Exprimarea recunoștinței: 10 idei de pus în practică

Exprimarea recunoștinței: 10 idei de pus în practică

În perioada sărbătorilor exprimarea recunoștinței este mai prezentă în viețile noastre mai mult decât în orice altă perioadă din an. Cu toate acestea, pentru sănătatea noastră emoțională și relațională, indicat este să păstrăm aproape acest obicei pe tot parcursul anului. Astfel, venim în ajutorul tău cu zece idei creative prin care poți face asta.

Poate nu ești un as la capiolul recunoștință, însă poți deveni unul. Beneficiile sunt nenumărate atât pentru minte, trup cât mai ales suflet, așadar merită să introduci în rutina ta acest obicei. Aruncă o privire pe exemplele de mai jos și alege să-ți exprimi gândurile, emoțiile și sentimentele frumoase pe care le ai față de cei din jurul tău.

Exprimarea recunoștinței: 10 idei creative

1. Scrie o scrisoare

Scrisorile de recunoștință pot fi incredibil de benefice pentru persoana care le scrie, precum și pentru destinatar.

Poate nu știai însă, scrisul de mână vine la pachet cu nenumărate avantaje, printre care diminuarea stresului și organizarea gândurilor. Scrierea lucrurilor ajută adesea mintea să consolideze și să proceseze evenimentele prin care ai trecut. Punându-ți recunoștința pe pagină, poți amplifica emoția benefică pentru tine.

Exprimarea recunoștinței printr-o scrisoare nu se rezumă doar la persoanele dragi din viața ta ci și la tine. Cel puțin o dată pe lună, scrie-ți o scrisoare de recunoștință și vei vedea cum viața ta se va schimba.

Gândește-te la toți oamenii frumoși din viața ta și așează-ți gândurile și sentimentele pe hârtie. Apoi, înmânează-le destinatatorilor de drept.

Primirea unei scrisori prin poștă este un răsfăț binevenit, care se simte special în această epocă a comunicării instantanee. Ai deja pe cineva în minte, care ar merita un așa tratament?

2. Fii un ascultător activ

Cu atât de multe lucruri care îți cer atenția, este ușor să scapi din vedere să-i asculți pe cei dragi.

Ascultarea activă înseamnă că depui un efort conștient pentru a auzi, înțelege și reține ceea ce ți se spune.

A face pe cineva să se simtă cu adevărat auzit este o modalitate excelentă de a-ți exprima recunoștința față de el.

Gândește-te la cei ce ți-au fost buni ascultători la nevoie în trecut. Ți-a venit cineva în minte? Crezi că le ești un sprijin cel puțin la fel de mare? Indiferent de răspuns, caută să fii mai atent la acest mic gest.

3. Fă o plimbare atentă

„Oprește-te și miroase trandafirii” ar putea suna ca un clișeu, dar există un adevărat în această vorbă ce merită luat în seamă. Plimbările cu atenția îndreptată spre experior aduce beneficii în special pentru sănătatea mintală.

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, petrecerea timpului în natură se poate lăuda cu beneficii cognitive, printre care:

  • starea de spirit și memoria îmbunătățite
  • stres redus
  • niveluri mai înalte de compasiune

Încercă să combini o plimbare în natură cu o practică de recunoștință luând aminte la lucruri mici care îți oferă bucurie în timpul plimbării, cum ar fi:

  • auzind cântecul păsărilor
  • parfumul unei flori înflorite
  • felul în care soarele pătrunde printre copaci

Să privești în jur și să spui mulțumesc pentru că poți vedea, auzi, mirosi, pipări, gusta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine.

4. Oferă un mic cadou

Cadourile nu sunt întotdeauna cea mai bună modalitate de a exprima sentimentele și, cu siguranță, nu înlocuiesc comunicarea sinceră. Cu toate acestea, un cadou mic și atent ales poate uneori arăta cât de mult înțelegi și apreciezi o altă persoană.

Un cadou grozav nu trebuie să fie scump. De fapt, cele mai semnificative sunt adesea făcute în casă. Ce înseamnă asta? Alege să-ți folosești creativitatea și să concepi un cadou cu mâinile tale. Gândește-te la experiențele pe care le-ai trăit cu omul căruia vrei să-i faci cadoul. Apoi, vezi cum poți integra asta într-un lucru palpabil.

