Trăsături narcisiste vs. NPD în cadrul relației de cuplu

Trăsături narcisiste vs. NPD

Cineva poate avea trăsături narcisiste fără a îndeplini criteriile pentru un diagnostic NPD. Mulți oameni acționează în moduri narcisice la un moment dat în viața lor. Chiar și tu ai avut la un moment dat în viață un moment sau mai multe în care ai fost narcisist.

În general, oamenii se referă la cineva ca fiind un „narcisist” din cauza comportamentelor sau atitudinilor care seamănă cu trăsăturile NPD. Cu toate acestea, există o diferență. De exemplu, este important să înțelegi că a avea trăsături narcisiste nu înseamnă că o persoană nu este capabilă să iubească pe cineva.

Trăsături narcisiste vs. NPD

Modul în care caracteristicile afectează funcționarea în mai multe domenii – identitate, auto-direcție, empatie și intimitate – ale vieții unei persoane este diferența dintre un diagnostic NPD și a avea trăsături narcisiste.

Poate în trecut sau chiar și în prezent cineva important pentru tine a dat semne de narcisism. Poate te-a deranjat și ai început să-ți pui întrebări. Am de-a face cu un narcisisit sau cu o persoană cu NPD? Chiar dacă a bifat anumite trăsături până acum, nu înseamnă că acestea îl definește ca om. Acestea pot să nu fie neapărat o parte înrădăcinată a cine este acel cineva (personalitatea sa).

Un exemplu general în acest sens ar fi cineva care se confruntă cu un sezon de dificultăți financiare după ani de bogăție financiară. Ei pot fi preocupați de fanteziile despre bogăția și puterea pe care o aveau înainte. Se pot simți, de asemenea, superiori celorlalți. Mai mult, devin invidioși pe cei bogați și tind să graviteze spre oamenii care îi fac să se simtă importanți.

Acest individ poate prezenta caracteristici ale NPD, însă este important să remarcăm un aspect. Acestea sunt legate de circumstanțele lor și nu neapărat de personalitatea lor. Poate părea mic, însă o astfel de constatare face diferența.

Doar pentru că o persoană poate poseda caracteristici ale NPD, nu înseamnă că nu are capacitatea de a iubi. Cu toate acestea, este foarte posibil ca capacitatea lor de a iubi să fie limitată.

Dacă ai ajuns la final, sperăm că acum înțelegi mai bine care este diferența dintre NPD și trăsături narcisite.