ce ți sub control cealaltă emoție.
Este gelozia mai rea decât invidia?
Pentru început, să clarificăm un lucru: este posibil să simți gelozie și invidie simultan. Un sentiment nu trebuie să vină înaintea celuilalt. De exemplu, te simți gelos că partenerul tău are multe întâlniri noaptea târziu cu colegul său de muncă. Cu toate acestea, ești invidios și pe aspectul frumos și pe succesul acelui coleg de muncă. Sentimentele de invidie pot agrava sentimentele de gelozie.
Pe de altă parte, există și gelozia patologică. Aceasta este o tulburare psihologică în care persoana experimentează iluzii ale înșelăciunii partenerului, chiar dacă nu are nicio dovadă faptică. O persoană cu gelozie patologică este foarte posesivă și obsesivă față de partenerul său. Ea prezentând semne vizibile de dezechilibre emoționale extreme. De exemplu: poate deveni agresivă și abuzivă verbal. Tratamentul implică medicamente, terapie și intervenții care se concentrează pe îmbunătățirea stimei de sine.
O revizuire a psihologiei evolutive a celor două sentimente a constatat că invidia poate să nu fie la fel de negativă precum o emoție ca gelozia.
După cum am văzut într-un articol anterior, invidia poate motiva o persoană să-și îmbunătățească viața. Asta se întâmplă deoarece invidia apare pe același spectru cu admirația. De exemplu, o persoană poate fi invidioasă pe succesul cuiva, dar își folosește invidia pentru a o motiva să muncească mai mult, să-și multiplice eforturile și să obțină un succes similar.
Cu toate acestea, sentimentul constant de invidie poate fi, de asemenea, în detrimentul bunăstării tale emoționale și mentale. Dacă te concentrezi mereu pe a-ți dori ceea ce are altcineva, poate avea un impact negativ asupra stimei și încrederii în sine. Te poate face să te simți inadecvat și să crezi că nu ești suficient de bun. În plus, s-ar putea să începi să ai o perspectivă negativă asupra vieții și să-i tratezi prost pe cei pe care îi invidiezi.
Mădălina Costache