De exemplu: exprimarea recunoștinței față de prietenea cea mai bună poate fi crearea unui album al prieteniei voastre. Poți adăuga pe lângă poze din călătorii sau întâmplări memorabile, texte scrise de mână cu replici autentice vouă. Sau poți lipi obiective turistice pe care vrei să le vezi împreună cu ea și să contruiești o hartă a viitoarelor voastre vacanțe. Cerul este limita!

Joacă-te și dă voie iubirii să-ți inunde simțurile creative. Așa vei simții ce înseamnă magia recunoștinței.

5. Începe un jurnal de recunoștință

Scrierea expresivă poate ajuta la procesarea evenimentelor și emoțiilor negative, dar te poate ajuta și să-ți concentrezi atenția asupra emoțiilor pozitive.

Prin adoptarea unui obicei de a scrie un jurnal de recunoștință, poți dezvolta o conștientizare mai puternică a ceea ce ai. Asta te poate ajuta să devi mai rezistent la stres și dificultăți.

Nu există o modalitate corectă sau greșită de a scrie un jurnal de recunoștință. Unii oameni scriu o listă simplă a lucrurilor pentru care sunt recunoscători într-o anumită zi. Alții, mai cuprinși de spiritul narativ preferă să scrie o adevărată poveste.

Ai putea începe jurnalul tău de recunoștință observând cum te simți, atât în corpul tău, cât și în mintea ta. Apoi, încercă să enumeri 5 până la 10 lucruri pentru care ești recunoscător în acest moment.

6. Fii specific

Identificarea lucrurilor specifice, mici, care îți fac viața mai bună este o parte importantă a oricărei practici de recunoștință.

Este o idee bună să fii specific atunci când exprimi recunoştinţă şi faţă de altcineva.

În loc să spui doar „Sunt atât de recunoscător pentru tot ajutorul tău”, ai putea vorbi despre o ocazie anume când ți-au ușurat o povară sau ai cita un sfat pe care ți l-a dat și care te-a ajutat cu adevărat.

7. Oferă-ți ajutorul

Exprimarea recunoștinței se face și prin acțiuni concrete. Unora le poate fi dificil să ceară ajutorul sau să ofere sprijin altora în loc să aibă grijă de ei înșiși.

Dacă cineva te-a ajutat în trecut, ia în considerare să-i întorci ajutorul. Nu neapărat în același fel în care ai fost ajutat ci, mai degrabă, oferă ce are celălalt nevoie să primească.

Acesta ar putea fi un ajutor logistic, cum ar fi efectuarea de comisioane sau ordine în casă. De asemenea, ar putea fi oferirea de sfaturi pe un subiect bine cunoscut de tine.

8. Gătește ceva ce îți place

Gătitul este o activitate calmantă și meditativă pentru mulți oameni. Dacă îți sună bine, atunci ai putea lua în considerare și să-ți folosești abilitățile culinare ca parte a practicii tale de recunoștință.

A invita pe cineva la o masă gătită acasă este un act de îngrijire care poate avea beneficii pentru sănătatea mintală a tuturor celor prezenți. De asemenea, să-ți gătești ceva bun ție însuți este un mod foarte fain de a-ți exprima recunoștința față de tine.

Gândește-te la alimentele care te fac să te simți împlinit atât nutritiv, cât și emoțional. Începe cu acestea data viitoare când te aduci de gătit.

9. Încercă mementourile vizuale

Indiferent cât de pozitivă este mentalitatea ta, viața îți va arunca mereu curbe.

Vor fi zile în care va fi greu să te concentrezi pe recunoștință. Dar mementourile vizuale pot fi o modalitate utilă de a te menținedrumul cel bun.

Mementourile vizuale pentru ceea ce ești recunoscător pot fi aproape orice, cum ar fi:

  • fotografii ale celor dragi
  • un obiect frumos care te face fericit
  • bilete de la un eveniment pe care l-ai iubit
  • opera de artă desenată de copiii tăi
  • Post-it-uri cu citate inspiraționale

10. Întoarce favoarea primită

Într-o lume ideală, oamenii îi tratează pe ceilalți așa cum doresc ei să fie tratați. Așadar, dacă cineva a fost o sursă de sprijin pentru tine, există șanse mari ca acțiunea lui să reflecte modul în care își dorește ca alții să-l trateze.

Gândește-te la modurile specifice în care o persoană ți-a îmbunătățit viața. Apoi, întreabă-te dacă ar putea avea nevoie de același tip de sprijin în schimb și treci la acțiune!